Szentlőrinc Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (X. 27.) önkormányzati rendelete

a közterületek rendjéről és használatáról szóló 17/2019. (IX.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 10. 28

Szentlőrinc Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (X. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.10.28.
a közterületek rendjéről és használatáról szóló 17/2019. (IX.27.) önkormányzati rendelet módosításáról
Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Étv.) 54. § (4) bekezdése meghatározza a közterületek rendeltetését, az f) pont szerint a közterületek egyebek között közművek elhelyezésére szolgálnak. Az (5) bekezdés alapján a közterületet rendeltetésének megfelelően bárki használhatja. Az Étv. hivatkozott rendelkezése szerint tehát a közterület közműépítés céljából történő igénybevétele nem alapozhatja meg közterület-használati díj kiszabását.
A villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény (a továbbiakban: Vet.) 121-132. §-ai részletesen szabályozzák a közcélú hálózat idegen ingatlanon történő építéséhez kapcsolódóan a hálózati engedélyest megillető jogokat, és azok feltételeit.
A hivatkozott jogszabályok alapján a közterületen, villamosenergia-ellátás érdekében történő közcélú hálózat létesítése és használata törvény által szabályozott jogviszony, amellyel kapcsolatban további szabályok megalkotására az önkormányzatok nem kaptak felhatalmazást, ezért rendeletükben nem írhatunk elő engedélyezési, díjfizetési kötelezettséget az elektromos hálózati vezetékek, közvilágítási lámpatestet tartó oszlopok, egyéb tartószerkezetek stb. által elfoglalt közterület használatért.
Hasonló ügyben a Kúria Önkormányzati Tanácsa Köf.5.039/2018/7. számú határozatában megegyező álláspontot fejtett ki.
A kifejtettek alapján megállapítható, hogy a közterületek közművek létesítése céljából történő igénybevételének biztosítása a közterület rendeltetésszerű használatának minősül, ezért a kötelező közterület-használati díjtétel megállapítása nem jogszerű.
A rendelet 3. számú mellékletének I. részében szereplő „Úttesten kívüli munkavégzéssel kapcsolatos tevékenység (közműépítés, felújítás) munkaterülete” és „Föld alatti, vagy földfeletti közmű vagy informatikai jellegű vezetékek és tartozékok telepítése” díjtétel hatályon kívül helyezése szükséges.