Szentlőrinc Város Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2015 (VI.30.) önkormányzati rendelete

A helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2015. 06. 30- 2018. 12. 02

Szentlőrinc Város Önkormányzat Képviselő-testületének

12/2015.(VI.30.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról


Szentlőrinc Város Önkormányzat Képviselő-testülete a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, nyilvános könyvtári ellátásokról és a közművelődésről szóló 1997. évi törvény 77.§-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32.§ (1) bekezdés a) pontja és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


A rendelet hatálya

1.§


A rendelet hatálya kiterjed Szentlőrinc város területén működő közművelődési intézményekre, szervezetekre, vállalkozásokra, civil szerveződésekre, magánszemélyekre, illetve akik/amelyek ezen rendeletben szabályozott feladatokat ellátják, a közművelődési tevékenység résztvevőire, a közművelődési szervezetek fenntartóira, működtetőire és alkalmazottaira.

Az önkormányzat közművelődési célkitűzései

2.§

(1) Az önkormányzat az általa fenntartott közművelődési intézményekben biztosítja a város lakossága számára a közösségi színterek tárgyi és szakmai feltételeit annak érdekében, hogy az itt élőlakosság öntevékenyen gyarapítsa műveltségét, fejlessze képességeit és készségeit, továbbá színteret biztosít annak érdekében, hogy közművelődési jogainak érvényesítése céljából közösségeket hozzanak létre és azokat működtessék.

(2) Az önkormányzat biztosítja, hogy közművelődési céllal szerveződő magánszemélyek, közösségek, szervezetek, céljaik elérése érdekében a szükséges tárgyi és szakmai feltételeket.

(3) Az önkormányzat gondoskodik a helyi lakosság élet-és munkaképessége növelése érdekében az iskolai képzést kiegészítő fejlesztő programokról.

(4) Az önkormányzat kiemelt célja a hagyományok ápolása érdekében a helyi értékek feltárása, ápolása; a nemzetiségi hagyományok és értékek megőrzésének biztosítása.

(5) Az önkormányzat feladata, hogy szabályozza a nyilvános könyvtári ellátás működését, rögzítse a könyvtárhasználat jogának biztosítását.

Az önkormányzat közművelődési feladatai

3.§

Az önkormányzat a helyi közművelődési tevékenység támogatása során kiemelt feladatainak tekinti:

  1. az ifjúság iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, életminőséget és életesélyeket javító lehetőségeinek megteremtését;

  2. a fiatalok kulturált szabadidő elöltéshez szükséges feltételek biztosítását;


  3. a település környezeti, szellemi művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megőrzése, megismerése, helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása;


  4. az egyetemes, európai, helyi, nemzeti, nemzetiségi és más kisebbségi kultúra értékeinek megismerése, a megértés, a befogadás elősegítése, az ünnepek kultúrájának kiépítésének és fenntartásának gondozása, a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítése – különös figyelemmel a város testvérvárosi és nemzetközi kapcsolatainak ápolása, fejlesztése;


  5. kölcsönös kapcsolatokat és együttműködést alakít ki a közművelődési feladatokat ellátó intézményekkel és egyéb kultúraközvetítő szervezetekkel;


  6. részt vesz a regionális, országos és nemzetközi közművelődési folyamatokban, hagyományok ápolásában, az új típusú kezdeményezésekben, kísérletekben, szellemi műhelyekkel való együttműködésben, tapasztalatcseréket, konferenciákat, tanácskozásokat, kiállításokat, bemutatókat szervez;


  7. a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekképviseletének segítése és az e célra alakult szövetségek támogatása;


  8. az ismeretszerző, amatőr alkotó, művelődő, a szabadidő eltöltésére alakult és civil szervezetek, ifjúsági közösségek tevékenységének támogatása – különös tekintettel a kiemelkedő értékeket produkáló művészeti és szellemi alkotóközösségek, csoportok, magánszemélyek tevékenységének elismerésére;


  9. együttműködik a megyei, az országos szakmai érdekképviseleti szervekkel;



    Az önkormányzat közművelődési feladatellátásnak intézményei

    4.§


  10. Az önkormányzat a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásáról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 78.§-ának (2) bekezdésben foglaltak szerint e rendelet 4.§-ában foglalt feladatainak ellátása érdekében, a kötelezően ellátandó közművelődés feladatokat az alábbiak szerint biztosítja:


  11. Művelődési Központ és Könyvtár Szentlőrinc (továbbiakban: Művelődési Központ) fenntartása, mely az önkormányzati kulturális feladatellátás alapintézménye.


  12. A Művelődési Központ által ellátott feladatok:


  13. nyilvános könyvtári ellátás biztosítása;

  14. könyvtári állomány gyűjtése, gondozása, fejlesztése;

  15. könyv, folyóirat kölcsönzése,

  16. tájékoztató és bibliográfiai tevékenység,

  17. könyvtárak közötti dokumentum és információcsere, könyvtárközi kölcsönzés,

  18. helyismereti információk, dokumentumok gyűjtése,

  19. közhasznú információk gyűjtése,

  20. iskolai könyvtári feladatokat is ellát,

  21. nyilvántartja és elszámolja a könyvtári állomány gyarapításából, valamint a települési, illetve a térségi közösségi tér biztosításából fakadó feladatokat, azok bevételeit.


  22. A Művelődési Központ közművelődési feladatai:

  23. a város kulturális folyamatainak szervezése, koordinálása,

  24. a lakossági, egyesületi egyéb kulturális kezdeményezések szakmai segítése,

  25. kulturális rendezvények, városi ünnepségek szervezése,

  26. amatőr művészi csoportok, klubok, közösségek, szakkörök működtetése, szakmai irányítása, menedzselése,

  27. ismeretterjesztő előadások, tanfolyamok, képzések szervezése,

  28. civil szervezetek programjainak, szakmai munkájának segítése,

  29. művészeti kiállítások, bemutatók szervezése,

  30. városi rendezvények szervezése, lebonyolítása, népszerűsítésben való rész vétel, közreműködés a kulturális idegenforgalmi rendezvények lebonyolításban.


  31. A város közösségi színtereinek felsorolását a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.


A közművelődési feladatellátás támogatása

5.§


(1) Az önkormányzat a rendeletben meghatározott közművelődési feladatok megvalósítására a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásokról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény követelményeinek megfelelő jogi személlyel, magánszeméllyel, illetve nem helyi önkormányzati fenntartású intézményekkel és civil szervezetekkel közművelődési megállapodást köthet a törvényben meghatározottak szerint.

(2) Az önkormányzat a Művelődési Központot fenntartja, a közművelődési feladatok ellátáshoz biztosítja szükséges személyi és tárgyi feltételeket.

(3) A Művelődési Központ a feladatai színvonalasabb ellátása érdekében pályázhat, közvetlen pénzbeli támogatást, felajánlást, adományt fogadhat el.

(4) A Művelődési Központ a feladatellátás átláthatósága érdekében a tárgyévet megelőző év decemberében tartandó testületi ülésre éves munkatervet, a tervezett közművelődési programok, rendezvények megvalósulásáról a tárgyévet követő év márciusában pénzügyi, szakmai beszámolót köteles készíteni.

(5) Az önkormányzat a mindenkori költségvetési lehetőségei függvényében a Művelődés Központ által szervezett, lebonyolított a város kulturális életében kiemelkedő szerepű rendezvényeket külön támogatja.


A közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése

6.§


(1) A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény és a jelen rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos hatásköröket Szentlőrinc Város Önkormányzat Képviselő-testülete gyakorolja.


(2) Az önkormányzat közművelődési intézményeinek törvényességi ellenőrzését a vonatkozó jogszabályok alapján látja.


(3) Az önkormányzat a Művelődési Központ szakmai ellenőrzését a képviselő-testület a szakmai beszámolók és szakértői vélemények alapján látja el.


(4) A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény meghatározottak alapján a közművelődés helyi, lakossági képviselete érdekében Közművelődési Tanács alakítható.


Záró rendelkezések

7.§


  1. Jelen rendelet 2015. július 1-jén lép hatályba.


  2. A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg Szentlőrinc Város Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi közművelődési feladatok ellátásról szóló 6/2000.(III.30.) önkormányzati rendelete hatályát veszti.


Szentlőrinc, 2015. június 25.


Koltai Péter

Dr. Faragó Ágnes

polgármester

jegyző







Záradék:

Elfogadva: 2015. június 25.

Kihirdetve: 2015. június 30.

                                                                                                          dr. Faragó Ágnes

                                                                                                              jegyző        




A 12/2015. (VI.30.) Ör. 1. számú melléklete


Szentlőrinc Város Közösségi színterei:


  • Művelődési Központ és Könyvtár Szentlőrinc 7940 Szentlőrinc, Templom tér 1-3.

  • Könyvtár 7940 Szentlőrinc, Kodolányi u. 13.

  • Fiók Könyvtár 7940 Szentlőrinc, Ifjúság u. 5.

Helytörténeti és Honismereti Gy