Szászvár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (XI. 4.) önkormányzati rendelete

kitüntető címek adományozásáról

Hatályos: 2021. 11. 05- 2021. 11. 05

Szászvár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (XI. 4.) önkormányzati rendelete

kitüntető címek adományozásáról

2021.11.05.

Szászvár Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § (1) Szászvár Nagyközség Önkormányzata a helyi közösség szolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett olyan magánszemélyek vagy magánszemélyek csoportja részére, akik a település fejlődése és fejlesztése, a település közintézményeinek fenntartása, fejlesztése és egyéb közösségi feladatok tekintetében önzetlenül végeznek kiemelkedő munkát – hozzájárulva ezzel a község népességmegtartó erejének növekedéséhez –, illetve kimagasló egyéni kulturális vagy sporttevékenységével a település hírnevét öregbíti, élen jár a hagyományok ápolásában, továbbadásában, az alábbi kitüntető címek adományozásáról dönt:

a) Díszpolgári cím

b) „Szászvár Nagyközségért – A köz szolgálatáért” díj

c) „Nívódíj”

(2) Kivételesen indokolt esetben a kitüntető cím(ek) olyan magánszemély, vagy magánszemélyek közössége részére is adományozható, aki(k) a településről elszármazottak, esetleg nem is éltek a településen, de más módon hozzájárultak, hozzájárulnak a település hírnevéhez.

(3) A kitüntető cím(ek) a település érdekében kifejtett tevékenységért – a magánszemély halála után „post humus” is adományozhatóak.

II. Fejezet

A kitüntető címek adományozására vonatkozó részletes szabályok

1. Díszpolgári cím

2. § (1) Díszpolgári cím annak a magánszemélynek adományozható, aki kiemelkedően jelentős szellemi alkotással, tudományos, művészi, vagy egyéb kimagasló teljesítménnyel, egész életművével, életútjával olyan elismerést, megbecsülést szerzett, amely hozzájárult a település hírnevének öregbítésével.

(2) A Díszpolgári cím ciklusonként legfeljebb két élő személy részére adományozható, a „post humus” Díszpolgári címen felül.

(3) Díszpolgári címhez pénzbeli elismerés nem jár.

(4) A Díszpolgári címet elnyert magánszemély a következő tárgyjutalomban részesíthető

a) díszoklevél a cím adományozásáról

b) a település címerét megjelenítő bronz, kerámia vagy üveg plakett, kivételesen indokolt esetben díszes Zsolnay porcelán tárgy.

(5) A Díszpolgári cím visszavonható, ha a kitüntetett arra méltatlanná vált, vagy utóbb a Képviselő-testület tudomására jut, hogy az adományozásra az adományozott méltatlan volt. A Képviselő-testület azon magánszemélytől, aki ellen büntetőeljárás indult és ennek keretében felelősségre vonásra került sor – a Díszpolgári címet visszavonja.

2. „Szászvár Nagyközségért – A köz szolgálatáért” kitüntető cím

3. § (1) Azon magánszemély, magánszemélyek csoportja, szervezet részére aki(k) a település életében kiemelkedő szerepet játszottak, vagy játszanak, jelentős szellemi alkotással tudományos, művészi, vagy egyéb eredménnyel, teljesítménnyel elismerést, illetve megbecsülést szereztek a társadalmi vagy gazdasági élet bármely területén a közösség javára fejtették ki tevékenységüket, a település hírnevét gyarapította(ák) „Szászvár Nagyközségért – A köz szolgálatáért” kitüntető cím adományozható.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt kitüntető címet ciklusonként legfeljebb 4 személy, illetve közösség részére adományoz a Képviselő-testület.

(3) A kitüntető címmel az alábbi tárgyjutalom jár:

a) díszoklevél a cím adományozásáról

b) ajándéktárgy, amelynek értéke nem lehet több a mindenkori köztisztviselői illetményalap másfélszeresénél,

c) közösségek esetében pénzjutalom, amelynek összege a mindenkori illetményalap kétszerese.

(4) Amennyiben a kitüntető címet közösség, szervezet részére adományozza a Képviselő-testület, akkor is egy oklevél jár.

3. „Nívódíj”

4. § (1) Azon magánszemély, vagy magánszemélyek csoportja részére, akik kimagasló egyéni kulturális vagy sporttevékenységükkel a település hírnevét öregbíti(k), élen jár(nak) a hagyományok ápolásában, továbbadásában „Nívódíj” adományozható.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt kitüntető címet ciklusonként legfeljebb 4 személy, illetve közösség részére adományoz a Képviselő-testület.

(3) „Nívódíj” címhez pénzbeli elismerés nem jár.

(4) A „Nívódíj” címet elnyert magánszemély vagy közösség a következő tárgyjutalomban részesíthető

a) díszoklevél a cím adományozásáról

b) a település címerét megjelenítő bronz, kerámia vagy üveg plakett.

III. Fejezet

4. Eljárási szabályok

5. § (1) A kitüntető címek adományozására, átadására évente legfeljebb egy alkalommal a szokásos éves települési ünnepnapon (falunapon) kerül sor.

(2) A kitüntető címek adományozására bármely magánszemély, szervezet javaslatot tehet, legkésőbb a cím átadásának időpontját megelőző június 30-ig. A javaslatokat a Képviselő-testület zárt ülésen véleményezi és át nem ruházható hatáskörében dönt a díjak odaítéléséről.

(3) A kitüntető címek adományozásáról külön nyilvántartást kell vezetni és valamely cím adományozását helyben szokásos módon, különösen az önkormányzat helyi lapjában méltó formai megjelenéssel közölni kell.

6. § Hatályát veszti a kitüntető címek adományozásáról szóló 12/2017 (VI.15.) önkormányzati rendelet.

7. § Ez a rendelet 2021. november 5-én lép hatályba.