Szentlőrinc Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (XII. 15.) önkormányzati rendelete

Szentlőrinc helységnév, valamint az Önkormányzat jelképeinek használatáról

Hatályos: 2023. 12. 18

Szentlőrinc Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (XII. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

Szentlőrinc helységnév, valamint az Önkormányzat jelképeinek használatáról

2023.12.18.
Végső előterjesztői indokolás
Az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a.) pontjában meghatározott feladatkör - a lehetőséget adnak önkormányzatok számára az jelen jogalkotási tárgykör rendeleti szabályozására. A Szentlőrinc Város Önkormányzat Képviselő-testületének az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 6/2015 (III.26.) önkormányzati rendelete, 1. §-ának 6. pontja pedig kifejezetten előírja az Önkormányzat nevének és jelképeinek használatának rendeleti szabályozását.
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. § (1) bekezdése alapján tájékoztatjuk a képviselő-testületet, hogy felmértük a szabályozás várható hatásait és ennek során megállapítottuk, hogy annak társadalmi, gazdasági, költségvetési, környezeti, egészségi és adminisztratív terheket befolyásoló hatása a hatásvizsgálatban meghatározott mértékű.
Részletes indoklás
1-3. §
Az I. Általános rendelkezések fejezet a rendelet célját, hatályát engedélyezési és az eljárásra vonatkozó szabályokat állapítja meg.
4-11. §
A II. fejezet a „Szentlőrinc” név használatát, a felvételét és a használat engedélyezésének szabályait állapítja meg.
12-21. §
A III. fejezet Szentlőrinc Város címerének használatáról és a használat engedélyezésének részletszabályait határozza meg.
22-31. §
A IV. fejezet Szentlőrinc Város zászlója és lobogója használatának részletszabályait határozza meg.
32. §
A IV. fejezet „Szentlőrinc” helységnév és az önkormányzat jelképeinek használatára vonatkozó szabályok megszegésének szankciónálásának részletszabályait határozza meg.
33-35. §
A Záró rendelkezéseket és a a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelésre vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza.