Szentlőrinc Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

A temetőkről és a temetkezésekről szóló 7/2016. ( IV.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 03. 01

Szentlőrinc Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.03.01.
A temetőkről és a temetkezésekről szóló 7/2016. ( IV.29.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Szentlőrinc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének az önkormányzati kitüntetésekről és adományozásuk rendjéről szóló 13/2016.(V.27.) önkormányzati rendelete szabályozza Szentlőrinc Díszpolgárainak jogosultságait.
Ezen önkormányzati rendelet 3. § (1) bekezdése szerint Szentlőrinc Díszpolgárát a település lakossága megkülönböztetett tiszteletben és megbecsülésben részesíti. A (2) bekezdés e) pontja szerint Szentlőrinc Város Díszpolgárának elhalálozásakor a családja kívánságára a város saját halottjának tekinti és ingyenes díszsírhelyet biztosít az önkormányzat.
A temetőkről és a temetkezésekről szóló 7/2016.(IV.29.) önkormányzati rendelet 9. §-a a díszpolgároknak adományozható díszsírhelyeket eképpen szabályozza:
9. §
1. Díszsírhely az e célra kijelölt temetési hely.
2. Díszsírhelyet Szentlőrinc Város Önkormányzat Képviselő-testülete adományozhat díjmentesen díszpolgárnak, valamint azoknak az elhunyt személyeknek, akik a haza, Szentlőrinc Város, a közélet javára vagy a kultúra, az oktatás, a művészet, a tudomány területén végeztek kiemelkedő tevékenységet
(3) A díszsírhely használati ideje a temető fennállásáig tart, használata díjtalan.
(4) A díszsírhelybe a sírnyitás és rátemetés szabályainak megtartása, költségeinek viselése mellett az elhalt özvegye és az elhalt közvetlen felmenő és lemenő hozzátartozói (szülők, gyermekek) is eltemethetők.
(5) A díszsírhelyek gondozásáról az elhunytak hozzátartozói, ezek hiányában az önkormányzat megbízása alapján az üzemeltető köteles gondoskodni. A gondozási költséget ebben az esetben az önkormányzat viseli.
(6) A díszsírhely adományozásáról az elhunyt legközelebbi hozzátartozóját és a temető üzemeltetőjét írásban kell értesíteni.
(7) A díszsírhely-parcellában a koporsónak a földbe temetése vagy elhamvasztás után az urna kolumbáriumba helyezése megengedett.
A jelenlegi szabályozás azonban nem tartalmaz arra vonatkozó rendelkezést, hogy abban az esetben is részesíthesse az önkormányzat az elhunyt díszpolgárait megkülönböztetett tiszteletben és megbecsülésben, ha a család nem kívánta díszsírhely adományozását.
Ezen hiányosság pótlására érkezett javaslat arra vonatkozóan, hogy a temető rendelet kerüljön kiegészítésre azzal, hogy Szentlőrinc elhunyt díszpolgárainak vonatkozásában az e rendelet szerinti kegyeleti közszolgáltatások igénybevétele abban az esetben is díjmentes, ha a díszpolgár hozzátartozója a díszpolgár elhalálozásakor nem kezdeményezte díszsírhely adományozását.
Erre tekintettel a temető rendelet 9. §-a kerülne kiegészítésre és a díjakat szabályozó 10. §-a kerülne módosításra.
Szentlőrinc elhunyt díszpolgárait részesítse az önkormányzat megkülönböztetett tiszteletben és megbecsülésben azzal, hogy az elhunyt díszpolgárai vonatkozásában a kegyeleti közszolgáltatások igénybevétele díjmentessé válik.