Szentlőrinc Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelete

A szociális ellátásokról szóló 6/2018 (IV.6.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 03. 01- 2023. 03. 01

Szentlőrinc Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelete

A szociális ellátásokról szóló 6/2018 (IV.6.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.03.01.

Szentlőrinc Város Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális ellátásokról szóló 6/2018 (IV.6.) önkormányzati rendeletet (a továbbiakban: alaprendelet) módosítja és a következőket rendeli el:

1. § Az alaprendelet 8. § (1) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép: Települési létfenntartási támogatás nyújtható annak, aki önmaga, illetve családja létfenntartásáról más módon nem tud gondoskodni és akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem a szociális vetítési alap összegének 200 %-át, egyedül élő esetén annak 220 %-át nem haladja meg és nem rendelkezik az Szt. 4. § (1) bekezdésében meghatározott mértékű vagyonnal.

2. § Az alaprendelet 9. § (2) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép: Az (1) bekezdés szerint a temetési költség viselése az eltemettetést vállaló kérelmező létfenntartást akkor veszélyezteti, ha a családjában az egy főre jutó jövedelem a szociális vetítési alap összegének 600 %-át nem haladja meg.

3. § Az alaprendelet 10. § (1) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép: Rendkívüli települési támogatás nyújtható annak a létfenntartási gondokkal küzdő személynek, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 350 %-át, egyedül élő esetében a 400 %-át és önmaga vagy családja létfenntartásáról más módon nem tud gondoskodni, mert:

a) tartós betegsége vagy rokkantsága miatt jelentős jövedelem-kiesés következett be vagy

b) elemi kár (tűz, robbanás, vihar, földcsuszamlás, talajsüllyedés, földrengés, árvíz) sújtotta vagy

c) a sérelmére elkövetett bűncselekményből anyagi kára keletkezett vagy

d) önhibáján kívül legalább 3 havi közüzemi díjhátraléka, lakbérhátraléka halmozódott fel vagy

e) nagyobb összegű, a szociális vetítési alap legkisebb összegének 300 %-át meghaladó mértékű váratlan kiadása keletkezett, amelyet önerőből nem tud megfizetni.

4. § Az alaprendelet 11. § (2) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép: A szociális kölcsön abban az esetben állapítható meg, ha a háztartás a kérelem benyújtásakor havi rendszeres jövedelemmel rendelkezik és az egy főre jutó jövedelem a szociális vetítési alap összegének 400 %-át nem haladja meg.

5. § Az alaprendelet 12. § (2) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép: Az (1) bekezdés alkalmazásában szociálisan rászoruló az a háztartás, ahol a háztartásban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 300 %-át és a háztartás tagjai egyikének sincs az Szt. 4. § (1) bekezdésében meghatározott mértékű vagyona.

6. § Az alaprendelet 13. § (2) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép: akinél a lakásban együtt élő személyek összes jövedelméből számított, egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alapösszegének 120 %-át és

7. § Az alaprendelet 14. § (5) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép: családjában az egy főre jutó jövedelem a szociális vetítési alap összegének 250 %-át, egyedül élő esetén 300 %-át nem haladja meg, és

8. § Az alaprendelet 15. § (1) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép: A települési önkormányzat különös méltányosságból az Szt. 48. § (3) bekezdés b) pontjában meghatározott megtérítési kötelezettség alól részben vagy egészben mentesítheti az eltemettetésre köteles személyt, amennyiben az érintett személy családjában az egy főre jutó jövedelem nem éri el a szociális vetítési alap 100%-át, egyedül élő esetén annak 150 %-át, és az érintett személy vagyonnal nem rendelkezik

9. § Az alaprendelet 16. § (1) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép: A Bizottság kivételes méltányosságból évente legfeljebb három alkalommal, háztartásonként maximum 1,5 m3 tűzifát vagy legfeljebb 250 kg közfoglalkoztatás keretében előállított brikettet biztosíthat annak a szentlőrinci lakóhellyel rendelkező rászoruló személynek, aki rendkívüli élethelyzetére tekintettel a téli tüzelővásárlást saját erőből nem tudja megoldani és a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap legkisebb összegének 160 %-át, feltéve, hogy a lakását fával fűti és az Szt. 4. § (1) bekezdés szerinti vagyona nincs.

10. § Az alaprendelet 17. § (4) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép: Települési élelmiszer támogatás nyújtható annak a szociálisan rászoruló személynek, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap legkisebb összegének 120 %-át és az Szt. 4. § (1) bekezdés szerinti vagyona nincs.

11. § Az alaprendelet 18. § (2) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép: a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 300 %-át

12. § Az alaprendelet 19. § (2) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép: akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 300 %-át

13. § Az alaprendelet 19/A. § (1) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép: Szentlőrinc Város Önkormányzat nyári táborozási támogatásban részesítheti azt a szentlőrinci lakcímmel rendelkező gyermekeket, akinek a családjában az egy főre az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 300 %-át.

14. § Az alaprendelet 20. § (2) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép: Oltási támogatásra jogosult a Szentlőrincen bejelentett lakóhellyel rendelkező 14 év alatti gyermek, ha a családjában az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 220 %-át

15. § Az alaprendelet 23. § (1) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép: A Humán Bizottság a 80. életévüket betöltött és az annál idősebb szentlőrinci lakosok részére, amennyiben az egy háztartásban élő személyek esetében az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap tízszeresét, természetbeni vagy pénzbeli támogatásként – hivatalból - évente egy alkalommal élelmiszercsomagot vagy egyszeri pénzbeli ellátást biztosít, az önkormányzat költségvetési rendeletében meghatározott keretösszeg alapján.

16. § Ez a rendelet 2023. március 1-jén lép hatályba.