Szentlőrinc Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

a településtervvel, a kézikönyvvel és a településképi rendelettel összefüggő helyi partnerségi egyeztetés szabályairól

Hatályos: 2023. 04. 01

Szentlőrinc Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.04.01.
a településtervvel, a kézikönyvvel és a településképi rendelettel összefüggő helyi partnerségi egyeztetés szabályairól
Végső előterjesztői indokolás
Szentlőrinc Város Önkormányzata Képviselő-testülete a településfejlesztési és településrendezési dokumentumok, valamint az egyes településrendezési sajátos jogintézmények partnerségi egyeztetésének szabályairól szóló 15/2017. (IX.29.) önkormányzati rendeletében (a továbbiakban: partnerségi rendelet) rögzíti a város településfejlesztési dokumentumainak, így a településfejlesztési koncepciónak és az integrált településfejlesztési stratégiának, a településrendezési eszközeinek, azaz a településszerkezeti tervének és a helyi építési szabályzatának, valamint településképi arculati kézikönyvének és településképi rendeletének az elkészítését és módosítását megelőző partnerségi egyeztetések szabályait. Ezen rendeletek és dokumentumok elfogadása előtt a széles körű társadalmi bevonás és a nyilvánosság biztosítása érdekében a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény (a továbbiakban: Tktv.) felhatalmazása alapján a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településfejlesztési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (Xl.8.) Korm. rendelet (a továbbiakban: korábbi Korm.rend.) előírásai szerinti keretek között, a partnerségi rendelet előírásai szerint kell a tervezetek társadalmi egyeztetését lefolytatni. A partnerségi rendelet meghatározza a partnerek tájékoztatásának módját és eszközeit, a javaslatok, vélemények megadásának módját és határidejét, nyilvántartásának módját, az el nem fogadott partnerségi javaslatok, vélemények indokolásának módját, dokumentálásuk, nyilvántartásuk rendjét a rendeletek és dokumentumok, illetve az elfogadásukat megelőző eljárás típusától függően.
A korábbi Korm.rend. több alkalommal módosult a partnerségi egyeztetések rendjét illetően, egyszerűsítve azt, azonban ezeket a módosításokat nem követte a partnerségi rendelet módosítása. Időközben a Kormány megalkotta a településtervek tartalmáról, elkészítésének rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (Vll.15.) Korm. rendeletet (a továbbiakban: új Korm.rend.), mely az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Étv.) legutóbbi átfogó módosítása által bevezetett új típusú, az önkormányzatok által elkészítendő tervek (településfejlesztési terv, településrendezési terv) egyeztetési eljárásainak szabályait is rögzíti. Ezen szabályokat kell alkalmazni a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet készítésének, módosításának partnerségi egyeztetésekor is. Az új Korm.rend. egyúttal bevezeti a helyi partnerségi egyeztetés fogalmát is, mellyel kapcsolatban a korábbi Korm.rend.-hez képest tágabb teret ad a települési önkormányzatok számára partnerségi egyeztetéseik módjának szabályozását illetően. Ugyanakkor az új Korm.rend. 75. § (1) bekezdése szerint helyi partnerségi egyeztetés lefolytatása csak akkor kötelező, ha az önkormányzat partnerségi rendelete azt előírja. Az új Korm.rend. 75. § (3) bekezdése rendelkezik a partnerségi rendeletben meghatározandó előírások tartalmáról, így meg kell határozni a partnerek körét, amelyekre a javaslatkérés, tájékoztatás és véleményezés kiterjed, a partnerek tájékoztatásának módját és eszközeit, a partnerek által a tervezetre adott vélemények megadásának módját és határidejét, továbbá azok nyilvántartásának módját, illetve a helyi partnerségi egyeztetés lezárásának a módját.
Mindezek alapján, annak érdekében, hogy az önkormányzat el tudja készíteni új típusú terveit, a településfejlesztési tervet és a településrendezési tervet, szükséges új partnerségi rendelet megalkotása a Tktv. felhatalmazása alapján az új Korm.rend. előírásainak, illetve a korábbi Korm.rend. módosításainak figyelembe vételével. Az Étv. és az új Korm.rend. fontos újítása, hogy az egyeztetéseket az Elektronikus Térségi Tervezés Támogató Rendszerben (a továbbiakban: E-TÉR) kell lefolytatni 2022. július 1. óta, így az egyeztetési eljárások helyi partnerségi egyeztetéseit is.