Szászvár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (X. 6.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonú lakások és a helyiségek bérletének megállapításáról

Hatályos: 2022. 10. 07- 2022. 10. 07

Szászvár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (X. 6.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonú lakások és a helyiségek bérletének megállapításáról

2022.10.07.

Szászvár Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk 1) bekezdés a) pontjában meghatározott jogalkotói hatáskörében eljárva, a lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésére vonatkozó egyes szabályokról szóló 193. évi LXXVIII. törvény 36. § (2) bekezdésében,a 42. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § (1) E rendelet hatálya Szászvár Nagyközség közigazgatási területén lévő, az önkormányzati tulajdonban álló lakásokra és nem lakáscélú helyiségekre terjed ki.

(2) Az önkormányzati lakások

a) szociális rászorultság alapján, szervezett integrációs társadalmi felzárkóztató program keretén belül,

b) közalkalmazotti vagy köztisztviselői jogviszonnyal vagy területi ellátási kötelezettséggel összefüggésben, szolgálati jelleggel, illetve

c) piaci alapon adhatók bérbe.

(3) A nem lakás céljára szolgáló önkormányzati tulajdonú helyiségek piaci alapon adhatók bérbe azzal, hogy bérbeadó kedvezőbb bérleti díjat állapít meg különösen a helyi társadalmi szervezetek, illetve egyes családi- és kulturális rendezvények megtartása esetére.

(4) A bérbe adható helyiségeket és a (2) bekezdés szerinti hasznosíthatósági megjelölést e rendelet 1. és 2. melléklete tartalmazza.

(5) A bérletre vonatkozóan írásos bérleti szerződést kell kötni a jogszabályban előírt adattartalommal.

2. § E rendelet alkalmazásában szegregátum: Szászvár Nagyközség azon területei, lakóközösségei, ahol legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkezőknek és rendszeres munkajövedelemmel nem rendelkezőknek az aktív korúakon belüli aránya a 50%-ot meghaladja.

II. Fejezet

Az önkormányzati lakások bérbeadásának szabályai

3. § (1) A lakásbérleti jogviszonyt a bérbeadó és a bérlő szerződése határozott vagy határozatlan időre, illetőleg valamely feltétel bekövetkezéséig hozza létre. A lakásbérleti jog a lakásra és a lakáshoz tartozó helyiségekre terjed ki.

(2) A jogviszony létrehozására irányuló kérelmet a polgármesterhez kell benyújtani.

(3) Az 1. § (2) a) pontja szerinti bérleti jogviszony létrehozásának feltétele, hogy a bérlő a szegregátumból érkezzen.

(4) Önkormányzati lakás bérbeadásáról átruházott hatáskörben a polgármester dönt, mely döntés előkészítésében és végrehajtásában a Szászvári Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) működik közre.

(5) A Hivatal a döntés-előkészítés keretében az 1. § (2) a) pontja szerinti jogviszony létrehozása előzményeként vizsgálja a kérelmezők anyagi és szociális helyzetét. Ennek keretében a – külön rendeletben szabályozott - települési támogatás elbírálásához szükséges igazolások benyújtását előírhatja. A Hivatal megállapítja, hogy álláspontja szerint a kérelmező szegregátumban élőnek minősül-e.

4. § A szerződés alapján Szászvár Nagyközség Önkormányzata (továbbiakban: bérbeadó) köteles a lakást a bérlő használatába adni, a bérlő pedig a lakás használatáért lakbért fizetni.

5. § Bérbeadó a bérleti díjakat évente január 1.- és március 31. napja közötti időszakban felülvizsgálja. Amennyiben a felülvizsgálat elmarad, azt a bérleti díj tárgyévre történő fenntartásának kell értékelni.

6. § (1) A lakásbérleti jogviszony - az 1. § (2) bekezdés a), b), vagy c) pontja szerinti – a megkötéskor fennállt feltételek, illetve jogviszony fennállásáig állhat fenn. A bérleti jogviszony e rendeletben szabályozott esetekben azonnali hatállyal-, rendes felmondással, illetve a felek közös megegyezése alapján megszűnik.

(2) Az 1. § (2) bekezdés a) pontján alapuló bérleti jogviszony azonnali hatállyal megszűnik, ha a bérbevevő a felzárkóztatási programban foglalt, illetve a (2a) bekezdés szerinti előírásokat érdemben, illetve rendszeresen megszegi. Az előírások betartása, vagy be nem tartása tekintetben ki kell kérni a programba bevont szociális munkás, illetve a családsegítő véleményét.

(2a) Az 1. § (2) bekezdés a) pontján alapuló bérleti jogviszony bérlőjének az alábbi, lakás használattal kapcsolatos előírásokat kell betartania:

a) a lakásban tilos a dohányzás;

b) a lakásban háziállat tartására nincs lehetőség, a lakáshoz tartozó udvaron – a haszonállatot nem számítva - legfeljebb 3 háziállat tartható;

c) valamely tárgyi eszköz meghibásodása, megrongálódása, megrongálása esetén egy munkanapon belül tájékoztatni kell a polgármestert, vagy a programba bevont szociális munkást, illetve a családsegítőt és önálló javításba – az élet- és testi épség veszélyeztetésének eseteit kivéve - csak a bérbeadó kifejezett beleegyezésével lehet belekezdeni;

d) mind a lakást, mind az udvart rendszeresen tisztán és rágcsálómentesen kell tartani;

(3) A lakásbérleti jogviszony megszűnése esetén a lakást a bérlő tiszta, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban, változatlan tárgyi és műszaki feltételekkel köteles a bérbeadónak visszaadni.

(4) A bérlő a lakásbérleti szerződésben meghatározott bontó feltétel bekövetkezése esetén elhelyezésről saját maga köteles gondoskodni.

(5) Amennyiben a lakás bérlője meghal és a lakásban olyan visszamaradó személy(ek) van(nak), aki a bérleti jogviszony folytatására nem jogosult, úgy e személy(ek) – külön méltányosságon alapuló megállapodás hiányában - a halálozást követő 30 napon belül a lakást üres állapotban köteles átadni a bérbeadónak.

(6) A felek rendes felmondásra a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvényben szabályozottak szerint jogosultak.

7. § (1) A bérlő a lakásba a bérbeadó írásbeli hozzájárulása nélkül befogadhatja házastársát, gyermekét (az örökbefogadott, a mostoha-, és nevelt gyermekét), valamint a jogszerűen befogadott gyermekétől született unokáját, valamint szülőjét (örökbefogadó, mostoha-, és nevelőszülőjét).

(2) A bérlő a lakásba - az (1) bekezdésben foglalt személyeken kívül - mást csak a bérbeadó előzetes írásbeli hozzájárulásával fogadhat be, azzal a feltétellel, hogy a beköltözni kívánó személy sem helyben, sem az ország más településén beköltözhető lakással nem rendelkezik.

(3) Az, akit a bérlő a bérbeadó hozzájárulásával fogadott be a lakásba, a lakásbérleti jog folytatására jogosult, ha a bérlő a lakásba befogadta és a bérlő halálakor életvitelszerűen a lakásban lakott.

8. § (1) A bérbeadó a rendeltetésszerű használatot a bérlővel 5 napra előre egyeztetett időpontban, legalább évente ellenőrzi.

(2) Az (1) bekezdés szerinti ellenőrzést az 1. § a) pontja szerinti jogcímen bérlő havi rendszerességgel tűrni és lehetővé tenni köteles. A bérleti szerződésnek kifejezett felhívást kell tartalmaznia arra vonatkozóan, hogy bérlő tudomásul veszi azt, hogy a (2a) pontban foglaltak teljesülését bérbeadó a programba bevont szociális munkás, illetve a családsegítő útján ellenőrzi.

III. Fejezet

A helyiségbérlet szabályai

9. § (1) A nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbe adhatóak alkalmi vagy tartós használatra.

(2) Tartós használatra kötendő szerződés esetében a kérelmet a polgármesterhez kell benyújtani, aki átruházott hatáskörben dönt a szerződésről.

(3) Jelentős funkcióval bíró helyiség tartós bérbeadása esetén a polgármester a képviselőtestület hozzájárulásával jogosult dönteni a bérbeadás feltételeiről.

10. § (1) Alkalmi használat esetén a helyiség kezelőjéhez, vagy a Hivatalhoz kell a kérelmet benyújtani.

(2) Az alkalmi használat során a bérlő köteles a helyiséget és annak berendezési tárgyait olyan állapotban átadni, ahogyan azt használatba vette.

(3) Károkozás esetén köteles az okozott kárt azonnal megtéríteni.

IV. Fejezet

A bérleti díjak megfizetésének szabályai

11. § (1) A lakbér mértékét e rendelet 1. -, a helyiségbérleti díjat, illetve az alkalmi helyiséghasználati díjat a 2. melléklet tartalmazza.

(2) A bérlő a bérbeadó részére köteles havonta a lakásbérleti jog ellenértékét (a továbbiakban: lakbért) megfizetni.

(3) A bérlő a lakbért előre, a tárgyhó 15. napjáig tartozik megfizetni a bérbeadó által kiállított számla alapján a megjelölt számlára történő befizetéssel.

(4) A lakbérösszeg nem tartalmazza a rezsi-költségeket, a hulladék- és szennyvízszolgáltatás díjait, továbbá a szokásos napi használattal összefüggésben felmerült költségeket.

(5) A helységbérleti díj – a tartós bérlet esetét kivéve – a (4) bekezdésben felsorolt költségeket tartalmazza. A rezsi számla-fizetési kötelezettség késedelmes teljesítése esetén 30 napi késedelem elérésekor jogosult a bérbeadó a bérletet azonnali hatállyal felmondani. Az elektromos áramszolgáltatóval a bérlő, egyéb rezsi tekintetében a bérbeadó köt fogyasztói szerződést.

12. § A bérlő bérlakás komfortfokozatát növelő beruházást az önkormányzat előzetes írásbeli hozzájárulásával végezhet és e beruházások nem keletkeztetnek elszámolási alapot.

13. § (1) Az önkormányzati tulajdonban álló, nem lakáscélú helyiségek alkalmi bérleti díját (továbbiakban: bérleti díj) a bérlő köteles az igénybevételt megelőzően megfizetni.

(2) A tartós használatra bérbe vett helyiség esetén a bérlő a bérleti díjat előre köteles megfizetni, a bérbeadó által kiállított számla alapján a megjelölt számlára.

14. § Jogcím nélküli használat:

a) Az önkormányzati lakást jogcím nélkül használó lakáshasználati díjat köteles fizetni havonta előre, legkésőbb a hónap 15. napjáig.

b) Lakáshasználati díj mértéke:

ba) jogcím nélküli használat kezdetétől számított 3 hónapig a lakásra megállapított lakbérrel azonos összeg 150%-a,

bb) a 4. hónap első napjától a 6. hónap végéig a lakáshasználati díj 250%-a,

bc) a 6. hónap után a lakáshasználati díj 350%-a

fizetendő.

15. § A nem lakáscélú helyiségek jogcím nélküli használatáért megkezdett naponként 20.000.- Ft. bérleti díjat kell fizetni.

V. Fejezet

Záró rendelkezések

16. § (1) E rendelet 2022. kihirdetését követő nap lép hatályba, de rendelkezéseit 2022. november 01. napjától kell alkalmazni.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidőben hatályát veszti a 7/2015. (III. 27.) és a 9/2020. (XII. 18.) számú önkormányzati rendelet.

(3) E rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Polgári Törvénykönyv és az 1993. évi LXXVIII. törvény rendelkezései az irányadóak.

17. § Hatályát veszti az önkormányzati tulajdonú lakások és a helyiségek bérletének megállapításáról szóló 7/2015 (III.27.) önkormányzati rendelet.

18. § Hatályát veszti az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletéről szóló 7/2015. (III. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 9/2020 (XII.18.) önkormányzati rendelet.

19. § Ez a rendelet 2022. október 7-én lép hatályba.