Szigetvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (VII. 29.) önkormányzati rendelete

az idegenforgalmi adóról szóló 47/2012. (X.19.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 08. 01- 2022. 08. 02

Szigetvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (VII. 29.) önkormányzati rendelete

az idegenforgalmi adóról szóló 47/2012. (X.19.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.08.01.

Szigetvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében, 6. §-ában, valamint a 43. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés h) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az idegenforgalmi adóról a következő rendeletet alkotja:

1. § Az idegenforgalmi adóról szóló 47/2012. (X.19.) önkormányzati rendelet 6. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A Htv. 31. §-ában felsorolt adómentes tartózkodás jogcíméről az adóalany (magánszemély) – e rendelet 1. melléklete szerinti – nyilatkozatát az adóbeszedésre kötelezett szerzi be, ennek elmulasztása esetén az adót be kell szednie, illetve meg kell fizetnie. A Htv. 31. § a) pontjában meghatározott mentesség igénybevétele esetén a mentességi nyilatkozat kitöltése nem kötelező, ha az e rendelet 7. §-a szerinti vendég- és idegenforgalmi adónyilvántartás (a továbbiakban: vendégkönyv) az életkor adatát egyértelműen tartalmazza és azt a vendég vagy törvényes képviselője aláírásával ellátta.”

2. § Az idegenforgalmi adóról szóló 47/2012. (X.19.) önkormányzati rendelet 8. § (1)–(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A vendégkönyvet annak megnyitása előtt az adóhatóságnál hitelesíttetni kell. Az adóhatóság a hitelesítéssel egyidejűleg rögzíti a vendégkönyv sorszámát, a szállásadó adatait és a vendégkönyv megnyitásának dátumát. Amennyiben a vendégkönyv betelik, azt az adóhatóságnál be kell mutatni, amely ennek tényét és időpontját nyilvántartásában rögzíti.

(2) Amennyiben a szállásadó tevékenységét megszünteti, aktuálisan vezetett vendégkönyvét az adóhatóságnak be kell mutatnia. Az adóhatóság a könyvet lezárja, ennek tényét és időpontját nyilvántartásában rögzíti.

(3) A vendégkönyvet a tárgyévet követő év január 31. napjáig az adóhatóságnál be kell mutatni, amely a bemutatott vendégkönyvet záradékolja. A záradékolás időpontját és az éves összesített vendégforgalmi adatokat nyilvántartásában rögzíti.”

3. § Az idegenforgalmi adóról szóló 47/2012. (X.19.) önkormányzati rendelet 9. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Az adóhatóság a bejelentett, regisztrált, illetve a nyilvántartásból hiányzó tények, adatok körülmények valódiságát vagy azok hiányát a bevallási időszak lezárását megelőzően is vizsgálhatja. Az adózó köteles az adóhatósággal az ellenőrzés során együttműködni továbbá az ellenőrzés feltételeit a helyszíni ellenőrzés alkalmával biztosítani.

(2) Az az adóbeszedésre kötelezett, aki a vendég nyilvántartásba vételét elmulasztja, vagy késedelmesen teljesíti, illetve bejelentési, változás bejelentési, bevallási, befizetési, nyilvántartási kötelezettségét nem vagy nem az előírt módon és időben teljesíti, az Art.-ben meghatározott mulasztási bírsággal sújtható.”

4. § Az idegenforgalmi adóról szóló 47/2012. (X.19.) önkormányzati rendelet 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

5. § Az idegenforgalmi adóról szóló 47/2012. (X.19.) önkormányzati rendelet

a) 1. § (3) bekezdésében a „külön jogszabályokban” szövegrész helyébe a „helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.), továbbá az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (a továbbiakban: Art.) rendelkezései” szöveg,

b) „Az adó alanya” alcím címében az „Az adó” szövegrész helyébe az „Az adókötelezettség, az adó” szöveg,

c) 6. § (1) bekezdésében az „adót beszedi” szövegrész helyébe az „adót a Htv. 34. §-ában meghatározottak szerint beszedi” szöveg,

d) 6. § (4) bekezdésében az „adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvényben (a továbbiakban: Art.)” szövegrész helyébe az „Art.-ben” szöveg,

e) 7. § (1) bekezdésében a „vendég- és idegenforgalmi adónyilvántartást (a továbbiakban: vendégkönyvet)” szövegrész helyébe a „vendégkönyvet” szöveg,

f) 7. § (2) bekezdésében a „– Szigetvári” szövegrész helyébe az „– a Szigetvári” szöveg, a „Hivatala” szövegrész helyébe a „Hivatal” szöveg és az „adóhatóság térítési” szövegrész helyébe az „adóhatóság (a továbbiakban: adóhatóság) térítési” szöveg,

g) 7. § (4) bekezdésében az „illetőleg” szövegrész helyébe a „továbbá” szöveg,

h) 7. § (5) bekezdésében a „magánszemélyt haladéktalanul” szövegrész helyébe a „magánszemélyt - a (3) bekezdés a) - d) pontjaiban meghatározottak szerint - haladéktalanul” szöveg és az „ , a” szövegrész helyébe az „ . A” szöveg

lép.

6. § Hatályát veszti az idegenforgalmi adóról szóló 47/2012. (X.19.) önkormányzati rendelet

a) bevezető részében az „5. § b) pontjában,” szövegrész,

b) 8. § (4) bekezdésében az „ , öt évig” szövegrész.

7. § Ez a rendelet 2022. augusztus 1-jén lép hatályba.

1. melléklet

1. melléklet