Szászvár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (X. 19.) önkormányzati rendelete

az építészeti és természeti értékek helyi védelméről

Hatályos: 2023. 10. 20

Szászvár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (X. 19.) önkormányzati rendelete

az építészeti és természeti értékek helyi védelméről

2023.10.20.

Szászvár Nagyközség Önkormányzat képviselő-testülete - a módosított 1990. évi LXV. törvény 8. § /1/ bekezdésében meghatározott feladatai körében, e törvény felhatalmazása alapján - az épített és természetes környezet védelme, ezen értékek megtartása érdekében, a műemlékek és természeti értékek védelmére vonatkozó törvények előírásaival, valamint ezen törvények szakmai követelményeivel összhangban, a következő rendeletet alkotja

1. § Szászvár Nagyközségben a helyi védelemben részesített építészeti és természeti értékek védelme a község minden állampolgárának, a településen működő minden szervezetnek kötelessége.

2. § (1) Helyi védelem tárgyát képezi mindaz az épített vagy természeti érték (épület, építmény, utcarész, településrész, épületrész, építményrész, közterületen lévő szobor, emlékmű, temető, növény, növények együttese, stb.), amelyet a képviselő testület építészeti, művészeti, néprajzi, településtörténeti, környezeti, esztétikai értéke miatt védendőnek, védelem alatt állónak minősít.

(2) A rendelet hatálya nem terjed ki a műemlékekről, valamint a természetvédelemről szóló törvények rendelkezései alapján védelem alá helyezett értékekre.

(3) A helyi védelem lehet:

a) területi,

b) egyedi

c) Helyi védelmi területnek minősíthető a település, vagy a természeti környezet olyan összefüggő része, amely a jellegzetes településszerkezet történelmi folyamatosságát képviseli, ahol a település, vagy a térség arculatát meghatározó építmények szerves egységet alkotnak. A természeti környezetnek azon része tekintendő helyileg védendő területnek, ahol számos /nagyobb mennyiségű/ védett növény található, vagy állat. Területi védelem alá esik a helyileg védett építmény közvetlen környezete is.

d) Egyedi védelem tárgya lehet egy-egy értékes növény, építmény, szobor, emlékmű - ezek egésze, vagy egy-egy részlete.

3. § A helyi védelem irányítása, a védelem alá kerülő értékek körének meghatározása a képviselő-testület feladata. A helyi védelem hatósági igazgatási feladatait a polgármester - a szakapparátus bevonásával, a helyi társadalmi és egyéb szervezetek, valamint a lakosság véleményének kikérésével - látja el.

4. § (1) Helyileg védetté történő nyilvánításra, valamint annak megszüntetésére javaslatot tehet:

a) bármelyik állampolgár, akár saját, akár a más tulajdonában lévő értékek tekintetében

b) helyben működő jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező társadalmi szervezetek.

(2) A javaslatban fel kell tüntetni a védetté nyilvánítani javasolt értékek felsorolását, helyét, az egyéb fontos adatait, valamint meg kell indokolni a védetté nyilvánítás okát.

5. § (1) A védetté nyilvánításról a beérkezett javaslatok alapján a képviselő-testület szakértők és helyi társadalmi szervezetek bevonásával előzetesen értékvizsgálatot készít.

(2) A védetté nyilvánításról a képviselő-testület rendelettel dönt, az 1. mellékletben a védetté nyilvánított épületeket, építményeket a 2. mellékletben a védetté nyilvánított természeti értékeket feltüntetve.

(3) A testület helyi védelem alá helyezheti az arra érdemesnek talált épületeket, építményeket és természeti értékeket azok tulajdoni viszonyaitól függetlenül.

(4) A védetté nyilvánítás előtt a tulajdonost tájékoztatni kell, valamint hozzájárulását kell kérni.

6. § A helyi védelemben való részesítés, valamint a védelem megszüntetésének tényét a helyben szokásos módon kell közzétenni, erről azonban írásban külön is értesíteni kell:

a) az épület, építmény, vagy természeti érték tulajdonosát

b) azt, aki vagy amely szervezet a javaslatot tette a védetté nyilvánításra, az építésügyi hatóságot

c) épületek - építmények, épületek esetében az Országos Műemlékvédelmi Hivatalt, természeti értékek esetében a Dél-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőséget.

7. § Rendezési tervek készítése és felülvizsgálata, valamint hosszú távú településfejlesztési koncepció készítése során a helyileg védetté nyilvánított értékek tekintetében külön munkarészeket kell készíteni.

8. § (1) A védelem alatt álló épületet, építményt, természeti értéket - a környezethez illó módon - meg kell jelölni.

(2) A megfelelő jelzésről /pl. tábla/ az önkormányzat gondoskodik, a jelzés védelme a továbbiakban a tulajdonos kötelessége.

9. § (1) A helyileg védett értékek fennmaradásának célja, feladata, a megőrzés módja elsősorban a rendeltetésének megfelelő használat.

(2) Az épület, építmény használata a védett értéket nem veszélyeztetheti.

(3) Az épületek esetében az épület állagának megóvása elsősorban a tulajdonos feladata, ehhez azonban kérheti az önkormányzat, vagy pályázatok támogatását.

10. § (1) Az első fokú építési hatóság engedélye szükséges:

a) A védett épületen, építményen külső vagy belső felújítási, helyreállítási, átalakítási, bővítési, korszerűsítési, bontási, víz- és kertépítési, tájrendezési, vagy képző és iparművészeti, restaurálási, továbbá a védett építmény jellegét és megjelenését bármely módon érintő egyéb munkálatok, illetve épületkutatás /falkutatás/ végzéséhez, reklámtábla elhelyezéséhez.

b) A védett építmény igénybevételi, használati módjának megállapításához, vagy annak megváltoztatásához.

(2) Nem zárja ki az épületek korszerűsítését, átalakítását, bővítését az épület védetté nyilvánítása, de az épület jellege, a védetté nyilvánítás oka nem változhat.

(3) Védett természeti értékek (pl. fák esetében) a kivágáshoz csak szakvélemény alapján, a fák biológiai pusztulása, a környezetre gyakorolt káros hatása esetén adható hozzájárulás a hatóság részéről.

(4) A védett természeti területen végzett munka a terület jellegét nem változtathatja meg, a védett természeti értékeket nem veszélyeztetheti. A (3) bekezdésben megjelölt esetekben a fák pótlásáról gondoskodni kell.

(5) Védett területrészekre csak úgy adható építési engedély az (1) bekezdés a) pontjában irt munkák elvégzéséhez, hogy az elvégzendő munkák a területrész jellegét ne változtassák meg.

11. § Az építési munkák engedélyezése iránti kérelemhez az építési és használatbavételi engedélyezési eljárásról szóló jogszabályokban előírt mellékleten kívül csatolni kell:

a) átalakítás esetén a jelenlegi állapot felmérési rajzait két példányban

b) homlokzatot érintő munkák esetében a színezésre vonatkozó javaslatot (színvázlatot) egy példányban

c) (belső, dekoratív (ornamentális, figurális) falfestések esetén ezek színhű vázlatait egy példányban

d) a munkák által érintett épületrészek jelenlegi állapotának fénykép dokumentációját egy példányban.

12. § A helyi védelemben részesült épületek, építmények, területek és területrészek tulajdonosai, kezelői, használói a helyi adók kivetésekor kedvezményekben részesülhetnek. A kedvezmény mértékét a helyi adóról alkotott önkormányzati rendeletben kell szabályozni.

13. § (1) Aki a védettség alá helyezett értékeket megsemmisíti, vagy megrongálja - különösen aki a rendelet 10. §-ában foglaltakat megsérti - amennyiben a cselekmény súlyosabb cselekménynek nem minősül, szabálysértést követ el, 50 e Ft pénzbírsággal sújtható.

(2) Szabálysértést követ el, aki a védett érték megjelölését eltávolítja vagy megrongálja, megsemmisíti. Ha ez súlyosabb cselekménynek nem minősül, 50.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható, és az okozott kár megtérítésére kötelezhető.

14. § E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a 11/1996. (XII.30.) számú rendelet.

15. § Ez a rendelet 2023. október 20-án lép hatályba.