Kővágószőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2000. (VIII. 15.) önkormányzati rendelete

a díszpolgári cím adományozásáról

Hatályos: 2000. 08. 15- 2018. 10. 16

Kővágószőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2000. (VIII. 15.) önkormányzati rendelete

a díszpolgári cím adományozásáról

2000.08.15.

Kővágószőlős község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló - többször módosított 1990. évi LXV. Törvény 1. § (6) bekezdésének a) pontjában rögzített felhatalmazás alapján -„Kővágószőlős község Díszpolgára" elismerő címet alapít és adományozásuk szabályairól a következö rendeletet alkotja:

1. § (1) A képviselő-testület „Kővágószölős Község Díszpolgára" (a továbbiakban: díszpolgár) kitüntető cím adományozásával ismerheti el:

a) azok érdemeit, akik Kővágószőlős szellemi és anyagi gyarapodásáért példaértékűen dolgoztak, aminek eredményeként a közélet, a gazdaság, a tudományok, a kultúra és a művészetek, a gyógyítás, az oktatás-nevelés teruletein maradandó alkotó munkájukkal elősegítették a község fejlődését, polgárainak boldogulását,

b) azoknak a Kővágószölős községben született vagy itt élö és alkotó, kiemelkedő humá numú, közmegbecsülést szerzett polgároknak, akik kimagasló eredményességű munkás ságukkal járultak hozzá a község fejlődéséhez,

c) azok érdemeit, akik a község nemzetközi kapcsolatainak fejlesztése és egyéb külkap csolatainak gazdagítása terén kifejtett kiemelkedő tevékenységükkel hozzájárultak községünk hírnevének, tekintélyének növeléséhez.

(2) Poszthumusz kitüntetés a rendelet hatálybalépése előtt elhunyt polgárok részére nem adományozható.

(3) A díszpolgári címmel kitüntetett személyt külön e célra készített díszoklevél és emlékplakett, valamint a község címerét, a díszpolgári címet és az adományozás évét is tartalmazó vésett aranylánc illeti meg.

2. § (1) Díszpolgári címmel öt évente legfeljebb két fü magyar állampolgárságú személy tüntethető ki. A kitüntetendő személyekre - a tárgyév június 30-ig - a képviselő-testület tehet javas latot.

(2) A polgármester a díszpolgári címmel kitüntetett személynek a kitüntetés rangjához méltó keretek között adja át az adományozásról szóló okmányt és a jutalmat.
(3) Az 1. § szerinti kitüntetések adományozását és azok indokolását a helyben szokásos módon kell közzétenni.

3. § (1) A díszpolgári cím adományozását a krónikában kell megjelentetni. Az adományozásról szóló bejegyzést kézjegyével látja el a polgármester, az adományozott és a jegyzö.

(2) A község díszpolgárainak nevét a Polgármesteri Hivatal látogatott részén elhelyezett méltó emléktáblán kell megörökíteni. A név mellett fel kell tüntetni a díszpolgárrá fogadás év számát.

4. § (1) A község díszpolgára jogosult a címet viselni, azt neve mellett feltüntetni.

(2) A község díszpolgára - a képviselötestület meghívása alapján - a testületet képviselő delegációban is részt vehet.
(3) Az elhunyt díszpolgárt Kővágószőlős község saját halottjának tekintheti.

5. § (1) A díszpolgári címet a képviselő-testület állandó bizottsága, vagy tisztségviselöje kezde ményezésére a képviselő-testület megvonhatja attól, aki arra méltatlanná vált. Érdemtelen különösen az, akit a bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott.

(2) A képvisel5-testület az (1) bekezdés szerinti határozatát nyilvánosságra kell hozni és a krónikába be kell vezetni. A megvonás tényét az érdekelttel is közölni kell.

6. § Ez a rendelet kihirdetését követöen 2000. augusztus 15-én lép hatályba.