Szászvár Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2017 (VI.15.) önkormányzati rendelete

a kitüntető címek adományozásáról

Hatályos: 2017. 06. 16- 2021. 11. 04

Szászvár Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2017 (VI.15.) önkormányzati rendelete

a kitüntető címek adományozásáról1

2017.06.16.

Szászvár Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Általános rendelkezések

(1) Szászvár Nagyközség Önkormányzata a helyi közösség szolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett olyan magánszemélyek, vagy magánszemélyek csoportja részére, akik a település fejlődése és fejlesztése, a település közintézményeinek fenntartása, fejlesztése és egyéb közösségi feladatok tekintetében, önzetlenül végeznek kiemelkedő munkát – hozzájárulva ezzel a község népességmegtartó erejének növekedéséhez – az alábbi kitüntető címek adományozásáról dönt:

· díszpolgári cím
· „Szászvár Nagyközségért – A köz szolgálatáért” díj
(2)Kivételesen indokolt esetben a kitüntető cím(ek) olyan magánszemély, vagy magánszemélyek közössége részére is adományozható, aki(k) a településről elszármazottak, esetleg nem is éltek a településen, de más módon hozzájárultak, hozzájárulnak a település hírnevéhez.
(3)A kitüntető cím(ek) a település érdekében kifejtett tevékenységért – a magánszemély halála után, „post humus” is adományozhatóak.

2. §

Díszpolgári cím

(1)Díszpolgári cím annak a magánszemélynek adományozható, aki kiemelkedően jelentős szellemi alkotással, tudományos, művészi, vagy egyéb kimagasló teljesítménnyel, egész életművével, életútjával olyan elismerést, megbecsülést szerzett, amely hozzájárult a település hírnevének öregbítéséhez.
(2)Díszpolgári cím
· ciklusonként legfeljebb két élő személy részére adományozható, a post humus díszpolgári címen felül.
(3)A díszpolgári címhez pénzbeli elismerés nem jár.
(4)A díszpolgári címet elnyert magánszemélyek a következő tárgyjutalomban részesíthetők:
· díszoklevél a cím adományozásáról
· a település címerét megjelenítő bronz, vagy kerámia plakett, vagy kivételesen indokolt esetben díszes Zsolnay porcelán tárgy.
(5)A díszpolgári cím visszavonható, ha a kitüntetett arra méltatlanná vált, vagy utóbb a Képviselő-testület tudomására jut, hogy az adományozásra az adományozott méltatlan volt.
A képviselő-testület azon magánszemélytől, aki ellen büntetőeljárás indult, és ennek keretében felelősségre vonásra került sor – a díszpolgári címet visszavonja.

3. §

„Szászvár Nagyközségért – A köz szolgálatáért” kitüntető cím adományozásáról

(1)Azon magánszemély, magánszemélyek csoportja, szervezet részére, aki/k/ a település életében kiemelkedő szerepet játszottak, vagy játszanak, jelentős szellemi alkotással, tudományos, művészi, vagy egyéb eredménnyel, teljesítménnyel elismerést, illetve megbecsülést szereztek a társadalmi vagy gazdasági élet bármely területén a közösség javára fejtették ki tevékenységüket, a település hírnevét gyarapította/ták/- „Szászvár Nagyközségért – A köz szolgálatáért” kitüntető cím adományozható.
(2)Az (1) bekezdésben foglalt kitüntető címet ciklusonként legfeljebb 4 személy, illetve közösség részére adományoz a testület.
(3)A kitüntető címmel az alábbi tárgyjutalom jár:
· díszes oklevél
· ajándéktárgy, amelynek értéke nem lehet több a mindenkori köztisztviselői illetményalap másfélszeresénél,
· közösségek esetében pénzjutalom, amelynek összege a mindenkori illetményalap kétszerese.
(4)Amennyiben a kitüntető címet közösség, szervezet részére adományozza a testület, akkor is egy oklevél jár.

4. §

Eljárási szabályok

(1)A kitüntető címek adományozására, átadására évente legfeljebb egy alkalommal, az augusztus 20. napra, vagy ahhoz köthetően megrendezett szokásos éves települési ünnepnapon (falunapon) kerül sor.
(2)A kitüntető címek adományozására bármely magánszemély, szervezet javaslatot tehet, legkésőbb a cím átadásának időpontját megelőző június 30. napig. A javaslatokat az e célra felállított ad hoc bizottság előzetesen véleményezi. A döntéshez elkészített javaslatukról a Képviselő-testület – át nem ruházható hatáskörében, önállóan – zárt ülés keretében dönt.
(3)A kitüntető címek adományozásáról külön nyilvántartást kell vezetni, és valamely cím adományozását helyben szokásos módon, különösen az önkormányzat helyi lapjában méltó formai megjelenítéssel közölni kell.
1

Az önkormányzati rendeletet a Szászvár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (XI. 4.) önkormányzati rendelete 6. §-a hatályon kívül helyezte 2021. november 5. napjával.