Szászvár Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2017 (IV.18.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és a többletszolgáltatás ellentételezéseként fizetendő díjak mértékéről

Hatályos: 2017. 04. 19

Szászvár Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2017 (IV.18.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és a többletszolgáltatás ellentételezéseként fizetendő díjak mértékéről

2017.04.19.

Szászvár Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § (1) Jelen rendelet hatálya kiterjed mindazon házasságkötési eljárásokra, amelyek Szászvár Nagyközség Önkormányzat, valamint a Szászvári Közös Önkormányzati Hivatalhoz (a továbbiakban: Hivatal) tartozó települések közigazgatási területén köttetnek.

(2) A rendelet hatálya kiterjed mindazon anyakönyvvezetőkre, akik közreműködnek az (1) bekezdésben meghatározott házasságkötéseknél.

Hivatali helyiségen kívüli házasságkötés

2. § (1) A Hivatal házasságkötési eljárásainak hivatalos helyszínei a következők:

a. a Hivatal székhelyének tanácskozó terme,
b. Faluház („Főtér Étterem és Kávézó”), Szászvár, Május 1 tér 10.
c. IKSZT épülete, Szászvár, Szent István u. 63.
(2) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötésnek minősül minden olyan házasságkötés, amelynek helyszíne az (1) bekezdésben rögzítettektől eltér.

3. § (1) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötésre vonatkozó kérelmet a házasságkötési szándék bejelentésével egyidejűleg kell, írásban előterjeszteni a jegyzőhöz.

(2) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezésére irányuló kérelem ügyében a jegyző dönt.

(3) A kérelem elbírálása előtt a jegyző, vagy megbízásából az anyakönyvvezető a helyszínen szemlét tart annak megállapítása érdekében, hogy a jogszabályi feltételek fennállnak-e. A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezéséhez szükséges, hogy a megjelölt helyszín megfeleljen az általános közegészségügyi, valamint munkabiztonsági követelményeknek. Az engedélyezésnek további feltétele, hogy a kérelmezők az anyakönyvvezető helyszínre szállítását megszervezzék, saját költségükön – kivéve, ha erre az anyakönyvvezető nem tart igényt.

(4) A jegyző a szemléről készült feljegyzés alapján bírálja el a hivatali helyiségen kívüli házasságkötésre irányuló kérelmet.

Hivatali időn kívüli házasságkötés

4. § (1) A hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésre pénteki napokon 14 órától 18 óráig, szombaton pedig 10 órától 18 óráig kerülhet sor, kivéve, ha ezen napok a Munka Törvénykönyvében meghatározott munkaszüneti napok.

(2) A hivatali munkaidőn kívüli házasságkötést írásban kell kérelmezni, szintén a házasságkötési szándék bejelentésével egy időben.

(3) Az (1) bekezdés szerinti kérelem ügyében, az eljáró anyakönyvvezetővel történő egyeztetés után a jegyző dönt.

(4) Nem tartható hivatali munkaidőn túl házasságkötés délelőtt 10 óra előtt, illetve délután 18 óra után.

Díjfizetési kötelezettség

5. § (1) A hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésért fizetendő díjakat, valamint az anyakönyvvezető díjazásáról szóló rendelkezéseket jelen rendelet melléklete tartalmazza.

(2) Mentesülnek a díjfizetési kötelezettség alól a házasulandók, ha a hivatalos helyiségen kívüli házasságkötésre rendkívüli körülmény miatt kerül sor.

(3) Rendkívüli körülménynek tekintendő, ha a házasulók bármelyike súlyos, életveszélyes egészségi állapota azt indokolja, vagy ha mozgáskorlátozottsága, egyéb egészségi állapota, kora miatt a hivatalos helyiségben megjelenni nem tud.

(4) A díj megállapításánál egy anyakönyvvezető közreműködését kell figyelembe venni. Amennyiben más személy közreműködése a házasulandók szándékai szerint szükséges, úgy azon személy díjazásáról külön kell gondoskodniuk /pl. élőzene, versmondó stb./

(5) A díj megfizetése a hivatali helyiségen kívüli és hivatali munkaidőn túli házasságkötés jegyzői engedélyezésének előfeltétele.

(6) A díj megfizetése átutalással a szászvári Hivatal költségvetési számlájára, vagy a házipénztárba készpénzben történő befizetéssel lehetséges.

(7) A díj összege a Hivatal bevételét képezi, abból az anyakönyvvezető díjazását, valamint a házasságkötéshez szükséges kellékek beszerzését kell fedezni.

Záró rendelkezések

6. § (1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba és rendelkezéseit az ezt követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

(2) A hatálybalépéssel hatályát veszti Szászvár Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testület a hivatali helyiségen kívüli és hivatali munkaidőn túli házasságkötés szabályairól és díjairól szóló 2/2011. (III.1.) számú önkormányzati rendelete.