Szászvár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (VIII. 3.) önkormányzati rendelete

a helyi építési szabályzatáról szóló 7/2002. (VIII. 10.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 08. 04- 2022. 08. 04

Szászvár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (VIII. 3.) önkormányzati rendelete

a helyi építési szabályzatáról szóló 7/2002. (VIII. 10.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.08.04.

Szászvár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontja és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontja, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6. § (1) és a 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Kormányrendelet 9. mellékletében meghatározott véleményezésben részt vevő szervek és egyéb érdekeltek véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § Szászvár Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének Szászvár nagyközség helyi építési szabályzatáról szóló 7/2002. (VIII. 10.) önkormányzati rendelete (továbbiakban: Rendelet) 2. § (2) bekezdése a következő e) és f) pontokkal egészül ki:

a) Új építési telek kialakítása vagy telekmegosztás esetén az övezeti szabályozásban megadott kialakítható legkisebb telek területnél kisebb telket nem lehet kialakítani, kivéve

aa) ha a telekalakítás a kötelező erejű szabályozási elem (szabályozási vonal, terület-felhasználási egység határa, övezeti határ) szabályozási terv szerinti rögzítés miatt történik, és új telekhatár kizárólag a szabályozási elem által kijelölt vonalon jön létre.

ab) ha telekegyesítés történik, de az egyesített telek sem éri el a kialakítható legkisebb telekterület értékét, de a szabályozott állapot elérésének irányába hat.

b) Az előkert mérete építési övezetben:

ba) kialakult állapothoz - azaz az érintett utcaszakaszra jellemző, kialakult utcai építési határvonal által meghatározott előkert mérethez - kell igazodni,

bb) ha nincs kialakult előkert méret, az adott telken és az új fejlesztési területek beépítése esetén legalább 5,0 méteres előkertet kell biztosítani, amennyiben az adott építési övezetre vonatkozó szabályok illetve a szabályozási terv másképp nem rendelkezik.

2. § (1) A Rendelet a következő 19/A. § szakasszal egészül ki, KÜLÖNLEGES BEÉPÍTÉSRE NEM SZÁNT TERÜLETEK címmel.

(2) A település temetőjének beépítésre nem szánt „Kb-t” jelű területén csak a rendeltetés használatához és fenntartásához szükséges épületek és építmények helyezhetők el.

a) Az elhelyezhető építmények legnagyobb építménymagassága 4,5 m,

b) A temetők telekhatárától mért 50 m-en belül az adott építési övezetben egyébként elhelyezhető építmények csak akkor építhetők, ha azok kegyeleti és egészségügyi szempontból nem zavaróak.

c) Legnagyobb beépítettség: 5%

(3) Különleges beépítésre nem szánt Megújuló energiaforrások hasznosításának céljára szolgáló terület övezetén (jelölés :Kb-en) belül:

a) a megújuló energiatermelés – kivéve szélenergia – építményei, műtárgyai és az ezeket kiszolgáló, valamint a fenntartást biztosító építmények helyezhetők el

b) Az övezetben a maximális beépíthetőség: 2%

c) a beépítési módja: szabadon álló

d) Az övezetben előírt maximális építménymagasság: 5,0 m

3. § A Rendelet 4. mellékletét képező Szabályozási terv jelen rendelet mellékletét 1. mellékletét képező SZM-1 és SZM-2 szabályozási tervlap szerint módosul.

4. § (1) E rendelet az elfogadást követő napon 2022. augusztus 04. napján lép hatályba. Rendelkezéseit a hatályba lépését követően keletkezett ügyekben kell alkalmazni.

(2) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvének való megfelelést szolgálja.

5. § A helyi építési szabályzatáról szóló 7/2002. (VIII. 10.) önkormányzati rendelet 2. § (2) bekezdése a következő e) és f) ponttal egészül ki:

(Értelmező rendelkezések)

„e) Új építési telek kialakítása vagy telekmegosztás esetén az övezeti szabályozásban megadott kialakítható legkisebb telek területnél kisebb telket nem lehet kialakítani, kivéve
ea) ha a telekalakítás a kötelező erejű szabályozási elem (szabályozási vonal, terület-felhasználási egység határa, övezeti határ) szabályozási terv szerinti rögzítés miatt történik, és új telekhatár kizárólag a szabályozási elem által kijelölt vonalon jön létre.
eb) ha telekegyesítés történik, de az egyesített telek sem éri el a kialakítható legkisebb telekterület értékét, de a szabályozott állapot elérésének irányába hat.
f) Az előkert mérete építési övezetben:
fa) a kialakult állapothoz - azaz az érintett utcaszakaszra jellemző, kialakult utcai építési határvonal által meghatározott előkert mérethez - kell igazodni,
fb) ha nincs kialakult előkert méret, az adott telken és az új fejlesztési területek beépítése esetén legalább 5,0 méteres előkertet kell biztosítani, amennyiben az adott építési övezetre vonatkozó szabályok illetve a szabályozási terv másképp nem rendelkezik.

6. § A helyi építési szabályzatáról szóló 7/2002. (VIII. 10.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

„12/A. BEÉPÍTÉSRE NEM SZÁNT TERÜLETEK

19/A. § (1) A település temetőjének beépítésre nem szánt „Kb-t” jelű területén csak a rendeltetés használatához és fenntartásához szükséges épületek és építmények helyezhetők el.

a) Az elhelyezhető építmények legnagyobb építménymagassága 4,5 m,

b) A temetők telekhatárától mért 50 m-en belül az adott építési övezetben egyébként elhelyezhető építmények csak akkor építhetők, ha azok kegyeleti és egészségügyi szempontból nem zavaróak.

c) Legnagyobb beépítettség: 5%

(2) Különleges beépítésre nem szánt Megújuló energiaforrások hasznosításának céljára szolgáló terület övezetén (jelölés :Kb-en) belül:

a) a megújuló energiatermelés – kivéve szélenergia – építményei, műtárgyai és az ezeket kiszolgáló, valamint a fenttartást biztosító építmények helyezhetők el

b) Az övezetben a maximális beépíthetőség: 2%

c) a beépítési módja: szabadon álló

d) Az övezetben előírt maximális építménymagasság: 5,0 m”

7. § A helyi építési szabályzatáról szóló 7/2002. (VIII. 10.) önkormányzati rendelet 4. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

8. § Ez a rendelet 2022. augusztus 4-én lép hatályba.

9. § E rendelet a hatálybalépést követő napon hatályát veszti.

2. melléklet

4. melléklet