Szigetvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2024. (IV. 26.) önkormányzati rendelete

a közterület használatáról szóló 23/2005. (X. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 04. 27

Szigetvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2024. (IV. 26.) önkormányzati rendelete

a közterület használatáról szóló 23/2005. (X. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.04.27.

Szigetvár Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében foglalt eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A közterület használatáról szóló 23/2005. (X.27.) önkormányzati rendelet 5. § (1) bekezdés s) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Közterület-használati engedélyt kell kérni és a közterület használat után díjat kell fizetni a közterület alábbi célokra történő igénybevételéhez:)

„s) üzemképtelen járművek tíz napot meghaladó mellékútvonalon történő elhelyezése esetén;”

(2) A közterület használatáról szóló 23/2005. (X.27.) önkormányzati rendelet 5. §-a a következő (7) bekezdéssel egészül ki:

„(7) Járdát érintő munkálatok esetén, amennyiben a munkálatokat végző egy járdaszakaszt feltör, abban az esetben a feltört járdaszakaszt teljes szélességében le kell aszfaltoznia, amennyiben a járda nem szélesebb 2 méternél.”

2. § A közterület használatáról szóló 23/2005. (X.27.) önkormányzati rendelet 9. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) A közterület-használattal kapcsolatos eljárásban az e rendeletben foglalt kiegészítésekkel az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (a továbbiakban: Ákr.) előírásait kell alkalmazni.”

3. § A közterület használatáról szóló 23/2005. (X.27.) önkormányzati rendelet 11. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A jármű tárolása nem akadályozhatja a közút vagy közparkoló rendeltetésszerű használatát. A történelmi belvárosban hatósági jelzéssel nem rendelkező járművek nem helyezhetők el. ”

4. § A közterület használatáról szóló 23/2005. (X.27.) önkormányzati rendelet 17. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A pályázati hirdetményt a Hivatal hirdetőtáblájára történő kifüggesztéssel és az Önkormányzat honlapján kell közzétenni. ”

5. § A közterület használatáról szóló 23/2005. (X.27.) önkormányzati rendelet 18. § (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(8) Önkormányzati tulajdonban álló ingatlanok esetében a tulajdonosi hozzájáruló nyilatkozatról a Gazdasági, Pénzügyi, Városfejlesztési és Turisztikai Bizottság dönt. ”

6. § A közterület használatáról szóló 23/2005. (X.27.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

Üzemképtelen járművek közterületen történő tárolása

20/A. § (1) Közterületen üzemképtelen, közúti közlekedésre alkalmatlan járművek, vagy munkagépek (továbbiakban: járművek) közterület-használati engedély nélkül nem tárolhatók.

(2) Az üzembentartó az engedéllyel nem rendelkező, üzemképtelenné vált járművet köteles a közterületről haladéktalanul eltávolítani.

(3) A rendelet alkalmazása szempontjából üzemképtelennek minősül:

a) a hatósági engedéllyel vagy jelzéssel nem rendelkező olyan jármű, amely a közúti forgalomban csak ilyen engedéllyel vagy jelzéssel vehet részt,

b) baleset következtében károsult és elhagyott (helyszínről 8 napon belül el nem szállított) jármű,

c) műszaki állapotánál fogva közúti közlekedésre alkalmatlan (mert hiányos, vagy roncs, vagy sérült) jármű,

d) lejárt műszaki vizsgájú jármű.

(4) A (3) bekezdés a) pontja szerinti üzemképtelen járművet közterületen, parkolóban – közterület-használati engedély birtokában – a történelmi belváros kivételével minden övezetben lehet tárolni.

(5) A jármű üzembentartója köteles nevét, címét, a közterület-használati engedélyt, vagy annak másolatát a járművön jól látható helyen (pl.: szélvédő üveg mögött) elhelyezni.

(6) Az engedély nélkül, vagy az engedélytől eltérő módon közterületen tárolt üzemképtelen járművek hatóságilag elszállíthatók, melynek elvégeztetéséről a Polgármesteri Hivatal gondoskodik külső vállalkozóval kötött szerződés útján.

(7) A jármű hatósági elszállítása előtt a Polgármesteri Hivatal köteles a jármű szélvédőjén írásbeli felszólítást (a továbbiakban: felszólítás) elhelyezni, melyben felhívja az üzembentartót, hogy 15 napon belül a járművet távolítsa el a közterületről. A határidő sikertelen letelte után a jármű hatóságilag elszállítható.

(8) Ha a felszólítás a jármű állapota miatt annak szélvédőjén nem elhelyezhető el, a felszólítást a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján és az Önkormányzat honlapján kell közzétenni.

(9) Ismeretlen üzembentartó esetén a felszólítást a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján és az Önkormányzat honlapján is közzé kell tenni.

(10) A hatósági elszállításkor a jármű műszaki állapotát meg kell állapítani és arról fényképfelvételt és jegyzőkönyvet kell készíteni. A jegyzőkönyvben rögzíteni kell a járműben talált dolgokat is.

(11) Az elszállítást és a tárolást a Polgármesteri Hivatal végezteti el, ennek költségei a jármű tulajdonosát terhelik. A járművet az igazolt tulajdonosának - csak a felmerült költségek megtérítése után – lehet kiadni.

(12) A hatósági engedéllyel vagy jelzéssel nem rendelkező és ki nem váltott üzemképtelen járművet a Polgármesteri Hivatal az elszállítás napjától számított 6 hónap elteltével értékesítheti, annak eredménytelensége után megsemmisítheti.

(13) A tulajdonos a polgári jogi elévülési időn belül az értékesítés során befolyt, de az elszállítás és tárolás során felmerülő költségekkel csökkentett összegre jogosult igényét érvényesítheti, ha a tulajdonjogot hitelt érdemlően igazolja.

(14) A járművek és az azokban található dolgok értékesítésére vagy megsemmisítésére a talált tárgyak kezelésére vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.”

7. § A közterület használatáról szóló 23/2005. (X.27.) önkormányzati rendelet 22. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Önkormányzat által támogatott rendezvények esetén a szervező írásbeli kérelmére a Gazdasági, Pénzügyi , Városfejlesztési és Turisztikai Bizottság javaslata alapján, a polgármester részleges vagy teljes díjmentességet állapíthat meg. A kérelmet a Hivatal Közigazgatási Osztályánál kell benyújtani, amely továbbítja azt a Gazdasági, Pénzügyi, Városfejlesztési és Turisztikai Bizottság elnökének.”

8. § A közterület használatáról szóló 23/2005. (X.27.) önkormányzati rendelet (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mgtv.) szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (a továbbiakban: filmforgatási célú közterület-használat) vonatkozásában a rendelet szabályait az e szakaszban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni, figyelemmel az Mgtv., valamint a közterületek és az állami tulajdonban álló ingatlanok filmforgatási célú használatának részletes szabályairól szóló 302/2016. (X. 13.) Korm. rendeletben előírtakra.”

9. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.