Kővágószőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2002. (XII. 27.) önkormányzati rendelete

az ingatlantulajdonosoknál keletkező települési szilárd hulladék kezelésével kapcsolatos hulladékkezelési közszolgáltatásról

Hatályos: 2002. 12. 27- 2018. 10. 16

Kővágószőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2002. (XII. 27.) önkormányzati rendelete

az ingatlantulajdonosoknál keletkező települési szilárd hulladék kezelésével kapcsolatos hulladékkezelési közszolgáltatásról

2002.12.27.

Kővágószőlős község Önnkormányzati Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló l990. évi LXV. Törvény 16. §. (1) bekezdése és a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 23. §-a felhatalmazása alapján az ingatlantulajdonosoknál keletkező települési szilárd hulladék kezelésével kapcsolatos hulladékkezelési közszolgáltatásról az alábbi rendeletet alkotja.

I fejezet
Általános rendelkezések

1. § (1) Kővágószőlős község Önkormányzata /a továbbiakban: önkormányzat/ a jelen rendeletben foglaltak szerint hulladékkezelési közszolgáltatást szervez a települési szilárd hulladék rendszeres gyűjtésére, elszállítására, ártalmatlanítására és kezelésére és ezen tevékenységek ellátásáról kötelező helyi közszolgáltatás útján gondoskodik.

(2) A közszolgáltatás célja a köztisztaság, a településtisztaság biztosítása, a közegészségügy, valamint az épített és természeti környezet védelme. A kötelező közszolgáltatásra vonatkozó rendelkezések célja a közszolgáltatás kiszámítható, folyamatos és biztonságos ellátása, a tevékenység ellenőrzése.

(3) A rendelet területi hatálya kiterjed Kővágószőlős község közigazgatásának belterületére.

(4) A rendelet személyi hatálya kiterjed a község belterületén fekvő ingatlan tulajdonosára, birtokosára vagy használójára /továbbiakban együtt: tulajdonos/.

(5) Gazdálkodó szervezet akkor köteles a közszolgáltatás igénybevételére, ha a gazdasági tevékenységével összefüggésben keletkezett települési szilárd hulladék kezeléséről

a) a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. Évi XLIII. törvény (továbbiakban: Hgt) 13. §-ában foglaltaknak megfelelően nem gondoskodik, vagy

b) a közszolgáltatás keretében nyújtott települési szilárd hulladékkezelés - a környezetvédelmi felügyelőség által igazoltan - a Hgt. 13. §-ban meghatározottaknál lényegesen kedvezőbb megoldással történik.

(6) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed a településen keletkezett szilárd hulladék alábbi fajtáira:

háztartási hulladék,
egyéb szilárd hulladék.
(7) Nem terjed ki a rendelet hatálya a veszélyes hulladékra, valamint a települési folyékony hulladékra és a velük összefüggő tevékenységre.

2. § (1) A közszolgáltatás ennek ellátására feljogosított hulladékkezelő /a továbbiakban: közszolgáltató/ szállítóeszközéhez rendszeresített gyűjtőedényben, a közterületen vagy az ingatlanon összegyűjtött és a közszolgáltató rendelkezésére bocsátott települési szilárd hulladék elhelyezés céljára történő rendszeres elszállítására terjed ki. A közszolgáltatással ellátott terület a település belterülete.

(2) A közszolgáltatást a DÉLKOM látja el, illetve végzi az önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződés alapján.

(3) A közszolgáltató működési területe a község belterülete, amelyen belül a közszolgáltatást rendszeresen köteles ellátni.

II fejezet
A közszolgáltatás ellátásának rendje és módja, a közszolgáltató és az ingatlantulajdonos, a gazdálkodó szervezet ezzel összefüggő jogai és kötelességei.

3. § (1) A közszolgáltató a közszolgáltatást az önkormányzattal és a tulajdonossal, gazdálkodó szervezettel kötött megállapodás /szerződés/, valamint a Hgt. és e rendeletben foglaltak szerint köteles eljárni.

(2) A hulladék összegyűjtése, elszállítása hetente történik a közszolgáltató által előre meghatározott időpontokban, illetve beütemezett járatterv szerint, melyet a rendelet l. sz. melléklet tartalmaz.

(3) Ahol az egyedi gyűjtés technikai és műszaki okok miatt nem megoldható, ott a közszolgáltató 300 m-en belül köteles gyűjtőedényzetet biztosítani.

(4) A közszolgáltató évente két alkalommal köteles lomtalanítási akciót szervezni az önkormányzattal egyeztetett időpontban.

(5) A közszolgáltató köteles az általa összegyűjtött hulladékot a Pécs-kökényi hulladéklerakó telepre szállítani.

4. § (1) Az ingatlanon keletkező és ott összegyűjtött hulladékot a tulajdonosnak, gazdálkodó szervezetnek az elszállítás napján - reggel - kell az ingatlan előtti útszakasz melletti közterületre kihelyezni oly módon, hogy azok a közlekedés biztonságát ne veszélyeztessék, a közterületet ne szennyezzék.

(2) Az elszállításra váró hulladékot csak a közszolgáltató szállítóeszközéhez rendszeresített gyűjtőedényben (kuka, lakótelepen: konténer), az azt meghaladó mennyiséget pedig műanyagzsákban, illetve olyan szilárd anyagból készült edényben lehet kihelyezni, amelyet a szállító a járműbe dob vagy üríteni tud. Figyelemmel kell lenni arra, hogy a hulladék nem tartalmazhat olyan tárgyat, amely a szállító munkások testi épségét, egészségét veszélyezteti, vagy a szállító jármű műszaki berendezéseit megrongálja.

(3) A (2) bekezdésben foglaltaknak nem megfelelően kihelyezett hulladék elszállítását a szolgáltató megtagadhatja.

(4) A gyűjtőedények tisztántartásáról, fertőtlenítéséről annak tulajdonosa /használója/ szükség szerint gondoskodni köteles.

(5) A gyűjtőedényeket a szállítás napját kivéve közterületen tárolni tilos.

5. § (1) A hulladék szállítása az e célra szolgáló zárt rendszerű célgéppel végezhető. Ennek során olyan gondossággal kell eljárni, hogy a hulladék a szállítójárműbe történő ürítéskor, illetőleg a szállítás folyamán ne szóródjon és más környezetszennyeződést ne okozzon.

(2) Az ürítésből vagy szállításból eredő szennyeződés esetén a szállító a hulladék eltakarításáról, a területszennyeződés mentesítéséről, valamint az eredeti környezeti állapot helyreállításáról köteles gondoskodni.

(3) Amennyiben a beütemezett járatterv szerinti szállítási napon valamilyen oknál fogva a szállítás kimarad, úgy azt a rákövetkező munkanapon a közszolgáltató pótolni köteles.

6. §

A közterületen az ürítés céljára kihelyezett hulladékot válogatni, közterületre kiszórni, valamint másnak a gyűjtőedényébe - annak engedélye nélkül - hulladékot elhelyezni tilos.
III fejezet.
A szolgáltatásra vonatkozó szerződés, a közszolgáltatás díja.

7. § (1) A hulladékgazdálkodásról szóló 2000. Évi XLIII. törvény 23. §. f) pontjában kapott felhatalmazás alapján a települési önkormányzat mentesíti a hulladékszállításba bekapcsolt ingatlantulajdonosokat a közszolgáltatási díjfizetési kötelezettség alól, és ezáltal biztosítja számukra a közszolgáltatás ingyenességét.

(2) A települési önkormányzat a hulladékgazdálkodásról szóló 2000,évi XLIII. törvény 59. §.(1) bekezdésének j) pontjában kapott felhatalmazás alapján megalkotott, a települési hulladékkezelési közszolgáltatási díj megállapításának részletes szakmai szabályairól szóló 242/2000.(XII.23.) Korm. rendelet 6. §. (6) bekezdésében foglaltaknak megfelelően a közszolgáltatónál felmerülő költségeket, a közszolgáltatóval kötött közszolgáltatási szerződésben meghatározott módon és gyakorisággal számára - más forrásból - megtéríti.

IV fejezet
Vegyes és záró rendelkezések

8. § (1) A külön jogszabályban meghatározott köztisztasági szabálysértésen túl szabálysértést követ el és 30.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki:

a) települési szilárd hulladékot felhalmoz, illetve a közterületre vagy más ingatlanára elhelyez,

b) zsákban folyékony, mérgező, robbanásveszélyes vagy egyéb olyan anyagot helyez el, amely veszélyezteti az elszállítással foglalkozók vagy mások életét, testi épségét.

9. §

Jelen rendelet 2002. december 27-én lép hatályba.