Szászvár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (XII. 2.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék égetésének szabályairól

Hatályos: 2021. 12. 03

Szászvár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (XII. 2.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék égetésének szabályairól

2021.12.03.

Szászvár Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdésének b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 5. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Az avar és a kerti hulladék ártalmatlanításáról lehetőség szerint komposztálással kell gondoskodni.

(2) Az avar és a kerti hulladék égetésére csak abban az esetben kerülhet sor, ha kezelése az (1) bekezdésben foglalt módon nem lehetséges.

(3) Az avar és a kerti hulladék égetése megfelelő légköri viszonyok esetén, a tűzvédelmi szabályok betartása mellett hétfői és csütörtöki napon 8.00 órától 20.00 óráig végezhető, kivéve az országosan elrendelt általános égetési tilalom idején. Az égetés legfeljebb 4 órán át tarthat, tartós füstölés nem megengedett.

(4) Az avar és a kerti hulladék égetését végezni csak megfelelően kialakított helyen lehet, ahol a személyi biztonságot nem veszélyezteti, vagyoni és környezeti kárt nem okoz.

(5) A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni. A tűz helyszínén olyan eszközöket, felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, vagy a tűz eloltható.

(6) Az égetés befejezésével a tüzet el kell oltani, a parázslást vízzel, földtakarással vagy egyéb alkalmas módon meg kell szüntetni.

(7) Az elégetendő avar és a kerti hulladék kommunális, illetve ipari eredetű (műanyag, gumi, vegyszer, festék) hulladékot nem tartalmazhat.

2. § Ezen rendelettel hatályát veszti a 17/2004. (XI. 12.) rendelet.

3. § Ez a rendelet 2021. december 3-án lép hatályba.