Szentlőrinc Város Önkormányzat Képviselő-testületének 29/2018 (XII.14.) önkormányzati rendelete

Az „Esély Otthon fiatalok számára Szentlőrincen” pályázat keretében nyújtandó lakhatási támogatásról

Hatályos: 2018. 12. 15- 2019. 06. 28

Szentlőrinc Város Önkormányzat Képviselő-testületének 29/2018 (XII.14.) önkormányzati rendelete

Az „Esély Otthon fiatalok számára Szentlőrincen” pályázat keretében nyújtandó lakhatási támogatásról

2018.12.15.

Szentlőrinc Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 15. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja, hatálya

1. § (1) A rendelet célja az „Esély Otthon fiatalok számára Szentlőrincen" című, EFOP-1.2.1 1- 16-2017-00010 elnevezésű pályázat keretében biztosított lakhatási támogatás feltételrendszerének meghatározása. Az önkormányzat célja, hogy a város lakosságmegtartó erejét növelje, a település jövő je szempontjából értékes végzettséggel rendelkező személyes városban történő letelepedését támogassa.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed azon 18-33 év közötti személyekre, akik e rendelet szerinti hiányszakmával, valamint Szentlőrincen lakcímmel rendelkeznek vagy Szentlőrincre kívánnak költözni és Szentlőrinci Járás területén működő munkáltatóknál, illetve Szentlőrincen vállalkozóként kívánnak munkát vállalni.

2. Értelmező rendelkezések

2. §

E rendelet alkalmazásában:

1. munkaviszony: a magyar munkajog hatálya alá tartozó munkaviszony, közszolgálati jogviszony, közalkalmazotti jogviszony, bírósági, ügyészségi jogviszony, a fegyveres erők és rendvédelmi szervek hivatalos állományú tagjainak szolgálati viszonya.
2. munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony: a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.) alapján megbízási szerződéssel vagy vállalkozási szerződéssel létrejött jogviszony.
3. hiányszakma: ács, elektronikai műszerész, elektronikai technikus, épület- és szerkezetlakatos, gazda, gépgyártástechnológiai technikus, gépi forgácsoló, gyakorló ápoló, hegesztő, húsipari termékgyártó, ipari gépész, kőműves, központifűtés és gázhálózat rendszerszerelő, mechatronikai technikus, mezőgazdasági gépész, nm szabó, szőlész-borász, vegyésztechnikus, villanyszerelő, víz-, csatorna- és közműrendszerszerelő, pedagógus, szakács, pincér, felszolgáló, Önkormányzatnál illetve intézményeinél hiányszakma: orvos, gyerekorvos, pénzügyi, számviteli ügyintéző, mérlegképes könyvelő, jogász, építésügyi, műszaki ügyintéző, szociális munkás, szociális ápoló és gondozó, védőnő, óvodapedagógus, gyógypedagógus.
4. közeli hozzátartozó: a Ptk. 8:1. § (1) bekezdés szerinti közeli hozzátartozó.
5. önkéntes tevékenység: közintézménynél vagy civil szervezetnél önkéntesen, térítésmentesen végzett támogató tevékenység, valamint a projekt keretében szervezett önkéntes napokon való részvétel.
3. Eljárási szabályok

3. § (1) Ezen rendeletben meghatározott lakhatási támogatást a város jövője szempontjából értékes végzettséggel, vagy hiányszakmával rendelkező személyek pályázat útján nyerhetik el. Pályázatot az erre a célra rendszeresített nyomtatványon lehet benyújtani.

(2) A pályázati feltételek meghatározásáról, a pályázat kiírásáról, annak tartalmáról, illetve a pályázat elbírálásáról a Képviselő-testület dönt.

(3) Nem nyújtható támogatás a projektet megvalósító Szentlőrinc Város Önkormányzat vezető tisztségviselőinek, az önkormányzati képviselő-testület tagjainak, valamint fentiek közeli hozzátartozóinak.

4. Lakhatási támogatás

4. § (1) Az Önkormányzat az „Esély Otthon fiatalok szamara Szentlőrincen" pályázat keretében az arra jogosultaknak lakhatási támogatást nyújt oly módon, hogy a rendelet 1. mellékletében meghatározott felújított és berendezett lakásokat az alábbi feltételek mellett a jogosultak rendelkezésére bocsátja:

a) A támogatásra jogosult részére a lakás határozott időre, maximum 24 hónapra juttatható.

b) A jogosult a lakhatásért bérleti díjat nem fizet, azonban az általa használt lakóingatlan rezsiköltségének megfizetésére köteles.

c) A lakhatási lehetőség igénybevételének feltétele, hogy a jogosult Szentlőrinci Járás területén foglalkoztatási jogviszonnyal rendelkezzen, vagy kíván munkát vállalni.

d) A jogosultnak kötelezettséget kell vállalnia arra, hogy a lakásba költözés időpontjától számított 3 napon belül a bérleményben állandó lakóhelyet létesít.

e) A lakhatási támogatásban részesített személy köteles közösségi célú önkéntes tevékenységet végezni a településen.

(2) A támogatásra az nyújthat be pályázatot, akinél fennállnak az alábbi együttes feltételek:

a) aki Szentlőrincen lakcímmel rendelkezik és életvitelszerűen Szentlőrincen él, vagy Szentlőrincre kíván költözni,

b) a pályázat benyújtásakor elmúlt 18 éves,

c) A Szentlőrinci Járás területén székhellyel vagy telephellyel rendelkező munkáltató szándéknyilatkozatával rendelkezik arra vonatkozóan, hogy az adott munkáltató a pályázóval végzettségének megfelelő munkakörben munkaviszonyt vagy munkaviszonyra irányuló egyéb jogviszonyt létesít és támogatja kérelmét, vagy a pályázat benyújtásakor nappali, esti vagy levelező tagozaton felsőfokú vagy érettségire épülő szakképesítés (hiányszakma) megszerzésére irányuló iskolai tanulmányokat folytat,

d) vállalja, hogy a pályázat programjaiban aktívan részt vesz ( pi: önkéntes tevékenységek).

e) a Szentlőrinci Ifjúsági Műhellyel (a továbbiakban: SZIM) szerződés aláírását követő S napon belül tagsági viszonyt létesít és a támogatási időszakban ezen tagsági viszonyt fenntartja.

5. Pályázati felhívás

5. § (1) A nyilvános pályázati felhívást a Szentlőrinci Közös Önkormányzati Hivatal

hirdetőtábláján, az Önkormányzat honlapján közzé kell tenni.
(2) A pályázati felhívásnak tartalmaznia kell:
a) a meghirdetett lakás címét;
b) műszaki jellemzőit (szobaszám, alapterület, komfortfokozat);
c) a használatba adás időtartamát;
d) a pályázat benyújtásának helyét és határidejét;
e) egyéb feltételeket.
6. A pályázatok elbírálásának rendje

6. § (1) A pályázat elbírálása Szentlőrinc Város Képviselő-testülete által a Humán Bizottság javaslatára elfogadott értékelési szempontrendszer szerint megállapított pontszámok alapján történik.

(2) A támogatás elbírálásáról a Humán Bizottság előzetes véleménye alapján a Képviselő-testület zárt ülés keretében dönt.

(3) A Képviselő-testület döntése ellen nincs helye fellebbezésnek.

Záró rendelkezések

7. § (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) E rendelet az 1§-ban megjelölt pályázatban e tekintetben vállalt fenntartási kötelezettség lezárulását követő 60. napon hatályát veszti.