Szászvár Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2021 (III.22.) önkormányzati rendelete

a pince homlokzat és járművel történő behajtásra alkalmas kapu felújítási és javítási támogatás megállapításáról

Hatályos: 2021. 03. 24

Szászvár Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2021 (III.22.) önkormányzati rendelete

a pince homlokzat és járművel történő behajtásra alkalmas kapu felújítási és javítási támogatás megállapításáról

Szászvár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének - a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerinti - feladat és hatáskörében eljáró Szászvár Nagyközség Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I.29.) Korm. rendelet 1. §-ában kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel, figyelemmel a koronavírus-világjárvány második hulláma elleni védekezésről szóló 2020. évi CIX. törvényben foglaltakra tekintettel, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1. §

A támogatás megállapításának feltételei

1. Az önkormányzat pince homlokzat felújítási és javítási támogatásban részesítheti – szociális helyzetétől függetlenül – azokat a magánszemélyeket, akik a tulajdonukban lévő pince külső, utcai homlokzatát – figyelembe véve a jogszabályokban leírtakat is – eredeti állapotának megőrzésével, vagy visszaállításával fel kívánják újítani, így azzal az épület egyedi védendő értékét megőrzik.

2. Az 1. §-ban meghatározott felújítási és javítási támogatás a lakóépület homlokzatán elhelyezett, járművel történő behajtásra is alkalmas kapuk („ájfúrt kapu”) felújítási és javítási munkálataira is igénybe vehető.

3. A támogatás abban az esetben állapítható meg, ha

- a felújítani kívánt pince vagy a lakóépület a támogatást kérő tulajdonában van,

- a pincét vagy a lakóépületet a támogatást kérő maga használja,

- a pince homlokzat vagy kapu felújításának költségeit a támogatást kérő meg tudja előlegezni – mivel a támogatás kifizetése utólagosan történik.

4. Támogatást egy személy egy pincére vagy egy kapura, és csak egy alkalommal kaphat.

2. §

A támogatás módja, fedezete, ütemezése

1. A támogatás vissza nem térintendő, utófinanszírozású támogatás.

2. A támogatás fedezeteként Szászvár Nagyközség Önkormányzat 2021. évi költségvetésében 400.000,- Ft keretösszeget különít el erre a célra. Az elnyerhető támogatás maximális összege kérelmenként 200.000,- Ft.

A pincehomlokzat és kapu felújítások és javítások munkálatait az önkormányzat a település egészén támogatja.

3. A támogatás csak azon munkálatokra és azon feltételek megléte esetén adható, amelyeket, amelyekre az adott településrészen a vonatkozó jogszabályok megengednek. A felújítás és javítás során be kell tartani a Helyi Építési Szabályzat előírásait is.

3. §

A támogatás igénybevételének szabályai

1. A támogatás iránti kérelmet a munkák megkezdése előtt kell benyújtani a Képviselő-testületnek, jelen rendelet melléklete szerinti nyomtatványon. A kérelem elbírálására a soron következő testületi ülésen kerül sor, 2021. évben a kérelmet legkésőbb április 30-ig lehet, illetve kell benyújtani. A határidő minden esetben jogvesztő, tehát az időponton túli kérelmet, illetve elszámolást nem fogadja el a testület.

2. A megítélt támogatás kifizetése csak a tényleges munkavégzés után elvégzett helyszíni ellenőrzést követően, a számlák másolatának bemutatása után történhet a támogatott számlájára történő átutalással.

3. Amennyiben az ellenőrzés során megállapítást nyert, hogy a tervezett munkálatok nem készültek el, vagy nem megfelelően készültek el, a kifizetési igény elutasításra kerül.

4. A rendelet elfogadása előtt, továbbá a felújítás és javítás elvégzését követően, utólagosan benyújtott kérelemre támogatás nem adható.

4. §

Záró rendelkezések

Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Szászvár, 2021. március 22.

Kihirdetési záradék:

A rendelet kihirdetve: 2021. március 23.

Nyilatkozat.docx.docx

Jelentkezési lap.docx.docx

Értékvédelmi Támogatás.docx.docx