Szentlőrinc Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (XII. 4.) önkormányzati rendelete

a Város környezetkímélő forgalmi rendjéről, valamint a díjköteles várakozóhelyek üzemeltetéséről és használatáról

Hatályos: 2024. 02. 27 11:00

Szentlőrinc Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (XII. 4.) önkormányzati rendelete

a Város környezetkímélő forgalmi rendjéről, valamint a díjköteles várakozóhelyek üzemeltetéséről és használatáról

2024.02.27.

Szentlőrinc Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény (a továbbiakban: Kkt.) 48. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Kkt. 9. § (2) bekezdésében és Magyarország a helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 16/A. §-ban meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Szentlőrinc Város közigazgatási területén belüli helyi közutakon, az Önkormányzat tulajdonában álló közforgalom elől el nem zárt magánutakon, valamint tereken, parkokban és egyéb közterületeken (a továbbiakban: közterület) kijelölt várakozási célú területekre, kivéve a taxiállomásokat és a filmforgatás céljából a stáb által használt járművek várakozásához igénybe vett közterületeket.

(2) A rendelet hatálya kiterjed valamennyi rendszámmal ellátott 3 vagy ennél több kerekű járműre és azok tulajdonosára, üzembentartójára.

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

1. „A” díjosztályba tartozó jármű: az 5,50 méternél nem hosszabb és a 3500 kg összsúlyt meg nem haladó, 3 vagy ennél több kerekű jármű (különösen: személygépjármű, vegyes használatú jármű, kis tehergépjármű), valamint az e paraméterekkel rendelkező, járműnek nem minősülő lakó- és pótkocsi.

2. „B” díjosztályba tartozó jármű: az 5,50 méternél hosszabb vagy 3500 kg összsúlyt meghaladó, 3 vagy annál több kerekű jármű és az e paraméterekkel rendelkező járműnek nem minősülő lakó- és pótkocsi, valamint járműszerelvény.

3. Várakozási engedély: az engedélyen megjelölt védett vagy fokozottan védett övezetbe történő térítésmentes behajtásra, valamint díj megfizetése ellenében az engedély szerinti várakozásra jogosító engedély.

4. Egyházi jogi személy: a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló törvényben meghatározott egyházi jogi személy.

5. Fokozottan védett gyalogos övezet: a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II.05.) KPM-BM együttes rendelet (a továbbiakban: KRESZ) 13. § (1) bekezdés g/1. pont szerint „Gyalogos övezet (zóna)” táblával kijelölt – a 3. melléklet 3. pont szerint meghatározott – közterület.

6. Korlátozott várakozási övezet: a KRESZ 15. § (1) bekezdés e/2) pont szerint „Várakozási övezet (zóna)” és „Várakozási övezet (zóna) vége” táblával kijelölt – a 4. melléklet szerint meghatározott –közterület.

7. Időkorláthoz kötött parkoló övezet: a KRESZ 17. § (1) bekezdés c) pont szerint „Korlátozott várakozási övezet” és „Korlátozott várakozási övezet vége” táblával kijelölt – a 4. melléklet szerint meghatározott –közterület, valamint alatta elhelyezett, időkorláthoz kötött parkoló kiegészítő táblával.

8. Óratárcsa: a parkolás megkezdési idejének azonosítására szolgáló tárcsa.

9. Gazdálkodó szervezet: a polgári perrendtartásról szóló törvényben meghatározott intézmény, valamint az ügyvédi tevékenységről szóló törvényben meghatározott egyéni ügyvéd.

10. Intézmény: a Polgári Törvénykönyvben meghatározott jogi személy.

11. Intézményi dolgozó:

a) az a magánszemély, akinek munkáltatója e rendelet területi hatálya alá tartozó területen székhellyel vagy telephellyel rendelkezik és munkavégzési helye is az adott övezetben van, a saját tulajdonú vagy általa üzemben tartott „A” díjosztályba tartozó járműre vonatkozóan, a munkaviszonya végéig,

b) a megválasztott országgyűlési képviselő a mandátuma lejártáig,

c) Szentlőrinc Város Önkormányzata Képviselő-testületének és nemzetiségi önkormányzatainak képviselője a megbízatása lejártáig,

d) a Baranya Vármegyei Önkormányzat Képviselő-testületének képviselője a megbízatása lejártáig,

e) a baranyai székhelyű tiszteletbeli konzul,

f) Szentlőrinc Város Önkormányzatának polgármestere a mandátuma lejártát követően is.

g) Szentlőrinci Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzője

12. Jogosított magánszemély:

a) akinek lakóhelye vagy tartózkodási helye vagy garázsa e rendelet területi hatálya alá tartozó területen van, és gazdálkodó szervezet tulajdonosaként vagy a gazdálkodó szervezet alkalmazottjaként a gazdálkodó szervezet tulajdonában álló, vagy általa üzemben tartott „A” díjosztályba tartozó jármű korlátozás nélküli, állandó használatára vonatkozó meghatalmazással rendelkezik,

b) akinek tartózkodási helye vagy garázsa e rendelet területi hatálya alá tartozó területen van és saját tulajdonú vagy általa üzemben tartott „A” díjosztályba tartozó járművel rendelkezik.

13. Jogosult intézmény: e rendelet területi hatálya alá tartozó területen székhellyel, telephellyel, fiókteleppel rendelkező gazdálkodó szervezet a saját tulajdonú vagy általa üzemben tartott „A” díjosztályba tartozó járművei tekintetében.

14. Jogosult magánszemély: akinek lakóhelye e rendelet területi hatálya alá tartozó területen van, és saját tulajdonú vagy általa üzemben tartott „A” díjosztályba tartozó járművel rendelkezik, amely forgalmi engedélyének C.1. pontjába az lakóhelye került bejegyzésre.

15. Kizárólagos használatú várakozóhely: az engedélyes kizárólagos használatában álló közterületi várakozóhely.

16. Korlátozott várakozási engedély: az engedélyen megjelölt védett vagy fokozottan védett övezetbe történő térítésmentes behajtásra, valamint díj megfizetése ellenében legfeljebb 15 perc várakozásra jogosító engedély.

17. Környezetkímélő jármű: a 6/1990. (IV.12.) KöHÉM rendelet 2. (7) bekezdés a) pontjában meghatározott tisztán elektromos gépkocsi (5E környezetvédelmi osztály).

18. Közeli hozzátartozó: a Polgári Törvénykönyvben meghatározott magánszemélyek köre.

19. Magánparkoló: magánterületen a tulajdonos által kijelölt várakozóhely.

20. Magánszemély: a Polgári Törvénykönyvben meghatározott ember, mint természetes személy.

21. Munkanap, munkaszüneti nap: a Munka Törvénykönyvben, illetve a tárgyévi munkaszüneti napok körüli munkarendről szóló jogszabályban meghatározott napok.

22. Nevelési intézmény: a nemzeti köznevelésről vagy a gyermekek védelméről szóló törvény hatálya alá tartozó intézmény.

23. Védett övezet: a KRESZ 14. § (1) bekezdés n) pont szerint „Mindkét irányból behajtani tilos” táblával kijelölt – a 3. melléklet 1. pont szerint meghatározott – közterület.

3. Várakozási célú területek

3. § (1) Az 1. § (1) bekezdésben meghatározott várakozási célú területeken belül e rendelet

a) fokozottan védett gyalogos övezeteket,

b) korlátozott várakozási övezeteket határoz meg.

(2) A fokozottan védett övezetek területét e rendelet 1. melléklete, határait a 3. melléklet szerinti térkép határozza meg.

(3) A korlátozott várakozási övezetek területét e rendelet 2. melléklete, határait a 4. melléklet szerinti térkép határozza meg.

4. § (1) Szentlőrinc Város várakozási célú területein a járművel történő behajtás vagy várakozás feltételeinek biztosítására irányuló közszolgáltatást (engedélyek kiadása, ellenőrzés) Szentlőrinci Közös Önkormányzati Hivatal (Üzemeltető) és a hivatal keretein belül működő Közterületfelügyelet látja el.

(2) Az Üzemeltető nem biztosítja a jármű őrzését, a járműben keletkezett károk megtérítéséért vagy a jármű eltulajdonításáért nem felel.

4. A fokozottan védett övezetek használatának szabályai

5. § (1) Szentlőrinc Város 1. mellékletben megjelölt fokozottan védett övezetnek minősülnek. Fokozottan védett övezetben található úticél járművel történő megközelítése és elhagyása a lehető legrövidebb idejű övezeti tartózkodással történhet.

(2) Fokozottan védett övezetbe behajtani – a 8. §-ban foglalt kivétellel – csak az Üzemeltető által kiadott behajtási, várakozási vagy korlátozott várakozási engedély (a továbbiakban várakozási engedély) alapján lehet. Engedély az alábbi behajtási célra adható ki:

a) áruszállítási,

b) építési és ingatlan-fenntartási,

c) közszolgálati,

d) közüzemi,

e) közérdekű,

f) közrendi,

g) közfeladat ellátására vonatkozó,

h) az e rendeletben meghatározott egyéb.

(3) A várakozási engedély az 5. melléklet szerinti díj ellenében adható ki. A díjak összegei az ÁFÁ-t tartalmazzák. Az engedély a vásárlás időpontjától kezdődően érvényes, visszaható hatálya nincs. Az Üzemeltető a tárgyév utolsó napján érvényes éves engedélyt a tárgyévet követő év január 31-ig, a féléves vagy negyedéves engedélyt a lejárat napját követő 5 naptári napon belül még elfogadja.

(4) A várakozási engedély a 5. § (2) a)-h) pontjai pontja 1 db, „A” díjosztályba tartozó olyan járműre váltható, ki, amely a 5. § (2) bekezdése szerinti tevékenységet végez.

(5) A járműre kiváltott – regisztrált sorszámmal és pecséttel, azonosítóval ellátott behajtási, engedély rendszám nélkül kerül kiadásra tartalmazza a jogosultság időtartamát és az érvényességi területet (övezetet). Az engedély egyszerre csak az egy jármű tekintetében használható. Az engedélyt a jármű első szélvédője mögött, a műszerfalon, jól látható módon ki kell helyezni. Az engedély kihelyezésének elmulasztása esetén az engedély meglétének utólagos igazolása a mulasztásból eredő következmények alól nem mentesít.

6. § (1) Az 1. mellékletben meghatározott fokozottan védett övezetekre szóló várakozási engedélyre jogosultak:

a) Szentlőrinc Város Önkormányzat többségi tulajdonában álló gazdasági társaságok a saját tulajdonú vagy általa üzemben tartott „A” díjosztályba tartozó jármű tekintetében, közfeladatuk ellátásának idejére;

b) Szentlőrinc Város területén közfeladatot és államigazgatási feladatot ellátó költségvetési szervek a saját tulajdonú vagy általa üzemben tartott „A” díjosztályba tartozó jármű tekintetében, közfeladatuk ellátásának idejére;

(2) A védett vagy fokozottan védett övezetekben lévő vendéglátóipari tevékenységet végző gazdálkodó szervezet (különösen a szálloda, apartman, szálláshelyszolgáltatás) kizárólag a vendégek behajtásának a ki és berakodás biztosítására évente legfeljebb 1 db A díjosztályba tartozó jármű részére – regisztrált sorszámmal és azonosítóval ellátott – rendszám nélküli várakozási engedélyt válthat. Az engedély tartalmazza a gazdálkodó szervezet nevét, a jogosultság időtartamát és az érvényességi területet (övezetet). Az engedélyt az azt használó jármű első szélvédője mögött, a műszerfalon, jól látható módon ki kell helyezni. Az engedély kihelyezésének elmulasztása esetén az engedély meglétének utólagos igazolása a mulasztásból eredő következmények alól nem mentesít. Az engedély kizárólag a vendégek be és kirakodásának időtartalmára, amely folyamatos rakodás mellett 15 perc tartózkodásra jogosít.

(3) Az (1)–(2) bekezdésben meghatározott engedélyek kiadásáról az engedélyes köteles eseményszerűen nyilvántartást vezetni az adatvédelmi jogszabályok betartásával. A nyilvántartás legalább az engedély sorszámát, a használó nevét, a jármű rendszámát és a használat időtartamát tartalmazza. Az engedélyes felhívásra köteles a nyilvántartást ellenőrzés céljából az Üzemeltetőnek bemutatni.

(4) Az (1)–(2) bekezdésben meghatározott engedélyt az Üzemeltető bevonhatja, amennyiben az engedélyes a (3) bekezdésben meghatározott nyilvántartást ellenőrzés céljából nem mutatja be, annak vezetését elmulasztja, vagy a nyilvántartásból nem állapítható meg a használat jogszerűsége.

7. § (1) A védett vagy fokozottan védett övezetekbe az e rendeletben meghatározottak szerint – a várakozásra jogosító engedély váltható:

a) rendszeres áruszállításra, amely folyamatos rakodás mellett legfeljebb 30 perc időtartamra szól,

b) közterületi rendezvény lebonyolításához kapcsolódóan,

c) építési és ingatlan-fenntartási céllal.

(2) A közterületi rendezvény lebonyolításához kapcsolódó korlátozott várakozási engedély alapján behajtani és várakozni kizárólag az engedélyen feltüntetett feltételekkel (különösen a meghatározott helyen, időszakban, gyakorisággal) lehet. Rendezvényenként legfeljebb 2 db korlátozott várakozási engedély váltható.

(3) Az építési és ingatlan-fenntartási célú, az Üzemeltető által az 5. melléklet szerinti táblázatban meghatározott díj ellenében kiadott, órával ellátott várakozási engedély használatával a rendelet szabályainak figyelembevételével a közterületi várakozásra csak az építési időszakra jogosít, folyamatos építési tevékenység esetén, a ki és berakodás időtartalmára naponta 8.00-18.00 óra között, de legfeljebb 1 óra időtartalomra.

(4) A közüzemi szolgáltatásban veszély-, vagy halasztást nem tűrő kárelhárítási (gáz-, víz- és villanyszerelés) munkát végző, iparkamarai tagsággal rendelkező, gazdálkodó szervezet várakozási engedélyt válthat az 1 mellékletben meghatározott övezetekbe a figyelmeztető jelzés működtetésére a KRESZ 50. §-a szerint jogosult, saját tulajdonú járműre. Az engedéllyel a jármű csak addig az időtartamig jogosult az övezetben várakozni, amíg a figyelmeztető jelzést a KRESZ 50. §-a szerint működteti.

(5) A fokozottan védett övezetbe az Üzemeltető által az 5. melléklet szerinti táblázatban meghatározott díj ellenében kiadott, órával ellátott engedély használatával behajthat és várakozhat a taxi üzemeltetője a be- és kiszállás idejéig, de legfeljebb 10 percig;

(6) A fokozottan védett övezetbe az Üzemeltető által az 5. melléklet szerinti táblázatban meghatározott költségtérítés ellenében kiadott, órával ellátott engedély használatával behajthat és várakozhat:

a) a sürgősségi betegellátást végző, Szentlőrinc Város közigazgatási területén egészségügyi alapellátást biztosító háziorvos vagy házi gyermekorvos a Jegyző átirata alapján kiadott engedély használatával feladata ellátásának idejéig, de legfeljebb 120 percig,

b) Szentlőrinc Város területén a hajléktalanná vált személyek ellátásának közfeladatát ellátó szervezet a Jegyző átirata alapján kiadott engedély használatával a saját tulajdonú vagy általa üzemben tartott „A” díjosztályba tartozó jármű tekintetében feladata ellátásának idejéig, de legfeljebb 120 percig,

c) a Szentlőrinc Város közigazgatási területén egészségügyi alapellátást biztosító védőnő a Jegyző átirata alapján kiadott engedély használatával feladata ellátásának idejéig, de legfeljebb 120 percig,

d) a Szentlőrinc Város közigazgatási területén a szociális szolgáltatói nyilvántartásba bejegyzett, házi segítségnyújtást, támogató szolgáltatást vagy nappali szociális ellátást nyújtó szervezet vagy személy a működéséről szóló határozat alapján kiadott engedély használatával a saját tulajdonú vagy általa üzemben tartott „A” díjosztályba tartozó jármű tekintetében feladata ellátásának idejéig, de legfeljebb 120 percig,

e) a Szentlőrinc Város közigazgatási területén otthoni szakápolást és otthoni hospice ellátást végző személy a működtető által kiadott arcképes igazolvány alapján kiadott engedély használatával feladata ellátásának idejéig, de legfeljebb 120 percig,

8. § (1) Fokozottan védett övezetekbe engedély nélkül behajthat, és ott díjfizetés nélkül korlátozott ideig várakozhat:

a) a KRESZ 14. § (12) bekezdésében meghatározott jármű a feladata ellátásához szükséges időtartamra,

b) közforgalmú helyi tömegközlekedési jármű és az őt kiszolgáló jármű a munkavégzés időtartamára,

c) a vonatkozó jogszabály szerinti feltételeknek megfelelő betegszállító jármű és halottszállító jármű a feladat-ellátás idejére,

d) az érvényes szolgálat-tervezet vagy vezénylés alapján az övezetben szolgálatot teljesítő polgárőrség járműve, az Üzemeltetőnél történő előzetes regisztráció alapján, a feladatellátás idejére.

(2) Fokozottan védett övezetekbe engedély nélkül behajthat és ott díjfizetés nélkül korlátlan ideig várakozhat:

a) a KRESZ 49. §-a szerint megkülönböztető jelzést működtető jármű,

b) a KRESZ 50. §-a szerint figyelmeztető jelzést működtető jármű,

c) diplomáciai mentességet élvező személy erre utaló jelzéssel ellátott járműve,

d) az Üzemeltető és az általa az üzemeltetéssel, vagy annak egy részével megbízott szervezet erre kijelölt járműve,

e) a KRESZ 14. § (13) bekezdése szerint a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványáról szóló jogszabályban meghatározott mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkező mozgáskorlátozottat szállító jármű, amennyiben az úti célja az övezetben van, vagy az csak a védett övezeten keresztül közelíthető meg.

5. Kizárólagos használatú várakozóhelyek

9. § (1) Az Üzemeltető az intézmény kérelmére kizárólagos használatú várakozóhelyek létesítését engedélyezheti a székhelyének, telephelyének, fióktelepének épületeinél, legfeljebb azok homlokzatának hosszában.

(2) Az Üzemeltető a Magánszemély részére kizárólagos használatú várakozóhely létesítését engedélyezheti, azzal, hogy a:

a) a családiházas övezetben az Üzemeltető csak a szomszédos ingatlan tulajdonnal rendelkezni jogosult összes személy írásos hozzájárulása alapján adhat ki engedélyt.

b) több tulajdonossal rendelkező épület esetén az Üzemeltető csak az ingatlannal rendelkezni jogosult összes személy írásos hozzájárulása alapján adhat ki engedélyt.

(3) Az (1) bekezdésben megjelölt várakozóhelyért a 5. melléklet szerinti táblázatban vagy meghatározott díjat kell fizetni.

(4) Vis maior, valamint az út vagy a közművek meghibásodása esetén a kizárólagos használat kártalanítás és kártérítés fizetése nélkül korlátozható a javítás, helyreállítás időtartamára.

6. Korlátozott várakozási övezetek, Időkorláthoz kötött parkoló övezet használatának szabályai

10. § (1) Szentlőrinc Város 2. mellékletben megjelölt közterületei korlátozott várakozási övezetnek, Időkorláthoz kötött parkoló övezetnek (együtt a továbbiakban korlátozott várakozási övezet) minősülnek.

(2) Korlátozott várakozási övezetben a jogosult intézmény korlátlan ideig várakozhat az Üzemeltető által kibocsátott várakozási engedély használatával. A várakozási engedély a kibocsátás évét követő naptári év május 31-ig érvényes. A várakozási engedély kiállításáért az Üzemeltető a 5. mellékletbe foglalt táblázatban meghatározott díjat számol fel.

(3) A jogosult intézmények közül a korlátozott várakozási övezetben üzlettel rendelkező kereskedelmi egységek, évente legfeljebb 1 db - regisztrált sorszámmal és azonosítóval ellátott - rendszám nélküli várakozási engedélyt válthatnak. Az engedély tartalmazza az intézmény nevét, a jogosultság időtartamát és az érvényességi területet (az intézmény közvetlen környezetében található, az Üzemeltető által meghatározott utcák nevét). Az engedélyt az azt használó jármű első szélvédője mögött, a műszerfalon, jól látható módon ki kell helyezni. Az engedély kihelyezésének elmulasztása esetén az engedély meglétének utólagos igazolása a mulasztásból eredő következmények alól nem mentesít.

(4) Építési és ingatlan-fenntartási célú tevékenységet folytató vállalkozó alkalmanként legfeljebb 30 napra válthatja meg az engedélyt.

(5) Várakozási engedély nélkül a Időkorláthoz kötött parkoló övezetekben

a) korlátlan ideig lehet várakozni:

aa) hétvégén (kivéve munkanapon),

ab) munkanapon 00.00 - 08.00 vagy 17.00 - 24.00 óra között.

ac) munkaszüneti napon,

ad) a tárgyévi munkaszüneti napok körüli munkarendről szóló jogszabályban dátum szerint meghatározott pihenőnapon,

b) a helyszínre előre kihelyezett táblákon meghatározott

ba) legfeljebb 60 perc – időtartamig lehet várakozni munkanapon 08.00 - 17.00 óra között, vagy

bb) legfeljebb 120 perc – időtartamig lehet várakozni munkanapon 08.00 - 17.00 óra között.

(6) A korlátozott várakozási övezetben a helyszínre előre kihelyezett táblákon meghatározott időpontokban a jármű első szélvédője mögött, a műszerfalon, jól látható módon kihelyzet és az órával lehet tartózkodni.

(7) Várakozási engedély nélkül a korlátozott várakozási övezetben a (3) bekezdés b) pontban meghatározott időtartamon túl korlátozott ideig várakozhat:

a) a KRESZ 14. § (12) bekezdésében meghatározott jármű a feladata ellátásához szükséges időtartamra,

b) közforgalmú helyi/helyközi tömegközlekedési jármű és az őt kiszolgáló jármű a munkavégzés időtartamára,

c) a vonatkozó jogszabály szerinti feltételeknek megfelelő betegszállító jármű és halottszállító jármű a feladat-ellátás idejére.

(8) Várakozási engedély nélkül a korlátozott várakozási övezetben korlátlan ideig várakozhat:

a) a KRESZ 49. §-a szerint megkülönböztető jelzést működtető jármű,

b) a KRESZ 50. §-a szerint figyelmeztető jelzést működtető jármű,

c) diplomáciai mentességet élvező személy erre utaló jelzéssel ellátott járműve,

d) az Üzemeltető és az általa az üzemeltetéssel, vagy annak egy részével megbízott szervezet erre kijelölt járműve,

e) a KRESZ 14. § (13) bekezdése szerint a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványáról szóló jogszabályban meghatározott mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkező mozgáskorlátozottat szállító jármű, amennyiben az úti célja az övezetben van, vagy az csak a korlátozott várakozási övezeten keresztül közelíthető meg.

7. Ellenőrzés, szankciók

11. § (1) A fokozottan védett övezetek és a korlátozott várakozási övezetszabályszerű igénybevételét, az igénybevételre jogosító engedélyek meglétét, a várakozási díj megfizetését a Közterületfelügyelet ellenőrzi, és jogsértés esetén pótdíjat szab ki.

(2) A pótdíjfizetési felszólítást a jármű szélvédőjének lapátjaira vagy a járművön egyéb jól látható helyen kell elhelyezni. A felszólításnak tartalmaznia kell az ellenőrzés időpontját, a várakozás helyét, a jármű rendszámát, a szabálytalanság megjelölését, az alap- és a pótdíj megállapításához és megfizetéséhez szükséges információkat.

(3) A pótdíj ÁFÁ-t nem tartalmaz.

(4) A pótdíj kötelezettje jogvita esetén költségtérítés ellenében kérelmezheti a járműről készült fényképfelvételt. A költségtérítés mértéke:100 Ft + ÁFA/db.

(3) Az e rendeletben meghatározott jogosultságot az Üzemeltető által kibocsátott bizonylattal, várakozásra jogosító igazolvánnyal, engedéllyel, a lehet igazolni.

(4) A fokozottan védett övezetben történő várakozás szabálytalannak minősül különösen ha

a) a jogosultságot igazoló okmányt nem ellenőrizhető módon helyezték el,

b) az órával ellátott engedélyen a várakozás megkezdésének időpontját nem állították be.

(5) Korlátozott várakozási övezetbe, időkorláthoz kötött parkoló övezetben történő várakozás szabálytalannak minősül különösen ha

a) a jogosultságot igazoló okmányt nem ellenőrizhető módon helyezték el,

b) az órával ellátott engedélyen, vagy az e rendeletben időkorlátozott kötött várakozás (parkolás) esetén az óratárcsát nem helyezték ki, vagy nem ellenőrizhető módon helyezték el, a várakozás megkezdésének időpontját nem állították be.

12. § (1) Ha a jármű a fokozottan védett övezetbe, vagy a korlátozott várakozási övezetbe:

a) engedély nélkül hajt be és díjfizetés nélkül várakozik,

b) az engedélyben foglalt feltételeket megsértve várakozik,

c) az időkorláttal kiadott engedély, vagy az időkorláthoz kötött parkoló övezetben az első szélvédő mögé jól látható módon ki nem tett, vagy be nem állított óratárcs nélkül várakozik (parkol),

d) az engedélyben, vagy az e rendeletben meghatározott várakozási időt – 1 óránál rövidebb időre szóló jogosultság esetén 5 perccel, 1 órára vagy annál hosszabb időre szóló jogosultság esetén legalább 15 perccel – túllépi, a jármű üzembentartója esetenként az 5. melléletben A/1 pontban meghatározott eseti várakozási engedély árának megfelelő várakozási díjat és annak 4 szeresének megfelelő pótdíjat köteles fizetni.

(2) A kiszabott pótdíj törlésének van helye az alábbi okiratok eredeti példányának Üzemeltető részére történő bemutatásával:

a) várakozási engedély számlája,

b) egyéb várakozásra jogosító eredeti igazolvány – amennyiben a pótdíjazás során készült fényképeken az igazolvány sorszáma egyértelműen beazonosítható, és az a pótdíjazás időpontjában érvényes volt,

(3) Amennyiben a pótdíj törlésére okot adó okiratok bemutatására a pótdíjazásra okot adó esemény időpontjától számított 30 napon túl kerül sor, az Üzemeltető az addig igazoltan felmerült ügyviteli költségeinek felszámítására jogosult.

(4) Az Üzemeltető a díjak, pótdíjak meg nem fizetése esetén 3.000 Ft ügyviteli és postaköltség átalánydíj felszámítására jogosult, és a díjak (pótdíjak) jogi úton történő érvényesítése során igényelheti további költségeinek megtérítését.

8. Eljárási szabályok

13. § (1) A jogosulti és jogosítotti engedély kiadásának feltétele az igényjogosultság igazolása.

(2) Magánszemélyek jogosultságukat a forgalmi engedély eredeti példányán túl az alábbi okiratok eredeti példányának bemutatásával igazolhatják különösen:

a) személyi igazolvány,

b) lakcímkártya,

c) ingatlan 30 napnál nem régebbi tulajdoni lapja,

d) a munkavégzés helyét tartalmazó 5 napnál nem régebbi munkáltatói igazolás,

e) képviselői megbízólevél.

(3) Gazdálkodó szervezetek jogosultságukat a forgalmi engedély bemutatása mellett az alábbi okiratok bemutatásával igazolhatják különösen:

a) cégkivonat, társasági szerződés vagy egyéb alapító okirat,

b) egyéni vállalkozói igazolvány vagy a regisztrációt igazoló okirat,

c) vállalkozási vagy szállítási szerződés.

(4) A várakozásra jogosító egyéb engedélyt, a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványát, és a korlátozott időtartamú várakozáshoz használandó órát a jármű első szélvédője mögött a műszerfalon úgy kell elhelyezni, hogy a rajta lévő adatok bármikor, szabad szemmel is leolvashatóak legyenek, és annak érvényességéről az ellenőrzést végző személy megbizonyosodhasson.

(5) Meghatározott időtartamú várakozás esetén a várakozás kezdő időpontját a jármű első szélvédője mögött jól látható módon elhelyezett adathordozón (óratárcsa) kell rögzíteni. Az óra (óratárcsa) állását a várakozás megkezdését követően megváltoztatni tilos. A kezdő időpont utólagos igazolásának nincs helye. A meghatározott időtartam lejárta után a várakozóhelyet vagy az övezetet a járművel el kell hagyni. A várakozási időtartam a jármű övezeten belüli áthelyezésével nem hosszabbítható meg.

(6) Amennyiben az időkorláttal ellátott engedélyek használata során az Üzemeltető visszaélést tapasztal, így különösen azt, hogy az engedély mellékletét képező órát annak használója mechanikusan meghajtja az Üzemeltető megtévesztése céljából, e személy részére az időkorlátos engedély kiadását az Üzemeltető megtagadhatja és a már kiadott engedélyt visszavonhatja.

(7) A várakozási, korlátozott várakozási engedélyek, parkolóbérletek és parkolóengedélyek pótlásáért és cseréjéért díjat kell fizetni. Az előre meghatározott rendszámra szóló, 1 órás időtartamú eseti várakozási engedélyek nem cserélhetők.

(8) Csere jármű esetén várakozási engedély csak legfeljebb 1 hónapig tartó, határozott időre adható, amely indokolt esetben 1 alkalommal, további legfeljebb 1 hónapig tartó időtartamra meghosszabbítható.

9. Záró rendelkezések

14. § Ez a rendelet 2024. január 1. napján lép hatályba.

15. § E rendelet a belső piaci szolgáltatások szabályairól szóló Európai Parlament és Tanács 2006/123/EK irányelvének való megfelelést szolgálja.

1. melléklet

fokozottan védett gyalogos övezet

A

1.

Az Omega Üzletház körüli tér díszburkolattal része

2. melléklet

korlátozott várakozási övezet, időkorláthoz kötött parkoló övezet

9. § (5) b,a pont szerint

A

1.

Az Attila utca, Munkácsy M. utcai kereszteződéstől a Posta épületének homlokzati síkja előtt húzódó szakaszának

9. § (5) b,b pont szerint

A

1

A Madách I. utca és a Munkácsy M. utca által bezárt háromszögben elhelyezkedő parkoló

2.

A Kossuth L. utca Munkácsy M. utcai kereszteződésétől a Kossuth u. 1-6 épületek homlokzati síkja előtt húzódó szakasza

3. melléklet

fokozottan védett gyalogos övezet térképe

4. melléklet

korlátozott várakozási övezet térképe

5. melléklet

várakozási engedélyek díjai

Sor-szám

Engedély típusa

Övezet

Díjösszeg (Ft)

Időtartam

Órahasználathoz kötött

A

B

C

D

E

F

1.

Eseti várakozási engedély

fokozottan védett gyalogos

500

1 óra

igen

2.

Rendszeres áruszállítás áruszállítási engedély rendszám nélküli

fokozottan védett gyalogos

120.000
70.000

1 év
félév

igen

3.

Várakozási engedély rendszám nélkül intézmény és szálloda részére

fokozottan védett gyalogos

80.000
40.000

1 év
félév

igen

4.

Taxi várakozási engedély

fokozottan védett gyalogos

50.000 Ft
30.000 Ft

1 év
félév

Igen (maximum 15 perc)

5.

Áruszállítás közterületi rendezvényre

fokozottan védett gyalogos

1500

alkalmanként

Nem

6.

Építési és ingatlan fenntartási célú engedély (órával)

fokozottan védett gyalogos

1000 Ft
5000 Ft
20000 Ft

nap
hét
hónap

igen
igen
igen

7.

Építési és ingatlan fenntartási célú engedély (munkagép számára, való várakozásra)

fokozottan védett gyalogos

1000 Ft
5000 Ft

óra
nap

igen
nem, 8.00-18.00 óra közötti időtartalomig

8.

Várakozási engedély rendszám nélkül intézmény és szálloda részére

fokozottan védett gyalogos

40.000

1 év

igen

9.

Közterületi rendezvényi előadó vagy szervező várakozási engedélye

fokozottan védett gyalogos

3000 Ft

db
rendezvény idejére, de 3 napnál nem hosszabb időre, maximum 180 perc/alkalom.

Igen

10.

Közüzemi kárelhárítási munkát végző gazdálkodó szervezet

fokozottan védett gyalogos

50.000 Ft
100.000 Ft

Félév
Év

Nem
8.00-18.00 óra közötti időtartalomig

11.

6. § (1) bekezdés szerinti jogosultak

fokozottan védett gyalogos

0 Ft

Év

Nem

12.

7. § (6) bekezdés szerinti jogosultak

fokozottan védett gyalogos

0 Ft (költségtérítési díj)

Év

Igen
120 perc

13.

Költségtérítési díj

1000 Ft

engedély

-

14.

Kizárólagos használatú várakozóhely

Szentlőrinc

240000 Ft

1 év

Nem

15.

Kizárólagos használatú várakozóhely súlyos mozgáskorlátozott személy számára

Szentlőrinc

0 Ft

1 év

Nem

16.

Jogosult intézmény rendszám nélkül

korlátozott várakozási övezet

120000
70000

1 év
félév

Nem

17.

Jogosult magánszemély vagy jogosított magánszemély

korlátozott várakozási övezet

500000
30000
5000

1 év
félév
nap

Nem

18.

Engedély pótlásának, cseréjének díja

-

1200

db

-

19.

Óratárcsa Szentlőrinci állandó lakhellyel rendelkező lakosoknak

-

200

db

-

20.

Óratárcsa

-

200

db

-