Szászvár Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2016 (XII.19.) önkormányzati rendelete

a köztisztviselők egyes juttatásairól és támogatásairól

Hatályos: 2017. 01. 01

Szászvár Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2016 (XII.19.) önkormányzati rendelete

a köztisztviselők egyes juttatásairól és támogatásairól

2017.01.01.

Szászvár Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdés f) pontjában, a közszolgálati tisztviselők jogállásáról szóló 2011. évi CXCIX. törvény 226. § (7) bekezdésében és a 237. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) Az önkormányzati rendelet hatálya a Szászvári Közös Önkormányzati Hivatalban (a továbbiakban: Hivatal) foglalkoztatott köztisztviselőkre, közszolgálati ügykezelőkre (a továbbiakban: köztisztviselő) terjed ki.

(2) A rendelet 2–3. §-ainak rendelkezéseit a foglalkoztatási jogviszonyban álló polgármesterre is alkalmazni kell.

(3) A rendelet 3. §-ában meghatározott támogatások azokat a nyugállományú köztisztviselőket illetik meg, akik a Hivatalból kerültek nyugállományba.

(4) A rendelet 2–3. §-ában meghatározott juttatások mértékét, feltételeit, az elbírálás és elszámolás rendjét, valamint a visszatérítés szabályait a jegyző közszolgálati szabályzatban állapítja meg.

(5) A rendeletben foglalt juttatások és támogatások pénzügyi fedezetét a képviselő-testület az éves költségvetésében biztosítja.

(6) A képviselő-testület a mindenkori költségvetési rendeletében állapítja meg a köztisztviselők tárgyévi illetménykiegészítésének mértékét és megállapíthat éves bankszámla hozzájárulási támogatást.

2. Köztisztviselői juttatások, támogatások

2. § Az önkormányzat a köztisztviselők részére a következő – adható - visszatérítendő és vissza nem térítendő szociális, jóléti, kulturális, egészségügyi juttatásokra, szociális és kegyeleti támogatásokra biztosít fedezetet:

a) visszatérítendő juttatásként:

aa) illetményelőleg,

ab) lakásépítési-, vásárlási támogatás kamatmentes kölcsön formájában,

b) vissza nem térítendő juttatásként:

ba) lakásfelújítás költségeihez támogatás,

bb) családalapítási támogatás,

bc) rendkívüli szociális támogatás,

bd) kegyeleti gondoskodás,

be) gyermeknevelési eseti szociális támogatás,

bf) tanulmányi ösztöndíj, képzés, továbbképzés, nyelvtanulás támogatása,

2/A. § Külön jogszabályban meghatározottak szerint a képernyő előtti munkavégzéshez éleslátást biztosító szemüveg vásárlásának támogatását esetenként – a ráfordítás szükségessége és mértéke igazolása esetén – a szükséges mértékben, de legfeljebb 33 eFt összegben támogatandó.

3. § (1) A nyugállományú köztisztviselő a szociális helyzetére figyelemmel, rászorultság alapján a szociális keretből pénzbeli támogatásban részesíthető.

(2) A szociális keretből nyújtható támogatások:

a) eseti szociális segély,

b) temetési segély.

(3) A szociális keretből nyújtható támogatásról a jegyző a polgármester egyetértésével kérelem alapján vagy hivatalból dönt.

4. § (1) A Hivatal köztisztviselője

a) felsőfokú iskolai végzettség esetén alapilletménye 20%-ának

b) középiskolai végzettség esetén alapilletménye 20%-ának

megfelelő mértékű illetménykiegészítésre jogosult.

3. Záró rendelkezések

5. § (1) Ez a rendelet 2017. január 1-jén lép hatályba, de a 4. § rendelkezéseit 2016. évre is alkalmazni kell.

(2) A hatálybalépéssel hatályát veszti a köztisztviselők közszolgálati jogviszonyának egyes kérdéseiről 11/2001. (XI. 10.) számú önkormányzati rendelet és annak módosításai.