Szigetvár Város Önkormányzat Képviselő-testületének 47/2012. (X.19.) önkormányzati rendelete

az idegenforgalmi adóról

Hatályos: 2015. 03. 27- 2017. 09. 28

Szigetvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében, 5. § b) pontjában, 6. §-ában, valamint a 43. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés h) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az idegenforgalmi adóról a következő rendeletet alkotja:


1. Általános rendelkezések


  1. §

A rendelet hatálya


(1) A rendelet hatálya Szigetvár város illetékességi területén kiterjed valamennyi nem állandó lakosként való tartózkodásra.


(2) Az idegenforgalmi adó határozatlan időre kerül bevezetésre.


(3) E rendeletben nem szabályozott kérdésekben a külön jogszabályokban[1] foglaltak irányadóak.



[1] Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény, valamint a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény

2. §

Értelmező rendelkezések



2. Az idegenforgalmi adóra vonatkozó különös rendelkezések


3. §

Az adó alanya


Adókötelezettség terheli azt a magányszemélyt, aki nem állandó lakosként Szigetvár város illetékességi területén legalább egy vendégéjszakát eltölt.

4. §

Az adó alapja


Az adó alapja a megkezdett vendégéjszakák száma.

5. §

Az adó mértéke


Az adó mértéke személyenként és vendégéjszakánként 350 Ft (azaz háromszázötven forint).

6. §

Az adó beszedésére kötelezett


(1) Az adóbeszedésre kötelezett az adó összegét közli a magánszeméllyel, és az adót beszedi.


(2) A Htv. 31. §-ában felsorolt adómentes tartózkodás jogcíméről az adóalany (magánszemély) – 1. melléklet szerinti – nyilatkozatát az adóbeszedésére kötelezett szerzi be, ennek elmulasztása esetén az adót be kell szednie, illetve meg kell fizetnie. A Htv. 31. § a) pontjában meghatározott mentesség igénybevétele esetén a mentességi nyilatkozat kitöltése nem kötelező, ha a 7. § szerinti vendégkönyv az életkor adatát egyértelműen tartalmazza és az a vendég (vagy képviselője) által aláírt.


(3) Az adóbeszedésre kötelezettnek a tárgyhónapot követő hónap 15. napjáig kell az általa beszedett idegenforgalmi adóról bevallást tennie a 2. mellékletben található, erre a célra rendszeresített nyomtatványon a Szigetvári Polgármesteri Hivatal Közigazgatási Osztályán (7900 Szigetvár, Vár u. 2.).

A mentesség alapjául a hiánytalanul kitöltött formanyomtatvány szolgál, helytelenül kitöltött nyomtatvány alapján a mentesség nem érvényesíthető.


(4)Az adóbeszedésre kötelezettnek az idegenforgalmi adót a beszedést követő hónap 15. napjáig kell az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvényben (a továbbiakban: Art.) meghatározott módon befizetnie Szigetvár Város Önkormányzata „Tartózkodási idő utáni idegenforgalmi adó” számlájára (11731094-15332233-03090000).

7. §

Nyilvántartás vezetési kötelezettség


(1) Az adóbeszedésre kötelezettnek az általa beszedett adóról az idegenforgalmi adó alapjának, a mentesség jogcímének és jogosultságának, valamint az adó összegének utólagos megállapítására is alkalmas vendég- és idegenforgalmi adónyilvántartást (a továbbiakban: vendégkönyvet) kell vezetnie.


(2) A vendégkönyv – Szigetvári Polgármesteri Hivatala által – sorszámmal ellátott nyomtatvány, melyet az önkormányzati adóhatóság térítési díj nélkül biztosít az adóbeszedésre kötelezett szállásadó részére. A vendégkönyvet a szálláshely szolgáltatási tevékenység engedélyének kiadásával egyidejűleg kell kiváltani.


(3) A szálláshelyen vezetett vendégkönyvnek tartalmaznia kell:

a) a sorszámot,

b) a vendég által igénybe vett szoba/apartman számát,

c) a vendég nevét, születési helyét és idejét, lakcímét, állampolgárságát, útlevél, személyazonosító igazolvány vagy vezetői engedély számát,

d) érkezés napját és időpontját,

e) távozás napját és időpontját,

f) eltöltött vendégéjszakák számát, az ebből adómentesen eltöltött vendégéjszakák számát és jogcímét, az adóköteles vendégéjszakák számát,

g) a vendég vagy képviselője aláírását,

h) a kibocsátott számla, készpénzfizetési számla, nyugta sorszámát,

i) egyéb megjegyzés oszlopot.


(4) Az adóbeszedésre kötelezett köteles gondoskodni arról, hogy a vendégkönyv a szálláshelyen folyamatosan és vezetésre alkalmasan rendelkezésre álljon, illetőleg köteles az adatokat folyamatosan, kihagyás nélkül vezetni.


(5) Az adóbeszedésre kötelezett a szálláshelyre bejelentkező magánszemélyt haladéktalanul köteles a vendégkönyvben rögzíteni, a szálláshelyet a vendég csak ezt követően foglalhatja el.

8. §


(1) A vendégkönyvet annak megnyitása előtt az önkormányzati adóhatóságnál hitelesíttetni kell, az önkormányzati adóhatóság egyúttal rögzíti a vendégkönyv sorszámát, a szállásadó adatait, és a vendégkönyv megnyitásának dátumát. Amennyiben a vendégkönyv betelik, a betelt vendégkönyvet be kell mutatni, megteltét pedig az önkormányzati adóhatóság nyilvántartásában rögzíti.


(2) Amennyiben a szállásadó tevékenységét megszünteti, aktuálisan vezetett vendégkönyvét az önkormányzati adóhatóságnak be kell mutatnia. Az önkormányzati adóhatóság a könyvet lezárja, ennek tényét, időpontját nyilvántartásában rögzíti.


(3) A vendégkönyvet a tárgyévet követő év január 31. napjáig az önkormányzati adóhatóságnál be kell mutatni. Az önkormányzati adóhatóság a bemutatott vendégkönyvet záradékolja, a záradékolás időpontját, az éves összesített vendégforgalmi adatokat nyilvántartásában rögzíti.


(4) A vendégkönyvet az adóbeszedésre kötelezett köteles az abban szereplő adatok alapján megállapítható adókötelezettség elévülési idejéig, öt évig megőrizni.

9. §


(1) Az önkormányzati adóhatóság a bejelentett, regisztrált, illetve nyilvántartásból hiányzó tények, adatok körülmények valódiságát vagy annak hiányát a bevallási időszak lezárását megelőzően is vizsgálhatja. Az adózó köteles az adóhatósággal az ellenőrzés során együttműködni, az ellenőrzés feltételeit a helyszíni ellenőrzés alkalmával biztosítani.


(2) Az az adóbeszedésre kötelezett, aki a vendég nyilvántartásba vételét elmulasztja, vagy késedelmesen teljesíti, illetve bejelentési, változás bejelentési, bevallási, befizetési, nyilvántartási kötelezettségét nem az előírt módon és időben teljesíti,  az Art-ben meghatározott mulasztási bírsággal sújtható.


3. Záró rendelkezések


10. §


(1) E rendelet 2012. november 1-jén lép hatályba.


(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Szigetvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének az idegenforgalmi adóról szóló 43/2002. (XII.13.) rendelete, valamint ennek módosításáról szóló 27/2010. (XII.15.) rendelete.

Szigetvár, 2012. október 18.



Kolovics János                                                                      Horváth Krisztián

 polgármester                                                                                 jegyző


A 47/2012. (X.19.) önkormányzati rendeletet 2012. október 19-én kihirdetem.


                        Horváth Krisztián

                               jegyző