Bükkösd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2016. (VII.15..) önkormányzati rendelete

a civil szervezetek támogatásáról

Hatályos: 2016. 07. 15

Bükkösd Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011.évi CLXXXIX törvény (továbbiakban. Mötv.) 41.§ (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján valamint Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdésének a) pontja, és a (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja a civil szervezetek támogatásáról:

Általános rendelkezések

Bükkösd Község Önkormányzat Képviselő-testülete e rendeletben állapítja meg a civil szervezetekkel kapcsolatos részletes feladatait és kötelezettségeit, valamint az Önkormányzat költségvetéséből civil szervezetek támogatására fordítandó összeg felosztásának szabályait.

 A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Bükkösd község közigazgatási területén rendszeresen működő, az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011.évi CLXXV. törvény hatálya alá tartozó civil szervezetekre.

Az önkormányzat civil szervezetekkel kapcsolatos céljai

 2.§ (1) Az önkormányzat civil szervezetekkel kapcsolatos célja a civil társadalom erősítése, a civil szervezetek helyi társadalmi szerepvállalásának segítése, az Önkormányzat és a civil szervezetek közötti partneri viszony és munkamegosztás előmozdítása a közfeladatok hatékonyabb ellátása érdekében, valamint a civil szervezetek számára nyújtott támogatás világossá, átláthatóvá és ellenőrizhetővé tétele.

 Az önkormányzat által támogatott tevékenységek

 3.§ Az önkormányzat által támogatott tevékenységek:

a) egészségmegőrzés,
b) szociális tevékenység (családsegítés, időskorúak gondozása, hátrányos helyzetűek segítése),
c) kulturális tevékenység,
d) nevelés, oktatás, képességfejlesztés,
e) ismeretterjesztés,
f) természetvédelem, környezetvédelem, műemlékvédelem,
g) gyermek- és ifjúságvédelem,
h) közrend, közbiztonság védelme,
i) sport, tömegsport,

j) település fejlesztése,

k) testvértelepülés támogatása

A civil szervezetek támogatása

4.§ Az önkormányzat éves költségvetéséből a civil szervezetek támogatására e rendeletben meghatározott alapelvek szerint nyújt támogatást, erre keretösszeget különít el.

5.§  A civil szervezetek számára támogatás vissza nem térítendő támogatásként, cél jelleggel, elszámolási kötelezettséggel nyújtható, amelyet kérelem formájában lehet igényelni.

6.§ A támogatások odaítélésére a 7.§ és 8.§-ban meghatározott eljárási rend az irányadó.

A támogatások nyújtásával kapcsolatos eljárás

7.§ (1) A civil szervezetek adott évi támogatására vonatkozóan a Polgármester tesz javaslatot, és a Képviselő-testület dönt.

 (2) A kérelmek benyújtási határideje: minden költségvetési év február 1. napja.

a) Amennyiben a megadott határnap munkaszüneti napra esik, úgy a határnapot követő első       munkanap 16 óráig lehet benyújtani a kérelmeket.
b) Hiánypótlásra a kérelmek benyújtási határidejét követő 4 munkanapon belül van lehetőség.

(3) A beérkezett kérelmeket a Képviselő-testület a benyújtási határidőt követő 15 napon belül bírálja el.

 (4) A kérelemnek tartalmaznia kell:

a) az igényelt támogatás összegét,
b) a támogatandó program, tevékenység leírását.

(5) A kérelmeket Bükkösd Község Önkormányzat Polgármesteréhez kell benyújtani papír alapon írásban, egy példányban.

(6) A költségvetési év során felmerülő váratlan kiadások támogatására a civil szervezet rendkívüli kérelmet nyújthat be, melyet a Képviselő-testület a soron következő ülésén tárgyal meg.

A civil szervezetek számára elkülönített keretből nyújtott támogatás felhasználása

8.§ (1) A támogatás elszámolási kötelezettség mellett kizárólag arra a célra használható fel, amelyre a támogató juttatta. A támogatást a támogatott köteles tárgy év december 31. napjáig felhasználni.

(2) A támogató a támogatás felhasználását és az erről készült számadást ellenőrzi.


A pályázati támogatással történő elszámolás

9.§ (1) A támogatott a támogatás összegével köteles a Képviselő-testületnek – legkésőbb a  tárgyévet követő év február 1 napjáig elszámolni. A pénzügyi elszámoláshoz szakmai és pénzügyi beszámolót kell mellékelni.

(2) A pénzügyi elszámolás a támogatási célokkal kapcsolatosan felmerülő költségekről kiállított számlákkal és/vagy szabályszerűen kiállított számviteli bizonylattal, és számlaösszesítővel történik.

(3) Amennyiben a támogatott határidőre a pénzügyi elszámolási, valamint a szakmai és pénzügyi beszámoló benyújtási kötelezettségének nem tesz eleget, úgy köteles a támogatás teljes összegét a mindenkor érvényes, a támogatás átvételét követő naptól számított jegybanki alapkamat mértékének megfelelő összegben a tárgyévet követőévben, a Képviselő-testület elszámolást felülvizsgáló döntésében előírt határidőig, de legkésőbb tárgy évet követő év február 1. napjáig visszafizetni.

(4) Amennyiben a támogatott pénzügyi elszámolásából az állapítható meg, hogy a támogatást nem rendeltetésszerűen használták fel, úgy a támogatott köteles a támogatás nem rendeltetésszerűen felhasznált részét a mindenkor érvényes, a támogatás felhasználására nyitva álló határidőt követő naptól - tárgy év december 1. napjától - számított jegybanki alapkamat mértékének megfelelő összegben a tárgyévet követő évben, a Képviselő-testület elszámolást felülvizsgáló döntésében elő írt határidőig, de legkésőbb tárgy évet követő év február 1. napjáig visszafizetni.

 (5) Amennyiben a támogatott a számára odaítélt támogatást egészben vagy részben nem kívánja felhasználni, úgy ezt a szándékát köteles a támogatónak bejelenteni. Ebben az esetben a támogatott a fel nem használt támogatás összegét a bejelentést követő 15 napon belül, de legkésőbb a támogatás felhasználására elő írt határidőig köteles kamatmentesen visszafizetni.

10.§ (1) A pénzügyi beszámoló a pénzügyi elszámolás szöveges részletezése, magyarázata, melyben ki kell térni a támogatott működés, tevékenység, program, rendezvény teljes költségvonzatának ismertetésére, a rendelkezésre álló önerő részletezésére, valamint a támogatás felhasználására.

(2) A szakmai beszámoló tartalmazza a kérelemben vállalt kötelezettség teljesítéséről szóló értékelést, az elért eredményeket.

(3) A szakmai beszámolót az alábbi elemekkel kell elkészíteni:

a) A szervezet megnevezése, címe (székhely, telefon, internetes oldal, e-mail cím), vezetőjének neve, elérhetősége (különös tekintettel, ha változás történt a fenti adatokban).

b) A szervezet fő tevékenységének megnevezése.

c) A támogatott tevékenység/ program végrehajtásának eredménye, illetve – amennyiben még nem, vagy részben valósult meg – eddigi tapasztalatai, teljesíthetőségének lehetőségei. (A megjelölt célokat sikerült-e a várakozásoknak megfelelően teljesíteni, és ehhez mennyiben járult hozzá az önkormányzat támogatása).


d) Egyéb tapasztalatok, vélemények, fontosnak tartott információk.

Záró rendelkezések

11. § E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba. 

Bükkösd, 2016. 07……

 Budai Zsolt                                                                                                           Dr. Tarai Klára

polgármester                                                                                                             aljegyző





A rendelet kihirdetve: 2016………

                                                                                              Dr. Tarai Klára             

                                                                                                                                 aljegyző