Szentlőrinc Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (II. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

a településkép védelméről szóló 14/2018.(VI.14.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2024. 02. 24

Szentlőrinc Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (II. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.24.
a településkép védelméről szóló 14/2018.(VI.14.) önkormányzati rendeletének módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Általános indoklás
A „Szentlőrinc Város Önkormányzat Képviselő-testületének a településkép védelméről szóló 14/2018 (VI.14.) önkormányzati rendeletének módosítása szüksége, mivel 2024. január 1. napjával módosult a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény (a továbbiakban: Tk.tv.). A módosítás során a Tk.tv. 11/B. § kiegészült az (1a) bekezdéssel, melynek lényege, hogy a településképi rendelet nem tartalmazhat korlátozást a reklámhordozók számára vonatkozóan. A Tv. 11/B. § (1a) bekezdése alapján 2024. január 1. napjától a településképi rendelet nem tartalmazhat olyan rendelkezést, amely az utcabútorok – ideértve a funkcionális célokat szolgáló utcabútorokat is – létesítését vagy telepítését, az utcabútor reklámhordozóként, reklámhordozót tartó berendezésként történő használatát, illetve az utcabútoron reklám közzétételét - a fokozott védelem alatt álló területen lévő közterületen és magánterületen reklámhordozó és reklám kivételével - valamint a településkép védelméről szóló törvény reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló rendeletnek a közterületekre és köztulajdonban álló ingatlanokra vonatkozó előírásainál nagyobb mértékben tiltja vagy korlátozza. Valamint a Tk.tv. 12. § (2) bekezdése kiegészült a h) ponttal, mely szerint felhatalmazást kap az önkormányzat képviselő-testülete arra, hogy a településképi rendeletben állapítsa meg a helyi önkormányzat illetékességi területén létesíthető reklámhordozók megjelenésének különös formai (műszaki) követelményeit. Ezen követelmények meghatározását a hatályos településképi rendelet 24. §-a tartalmazza.
Fentiekre tekintettel a településkép védelméről szóló 22/2017. (IX.29.) önkormányzati rendelet módosítására a reklámhordozók számának korlátozása és a funkcionális célokat szolgáló utcabútorok tekintetében van szükség. Az erre vonatkozó módosítást a Tk.tv. 16/E. § alapján 2024. január 31-ig el kell végezni.
Fentiekhez a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII.15.) Kormányrendelet 70/A. § szerinti speciális eljárásrendben a helyi településképi rendelet módosításának véleményezési eljárást az Önkormányzatnak le kell folytatni. Ebben az esetben a véleményezési szakasz kezdetétől számított 10 napon belül csak az állami főépítész ad véleményt.
A jelen előterjesztéshez csatolt rendelet megalkotásának célja, hogy az megfeleljen a hatályos jogszabályi környezetnek.
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületeket, az előterjesztést tárgyalja meg, és a határozat-tervezetben foglaltak szerint szíveskedjen elfogadni, a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII.15.) Kormányrendelet 70/A. § szerinti eljárási rendben.
A jogszabály megalkotásának indokolása:
2024. január 1. napjával módosult a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény (a továbbiakban: Tk.tv.). A Tv. 16/E. § szerint a helyi önkormányzat képviselő testületének a hatályos helyi településképi rendeletnek való megfeleltetést 2024. január 31-ig köteles biztosítani.
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. § (1) bekezdése alapján tájékoztatjuk a képviselő-testületet, hogy felmértük a szabályozás várható hatásait és ennek során megállapítottuk, hogy annak társadalmi, gazdasági, költségvetési, környezeti, egészségi és adminisztratív terheket befolyásoló hatása a hatásvizsgálatban meghatározott mértékű.