Szentlőrinc Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (XII. 15.) önkormányzati rendelete

Szentlőrinc helységnév, valamint az Önkormányzat jelképeinek használatáról

Hatályos: 2023. 12. 18

Szentlőrinc Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (XII. 15.) önkormányzati rendelete

Szentlőrinc helységnév, valamint az Önkormányzat jelképeinek használatáról

2023.12.18.

Szentlőrinc Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a Képviselő-testület Jogi - Ügyrendi és Humán Bizottsága és a Pénzügyi és gazdasági Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el: következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy szabályozza a „Szentlőrinc” helységnév jogszerű felvételét és használatát, valamint Szentlőrinc Város címerének, zászlójának és lobogójának a jogszerű használatát.

2. A rendelet személyi hatálya

2. § A rendelet hatálya kiterjed azon természetes személyekre, valamint jogi személyiségű és jogi személyiség nélküli szervezetekre, intézményekre, gazdasági vagy egyéb társaságokra, egyéni cégekre, akik, vagy amelyek a Szentlőrinc nevet, vagy annak rövidített alakját, vagy e nevek ragozott, mozaikszavas, toldalékos formáját (továbbiakban: Szentlőrinc név) továbbá Szentlőrinc Város címerét, zászlóját, lobogóját használni kívánják.

3. Az engedélyezési eljárásra vonatkozó törvényi szabályok

3. § A „Szentlőrinc” helységnév jogszerű felvételére és használatára, valamint Szentlőrinc Város címerének, zászlójának és lobogójának jogszerű használatára irányuló kérelem elbírálása az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (továbbiakban: Ákr 7. § (2) bekezdése alapján hatósági ügynek minősül, ezért az engedélyezési eljárásra ezen törvény szabályai az irányadók.

II. Fejezet

A „Szentlőrinc” név használata, a felvétel és használat engedélyezése

4. A „Szentlőrinc” név felvétele és használata

4. § (1) A „Szentlőrinc” nevet vagy annak rövidített alakját, vagy e név ragozott, mozaikszavas, vagy annak bármely toldalékos formáját a 2. §-ban megjelölt jogalanyok elnevezésükhöz, tevékenységükhöz vagy tevékenységük során, valamint működésükkel összefüggésben bármilyen formában (pl.: fantázianévhez, domain név, url-cím) csak engedéllyel vehetik fel vagy használhatják (a továbbiakban együtt: névhasználat). Engedélyköteles akkor is a névhasználat, ha a „Szentlőrinc” nevet emblémán, jelvényen, kiadványon, egyéb terméken, más dísz- vagy emléktárgyon kívánják használni.

(2) A névhasználat csak akkor engedélyezhető, ha a kérelmező:

a) lakóhelye, tartózkodási helye, székhelye, telephelye, működési helye, fióktelepe Szentlőrinc Város közigazgatási területén van,

b) Szentlőrinc Várossal kapcsolatos termékeken, kiadványokon, médiában és internetes felületen kívánja használni.

(3) A névhasználat engedélyezésének minősül, ha Szentlőrinc Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) az általa alapított intézmény, gazdasági társaság, vagy egyéb szervezet elnevezésében a „Szentlőrinc” név feltüntetéséről rendelkezik.

(4) Nem kell az Önkormányzat engedélye:

a) azokhoz az névhasználatokhoz, melyek jogszabályon alapulnak

b) az önkormányzat és szervei, társulásai, névhasználatához

c) költségvetési szervek névhasználatához

d) az önkormányzat többségi tulajdonában álló gazdasági társaságok névhasználatához

e) egyházi jogi személyek névhasználatához

f) megyei vagy országos szervezetek, intézmények Szentlőrinci illetékességgel rendelkező helyi szerveinek névhasználatához.

g) a tömegközlekedési eszköz megállója nevének feltüntetésével megvalósuló névhasználathoz

h) az önkormányzat hivatalos honlapjának elnevezéséhez, az önkormányzat hivatalos elektronikus levélcímeiben való feltüntetéshez.

5. Az engedélyezési eljárás

5. § (1) A névhasználat iránti kérelmet Szentlőrinci Közös Önkormányzati Hivatalon keresztül, Szentlőrinc Város Önkormányzatának Jogi - Ügyrendi és Humán Bizottságához kell benyújtani.

(2) A kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a kérelmező nevét, megnevezését,

b) a kérelmező lakóhelyét, tartózkodási helyét, székhelyét, telephelyét, működési helyét, amennyiben van KRID azonosítóját,

c) a kérelmező tevékenységi körét,

d) a névhasználat időtartamát a 8. §-ban meghatározottak szerint,

e) a névhasználat célját,

f) a névhasználat módját,

g) ha a kérelmező cégnév, fantázianév vagy valamilyen más megnevezés részeként kívánja az „Szentlőrinc” nevet használni, akkor a cégnév, fantázianév vagy a más megnevezés teljes szövegét és

h) a névhasználat jogszerűségért vagy rendeltetésszerűségéért felelős személy nevét, beosztását a kérelmező szervezetnél, valamint elérhetőségét (telefonszám, e-mail cím).

(3) Nem természetes személy kérelmezőnek a kérelméhez csatolnia kell a létesítő alapító okirata másolatát.

(4) Amennyiben a név embléma, jelvény, kiadvány, egyéb termék vagy dísz- és ajándéktárgy termék megjelölését szolgálja, a kérelemhez csatolni kell az adott tárgy tervét színes arányos rajzon, feltüntetve a tényleges méreteket és a nagyítás, kicsinyítés léptékét is.

6. § A névhasználatra vonatkozó engedélynek tartalmaznia kell:

a) az engedélyező önkormányzat nevét, székhelyét,

b) a jogosult nevét, vagy megnevezését, lakó- vagy tartózkodási helyét, székhelyét, telephelyét, vagy fióktelepét,

c) az engedélyezett névhasználat pontos szövegét,

d) a névhasználat időtartamát a 8. §-ban meghatározottak szerint,

e) a névhasználat célját,

f) a névhasználat módját,

g) az engedély visszavonhatóságára történő figyelmeztetést és a lehetséges okainak a felsorolását.

h) a névhasználattal kapcsolatos egyéb feltételeket, kikötéseket és előírásokat,

i) a névhasználatért felelős személy megnevezését.

7. § A Jogi - Ügyrendi és Humán Bizottság a névhasználati kérelmet elutasítja, ha a kérelmező által végezni tervezett tevékenység, vagy a névhasználat tervezett célja:

a) jogszabályba ütközik,

b) sérti Szentlőrinc Varosnak, intézményeinek, vagy lakosságának az ország határain belüli és azon túli jó hírét, vagy

c) az önkormányzat vagy az állampolgárok, valamint a Város lakossága és a Városban tevékenykedő jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek érdekeit sérti,

d) a kérelem elbírálását megelőzően már engedélyezett névhasználattal azonos.

8. § A névhasználat engedélyezhető

a) a kérelmező működési idejének időtartamára

b) tevékenység folytatásának időtartamára,

c) meghatározott időpontig történő felhasználásra,

d) egy alkalomra, meghatározott feltétel bekövetkezéséig,

9. § (1) a Jogi - Ügyrendi és Humán Bizottságához a névhasználati engedélyt visszavonja

a) ha a 7. §-ban foglalt kizáró ok az engedéllyel rendelkező tevékenységének gyakorlása, közben merül fel,

b) a névhasználatot az engedély jogosultja az engedélyben foglaltaktól eltérő módon vagy célra használja,

c) a névhasználati engedély jogosultja az engedélyben meghatározott, a névhasználattal kapcsolatos feltételeket, kikötéseket, egyéb előírásokat megszegi,

(2) A névhasználat újbóli engedélyezése iránt újrafelvételi kérelem nem nyújtható be.

10. § A visszavonásról rendelkező döntésben az engedély nélküli vagy az engedély kiadásának megtagadása ellenére történő névhasználatot a jövőre nézve meg kell tiltani.

11. § (1) A névhasználat engedélyezése, az engedélyezés megtagadása, az engedély visszavonása és a névhasználat megtiltása a polgármester hatáskörébe tartozik.

(2) A névhasználati engedély jogosultja a névhasználatot másra nem ruházhatja át.

(3) A névhasználatra vonatkozó engedélyekről, az engedélyezett névhasználat módjáról, időtartamáról az Szentlőrinci Közös Önkormányzati Hivatal nyilvántartást vezet.

III. Fejezet

Szentlőrinc Város címerének használatáról és a használat engedélyezéséről

6. Szentlőrinc Város címere

12. § (1) A címerpajzs álló, kék színű, háromszögletű katonai pajzs, amelynek alapját öt vörös színű lángnyelv foglalja el. A lángnyelvek fölött (mintegy közülük kiemelkedve) Szent Lőrinc vértanú növekvő ezüstalakja látható aranyglóriával, kezében bőrerszénnyel; két oldalán két-két aranycsillag. A pajzs fölött ötágú aranykorona, melyből aranyszínű, növekvő, jobbjában kardot, baljában három vörös rózsát tartó griff emelkedik ki. A pajzsot mindkét oldalról zöld borostyánág ékesíti. A pajzs alatt ezüstszalag lebeg SZENTLŐRINC felirattal.

(2) A címer rajzát az 1. melléklet tartalmazza.

(3) A címer 1 példányát a Szentlőrinc Város Önkormányzati Hivatalban kell kifüggeszteni, további két példánya közül egyet az Országos Levéltárnak, egyet pedig a Baranya Megyei Levéltárnak kell megküldeni.

13. § (1) Szentlőrinc Város címerét csak, mint a Városra utaló és díszítő jelképet lehet használni.

(2) Szentlőrinc Város címere a Magyar Köztársaság címerét nem helyettesíti.

(3) A címert - a (4) bekezdésben meghatározott kivétellel - a 12. §-ban meghatározottak szerinti hiteles alakban, az ábrázolás hűségének, a mérettartományok és színek pontos megtartása mellett lehet használni vagy alkalmazni.

(4) Indokolt esetben engedélyezhető a címernek a hordozó tárgy anyagában történő vagy egyszínű ábrázolással történő megjelenítése a heraldika általános szabályainak megtartásával.

7. A címer engedéllyel történő használata

14. § (1) A 15. §-ban meghatározott eseteket kivéve, kizárólag engedéllyel lehet Szentlőrinc Város címerét - utaló vagy díszítő jelképként - alkalmazni, vagy használni.

(2) Szentlőrinc Város címerének használata az alábbi felhasználások esetére engedélyezhető:

a) nem az Önkormányzat fenntartásában működő intézmény és társadalmi szervezet által kiadott és az intézményről vagy társadalmi szervezetről szóló kiadványokon,

b) Szentlőrincet érintő kiadványokon, médiában és internetes felületen,

c) kulturális és szakmai rendezvényeken, sportrendezvényeken, bajnokságokon, kivéve a 15. § (1) bekezdés f) pontjában meghatározott eseteket,

d) a Városre utaló ajándék-, emlék- és dísztárgyakon, kivéve a 15. § (1) bekezdés j) pontjában meghatározott eseteket és

e) az Önkormányzat intézményei, gazdasági társaságai, valamint az általa alapított alapítvány, közalapítvány tulajdonában álló tárgyakon.

8. A címer engedély nélküli használata

15. § Szentlőrinc Város címerét - kicsinyített, vagy nagyított méretben az arányok megtartása mellett - külön engedély nélkül - használni lehet:

a) Szentlőrinc Város zászlaján,

b) az Önkormányzat, a Szentlőrinci Közös Önkormányzati Hivatal, az Önkormányzat által fenntartott intézmények, az Önkormányzat által alapított gazdasági társaságok épületein, tanácskozótermeiben, vezetői irodáiban,

c) az Önkormányzat, a Szentlőrinci Közös Önkormányzati Hivatal, az Önkormányzat által fenntartott vagy működtetett intézmények, valamint az Önkormányzat által alapított vagy részvételével működő gazdasági társaságok által kiadott kiadványokon,

d) a Képviselő-testület által adományozott díszokleveleken, kitüntetéseken, emléklapokon, emlékplaketteken, jelvényeken,

e) az Önkormányzat ünnepi rendezvényein az állami címer jelentőségét nem kisebbítve,

f) az Önkormányzat által támogatott kulturális és szakmai rendezvények, sportrendezvények, bajnokságok kiadványain Szentlőrinc Város Önkormányzatát támogatóként feltüntetve,

g) a Képviselő-testület, a polgármester, az alpolgármester, a tanácsnokok, a jegyző, az aljegyző, valamint a Szentlőrinci Közös Önkormányzati Hivatal által használt levélpapíron,

h) az Önkormányzat és intézményei, gazdasági társaságai, az Önkormányzat által alapított alapítvány, közalapítványok által használt levélpapíron,

i) az Szentlőrincen közbiztonság védelme céljából szerveződött közösségek által használt ruházaton és eszközökön,

j) a Képviselő-testület, polgármester által elfogadott és készíttetett dísz-és ajándéktárgyakon,

k) az önkormányzat hivatalos honlapján, az önkormányzat hivatalos elektronikus levelezésében

9. Címer-használt engedélyezési eljárás

16. § (1) A címerhasználat iránti kérelmet Szentlőrinci Közös Önkormányzati Hivatalon keresztül, Szentlőrinc Város Önkormányzatának Jogi - Ügyrendi és Humán Bizottságához kell benyújtani.

(2) A kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a kérelmező nevét, cégnevét

b) a kérelmező lakóhelyét, tartózkodási helyét, székhelyét, telephelyét, működési helyét, amennyiben van KRID azonosítóját

c) a felhasználás célját,

d) az előállítandó termék, kiadvány stb. mennyiségét,

e) a terjesztés vagy forgalomba hozatal, valamint a felhasználás módját,

f) eseti felhasználásnál a használat helyét,

g) a használat időtartamát a 19. § meghatározottak szerint,

h) a használat jogszerűségért vagy rendeltetésszerűségéért felelős személy nevét, lakcímét és beosztását a kérelmező szervezetnél.

(3) A kérelemhez mellékelni kell a címerrel díszített tárgy, kiadvány nevét.

17. § A címer használatára vonatkozó engedélynek tartalmaznia kell:

a) az engedélyező önkormányzat nevét, székhelyét,

b) az engedéllyel rendelkező nevét, lakóhelyét, székhelyét, tartózkodási helyét, működési helyét

c) az engedélyezett felhasználási célt,

d) az engedély időtartamát a 19. § -ban meghatározottak szerint,

e) előállítás esetén az engedélyezett termék, kiadvány mennyiségét,

f) a terjesztéssel, a forgalomba hozatal módjával kapcsolatos esetleges kikötéseket,

g) a felhasználással kapcsolatos egyéb kikötéseket,

h) az engedély visszavonásának lehetőségére történő figyelmeztetést a lehetséges okok felsorolásával.

18. § A Jogi - Ügyrendi és Humán Bizottság a címerhasználati kérelmet elutasítja, ha a kérelmező által végezni tervezett tevékenység, vagy a címerhasználat tervezett célja:

a) jogszabályba ütközik,

b) sérti Szentlőrinc Városnak, intézményeinek vagy lakosságának az ország határain belüli és azon túli jó hírét, vagy

c) az önkormányzat vagy az állampolgárok, valamint a Város lakossága és a Városban tevékenykedő jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek érdekeit sérti,

d) a kérelem elbírálását megelőzően már engedélyezett címerhasználattal azonos.

19. § A címer használat szólhat:

a) a kérelmező működési idejének időtartamára

b) tevékenység folytatásának időtartamára,

c) meghatározott időpontig történő felhasználásra,

d) egy alkalomra, meghatározott feltétel bekövetkezéséig, vagy határozatlan időre,

20. § (1) Ha a 18. §-ban foglalt kizáró ok az engedélyes tevékenységének gyakorlása, címerhasználat közben merül fel, a Jogi - Ügyrendi és Humán Bizottság az engedélyt visszavonja, és a címerhasználatot megtiltja.

(2) A címerhasználat engedélyezése iránti ügyben és az engedély visszavonása ügyében újrafelvételi kérelem nem nyújtható be.

21. § (1) A címerhasználat engedélyezéséről, az engedélyezés megtagadásáról, az engedély visszavonásáról és a címerhasználat megtiltásáról a Jogi - Ügyrendi és Humán Bizottság dönt.

(2) A kiadott címerhasználati engedélyekről, azok időtartamáról, módjáról az Szentlőrinci Közös Önkormányzati Hivatala nyilvántartást vezet.

IV. Fejezet

Szentlőrinc Város zászlója és lobogója használatáról

10. Szentlőrinc Város zászlója és lobogója használatáról

22. § (1) Szentlőrinc Város zászlaja: A zászló 3:2 oldal irányú, fekvő téglalap alakú fehér színű kelme, rajta rúdtól mért közepén a rúddal párhuzamos hossztengellyel a Város címerével.

(2) A lobogó: 3:2 oldal irányú fekvő téglalap alakú fehér színű kelme, rajta középen függőlegesen a Város címere.

(3) A zászló és a lobogó széleit aranyszínű rojtok díszítik.

(4) A zászló és a lobogóképét a rendelet 2. és 3. melléklete tartalmazza.

23. § Szentlőrinc zászlaja vagy lobogója - a 24. §-ban meghatározottak kivételével - kizárólag engedéllyel használható.

24. § (1) Szentlőrinc Város zászlaja vagy lobogója engedély nélkül használható:

a) a Szentlőrinci Közös Önkormányzati Hivatal, valamint az Önkormányzat intézményei, gazdasági társaságai, alapítványa, közalapítványai tanácskozótermeiben, a Képviselő-testületi és bizottsági üléseken,

b) a Szentlőrinci Közös Önkormányzati Hivatal zászlórúdján,

c) minden önkormányzati részvételű eseményen és

d) a Szentlőrinci középületek zászlórúdjain.

(2) Szentlőrinc Város kicsinyített zászlaja vagy lobogója magán, vagy társadalmi, közösségi célokra engedély nélkül használható.

11. Zászló és lobogó használatának engedélyezési eljárása

25. § (1) A zászló- vagy lobogóhasználat engedélyezése iránti kérelmet a Szentlőrinci Közös Önkormányzati Hivatalon keresztül, Szentlőrinc Város Önkormányzatának Jogi - Ügyrendi és Humán Bizottságához kell benyújtani.

(2) A kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a kérelmező nevét, cégnevét

b) a kérelmező lakóhelyét, tartózkodási helyét, székhelyét, telephelyét, működési helyét, amennyiben van KRID azonosítóját

c) a felhasználás célját,

d) az előállítandó termék, kiadvány mennyiségét,

e) a terjesztés vagy forgalomba hozatal, valamint a felhasználás módját,

f) eseti felhasználásnál a használat helyét,

g) használat időtartamát a 28. §-ban meghatározottak szerint,

h) használat jogszerűségért vagy rendeltetésszerűségéért felelős személy nevét és beosztását a kérelmező szervezetnél, elérhetőségét (telefonszám, e-mail cím).

26. § A zászló- vagy lobogóhasználatra vonatkozó engedélynek tartalmaznia kell:

a) az engedélyező önkormányzat nevét, székhelyét, polgármester nevét,

b) az engedéllyel rendelkező nevét, cégnevét, lakóhelyét/székhelyét/tartózkodási helyét/működési helyét

c) az engedélyezett felhasználási célt,

d) az engedély időtartamát a 28. § ban meghatározottak szerint,

e) előállítás esetén az engedélyezett termék, kiadvány mennyiségét,

f) a terjesztéssel, a forgalomba hozatal módjával kapcsolatos esetleges kikötéseket,

g) a felhasználással kapcsolatos egyéb kikötéseket,

h) az engedély visszavonásának lehetőségére történő figyelmeztetést a lehetséges okok felsorolásával.

27. § A polgármester a zászló- vagy lobogóhasználat iránti kérelmet elutasítja, ha a kérelmező által végezni tervezett tevékenység, vagy a zászló- vagy lobogóhasználat tervezett célja sérti:

a) jogszabályba ütközik,

b) Szentlőrinc Városnek vagy lakosságának az ország határain belüli és azon túli jó hírét, vagy

c) az önkormányzat, vagy az állampolgárok valamint a Város lakossága és a Városban tevékenykedő jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek érdekeit sérti,

d) a kérelem elbírálását megelőzően már engedélyezett zászlóhasználattal azonos.

28. § A zászló- vagy lobogóhasználatra vonatkozó engedély szólhat:

a) a kérelmező működési idejének időtartamára

b) tevékenység folytatásának időtartamára,

c) meghatározott időpontig történő felhasználásra,

d) egy alkalomra, meghatározott feltétel bekövetkezéséig, vagy határozatlan időre,

29. § (1) Ha a 27. §-ban foglalt kizáró ok az engedélyes tevékenységének gyakorlása, névhasználata közben merül fel, a polgármester az engedélyt visszavonja, és a zászló- vagy lobogóhasználat megtiltja.

(2) A zászló- vagy lobogóhasználat engedélyezése iránti ügyben és az engedély visszavonása ügyében újrafelvételi kérelem nem nyújtható be.

30. § Az engedély nélküli vagy az engedély kiadásának megtagadása ellenére történő zászló- vagy lobogóhasználatot a jövőre nézve meg kell tiltani.

31. § (1) A zászló- vagy lobogóhasználat engedélyezéséről, az engedélyezés megtagadásáról, az engedély visszavonásáról és a zászló- vagy lobogóhasználat megtiltásáról a polgármester dönt.

(2) A kiadott zászló- vagy lobogó használati engedélyekről, azok időtartamáról, módjáról az Szentlőrinci Közös Önkormányzati Hivatal nyilvántartást vezet.

V. Fejezet

„Szentlőrinc” helységnév és az önkormányzat jelképeinek használatára vonatkozó szabályok megszegése

32. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el az, aki „Szentlőrinc” nevet, elnevezésükhöz, tevékenységükhöz vagy tevékenységük során, valamint működésükkel összefüggésben bármilyen formában (pl.: fantázianévhez, domain név, url-cím) engedély nélkül használja.

(2) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el az, aki az önkormányzat címerét, zászlaját, lobogóját engedély nélkül, engedélytől eltérően, illetve e rendelet 15. § és 24. § (2) bekezdésében meghatározottak kivételével nem hiteles alakban vagy annak méltóságát sértő módon használja, állítja elő vagy hozza forgalomba.

(3) Az e rendelettel szabályozott név-és jelképhasználat jog-és rendeltetésszerű használatát, a rendeletben foglaltak betartását a polgármester jogosult ellenőrizni.

(4) A közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértése miatti eljárás során az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (Ákr.) rendelkezéseit az e rendeletben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(5) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás természetes személy elkövetője ötezer forinttól kettőszázezer forintig, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet elkövetője harmincezer forinttól ötszázezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható és a közigazgatási bírság megállapítására a jegyző jogosult.

(6) Ismételt vagy folyamatos jogsértés esetén a bírság ismételten is kiszabható.

(7) Közigazgatási bírság helyett figyelmeztetés alkalmazható, ha a cselekmény az elkövetés körülményeire tekintettel csekély súlyú és az elkövető az elkövetést megelőző egy évben nem követett el közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást és a figyelmeztetéstől is kellő visszatartó hatás várható.

(8) Az engedély nélküli, valamint a név- és jelképhasználattól eltiltott magánszemélyek, szervezetek jövőbeni név- és jelképhasználattól való eltiltása iránti per megindításáról, a jogsértés tényéről való tudomásszerzést, illetve az eltiltást tartalmazó határozat kézhezvételét követő 60 napon belül a polgármester gondoskodik.

VI. Fejezet

Záró rendelkezések

33. § (1) Mindazon szervezetek és magánszemélyek, akik e rendelet hatályba lépése előtt jogszerűtlenül vették fel és használták a „Szentlőrinc” helységnevet, illetve a Város jelképeit, e rendelet hatályba lépését követő 30 napon belül kötelesek utólagos engedély iránti kérelmet benyújtani.

(2) Amennyiben az (1) bekezdésben foglalt utólagos engedély iránti kérelem benyújtásnak a jogszerűtlen név-és jelképhasználó nem tesz eleget, úgy az engedély nélküli név-és jelképhasználat jogkövetkezményeit kell alkalmazni.

(3) Mindazon személyek, szervezetek, akik e rendelet hatályba lépése előtt az „Szentlőrinc” helységnevet jogszerűen felvették és folyamatosan használják, továbbá azok számára, akiket a jelképek használatára a képviselő-testület, vagy más arra jogosult e rendelet hatályba lépését megelőzően feljogosított, utólagos engedély iránti kérelem benyújtására nem kötelezhetők.

34. § (1) E rendelet 2023. december 18. napján lép hatályba.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Szentlőrinc Nagyközség Képviselő-testületének 8/1996.(IV.25.) számú rendelete, valamint Szentlőrinc címeréről, zászlajáról, valamint azok használatáról Szentlőrinc Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Szentlőrinc településnév használatáról szóló 1/2013.(I.22.) számú önkormányzati rendelete.

35. § E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

1. melléklet

Szentlőrinc Város címere

2. melléklet

Szentlőrinc Város zászlaja

3. melléklet

Szentlőrinc Város lobogója