Szentlőrinc Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (XII. 4.) önkormányzati rendelete

a Város környezetkímélő forgalmi rendjéről, valamint a díjköteles várakozóhelyek üzemeltetéséről és használatáról

Hatályos: 2024. 01. 01

Szentlőrinc Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (XII. 4.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Város környezetkímélő forgalmi rendjéről, valamint a díjköteles várakozóhelyek üzemeltetéséről és használatáról

2024.01.01.
Végső előterjesztői indokolás
Általános indoklás
A Szentlőrinc város környezetkímélő forgalmi rendjéről, valamint a díjköteles várakozóhelyek üzemeltetéséről és használatáról szóló önkormányzati rendelettervezett lényegi eleme, hogy továbbra sem kíván a városban fizető parkolóhelyeket létrehozni.
A rendelet célja, hogy a városban az Omega Üzletház körüli, az Attila utca Munkácsy M. utcai kereszteződéstől a Posta épületének homlokzati síkja előtt húzódó szakaszának, a Madách I. utca és a Munkácsy M. utca által bezárt háromszögben elhelyezkedő parkolók, és a Kossuth L. utca Munkácsy M. utcai kereszteződésétől a Kossuth u. 1-6 épületek homlokzati síkja előtt húzódó szakasza vonatkozásában olyan környezetkímélő forgalmi rendet vezessen be, amely a vélhetően nem ügyintézési célú vagy helyben lakóként történő parkolóhelyhasználatot megnehezíti és ezzel segíti a helyben található közintézmények és egyéb stratégiai infrastruktúra használatát a lakosság ügyintézési időre történő parkolását. A személygépkocsit használó emberek természetes igénye, hogy az úti célok közelében megfelelő parkolási lehetőségeket találjanak. A rendelet-tervezet tartalmazza a kizárólagos parkolóhely létesítésének szabályait is.
A szabályozási kör három részre bontható:
I.
Az Omega Üzletház körüli diszburkolattal ellátott szakaszán fokozottan védett gyalogos övezet kerülne kialakításra, amelyre a behajtás korlátozottan és külön engedéllyel lenne csak lehetőség. A magas behajtási díjak bevezetése azért javasolt, hogy csökkentse a behajtási kedvet. Behajtási engedélyt a rendszeres áruszállításra, amely folyamatos rakodás mellett legfeljebb 30 perc időtartamra szólna, b)közterületi rendezvény lebonyolításához kapcsolódóan, és építési és ingatlan-fenntartási céllal lehetne igényelni. A vendéglátóipari tevékenységet végző gazdálkodó szervezet (különösen a szálloda, apartman, szálláshelyszolgáltatás) kizárólag a vendégek behajtásának a ki és berakodás biztosítására évente legfeljebb 1 db A díjosztályba tartozó jármű részére – regisztrált sorszámmal és azonosítóval ellátott – rendszám nélküli várakozási engedélyt válthatna.
II.
Az Attila utca Munkácsy M. utcai kereszteződéstől a Posta épületének homlokzati síkja előtt húzódó szakaszának, a Madách I. utca és a Munkácsy M. utca által bezárt háromszögben elhelyezkedő parkolók, és a Kossuth L. utca Munkácsy M. utcai kereszteződésétől a Kossuth u. 1-6 épületek homlokzati síkja előtt húzódó szakasza vonatkozásában, időkorlátozáshoz kötött parkolási rendszer kerülne kialakításra.
A korlátozott várakozási övezetekben munkanapon 08.00 - 17.00 – ig csak 60 illetve 120 percig lehetne korlátlan ideig lehet várakozni, hétvégén (kivéve munkanapon), munkanapon 00.00 - 08.00 vagy 17.00 - 24.00 óra között. munkaszüneti napon, és a tárgyévi munkaszüneti napok körüli munkarendről szóló jogszabályban dátum szerint meghatározott pihenőnapon, pedig korlátlan ideig.
III.
A fentiektől némileg eltérő rendelkezés, azonban korábban felmerült lakossági, és intézményi igény, hogy az Önkormányzat tegye lehetővé kizárólagos várakozási helyek biztosítását. A rendelet tervezet alapján, az intézmény kérelmére kizárólagos használatú várakozóhelyek létesítése lenne engedélyezhető a székhelyének, telephelyének, fióktelepének épületeinél, legfeljebb azok homlokzatának hosszában.
A Magánszemély részére szintén lehetőség nyílna a kizárólagos használatú várakozóhely létesítésére engedélyezheti, azzal, hogy: a) a családiházas övezetben csak a szomszédos ingatlan tulajdonnal rendelkezni jogosult összes személy írásos hozzájárulása alapján, b) a több tulajdonossal rendelkező épület esetén csak az ingatlannal rendelkezni jogosult összes személy írásos hozzájárulása alapján adhatná ki az engedélyt.
A rendelet alapján a rendelet végrehajtásának ellenőrzését a közterületfelügyelet látná el, az egyéb adminisztrációs feladatokat a Szentlőrinci Közös Önkormányzati Hivatal végezné, mint üztemeltető.
A rendelet 2023. január 1. napjával lépne hatályba.
Részletes indoklás
Város környezetkímélő forgalmi rendjéről, valamint a díjköteles várakozóhelyek üzemeltetéséről és használatáról
Szentlőrinc Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény (a továbbiakban: Kkt.) 48. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Kkt. 9. § (2) bekezdésében és Magyarország a helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 16/A. §-ban meghatározott feladatkörében eljárva rendeletet alkot.
1-2 §
A rednelet hatálya és az értelmező rendelkezéseket tartalmazza
3-9 §
A Város környezetkímélő forgalmi rendjéről, valamint a díjköteles várakozóhelyek üzemeltetéséről és használatára vonatkozó részletszabályokat tartalmazza.
10-12. §
Az eljárási szabályokat és a szankciókat tartalmazza
13-14. § A záró rendelkezéseket és az Európai Parlament és Tanács 2006/123/EK irányelvének való megfelelésre vonatkozó részeket tartalmazz