Kővágószőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2015. (IV. 13.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

Hatályos: 2015. 04. 13- 2015. 12. 31

Kővágószőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2015. (IV. 13.) önkormányzati rendelete

2015.04.13.

a helyi adókról

Magyarország Alaptörvénye 32. cikkének (2) bekezdésében, valamint a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (továbbiakban: Htv.) felhatalmazása és rendelkezései alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 13. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Kővágószőlős Község Önkormányzat képviselő-testülete (továbbiakban Önkormányzat) illetékességi területén helyi adókat (továbbiakban: adót) vezet be. Az önkormányzat képviselő-testületének adó megállapítási joga az e rendeletben meghatározott adóalanyokra és adótárgyakra terjed ki.
I. fejezet
ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK
1. §
(1) A rendelet célja a helyi adókkal kapcsolatos helyi szabályok meghatározása.
(2) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Htv. és az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény rendelkezései irányadók.
(3) A jegyző évente tájékoztatja a képviselő-testületet az adózás tapasztalatairól és a méltányossági ügyekről.
II. fejezet
Vagyoni típusú adók
Építményadó
Az adókötelezettség
2. §
(1) E rendelet alkalmazásában adóalany a Htv. 3. § (1) bekezdés b) pontja és 12. § -a szerinti jogi személyek.
(2) Adókötelesek a Kővágószőlős község közigazgatási területén lévő nem lakás céljára szolgáló építmények.
(3) Az adófizetési kötelezettség az építmény teljes alapterületére vonatkozik.
Az adókötelezettség keletkezés, megszűnése
3. §
A Htv. 14. § -ában foglaltak szerint.
Az adó alapja és mértéke
4. §
(1) Az adó alapja az építmény négyzetméterben számított hasznos alapterülete.
(2) Az adó mértéke: 345 Ft/négyzetméter/év.
Adómentesség
5. §
Mentes az adó alól a szociális, egészségügyi és gyermekvédelmi, nevelési, oktatási, művelődési intézmények céljára szolgáló építmény, polgármesteri hivatal, továbbá az egyház tulajdonában álló nyilvános istentiszteletre szolgáló templom és lelkész elhelyezésére szolgáló építmény.
6. §
Az a vállalkozó, akinek a műhelye lakóházával azonos telken van és a műhely alapterülete nem nagyobb a lakóépület alapterületénél, személyi adómentességet élvez.
III. Fejezet
Kommunális jellegű adók
Magánszemélyek kommunális adója
Az adókötelezettség szabályai, az adó alanya
7. §
A kommunális adó alanya a Htv. 12. § -ában, a 18. § -ában, valamint a 24. § -ában meghatározott magánszemély.
A kommunális adó mértéke
8. §
(1) Az adóalanyoknak az első adóköteles vagyontárgyuk után évi 2.000,- Ft kommunális adót kell fizetniük.
(2) További adóköteles ingatlan után az alapadó 50 %-át kell az adóalanyoknak megfizetniük.
Az adókötelezettség keletkezése, megszűnése
9. §
(1) Az adókötelezettség a tulajdonjog vagy bérleti jogviszony keletkezését követő év első napján keletkezik.
(2) Az adókötelezettség megszűnik a tulajdonjog vagy a lakásbérleti jogviszony megszűnése évének utolsó napján.
IV. Fejezet
A helyi iparűzési adó
Az adókötelezettség, az adó alanya
10. §
(1) Adóköteles az Önkormányzat illetékességi területén, állandó vagy ideiglenes jelleggel végzett vállalkozási tevékenység (továbbiakban: iparűzési tevékenység).
(2)Az adó alanya a vállalkozó.
(3) A vállalkozó állandó jellegű iparűzési tevékenységet végez az önkormányzat illetékességi területén, ha ott székhellyel, telephellyel rendelkezik, függetlenül attól, hogy tevékenységét részben vagy egészben székhelyén (telephelyén) kívül folytatja.
(4) Ideiglenes jellegű az iparűzési tevékenység, ha az önkormányzat illetékességi területén, az ott székhellyel, telephellyel nem rendelkező vállalkozó
a) piaci és vásározó kiskereskedelmet folytat,
b) építőipari tevékenységet folytat, illetőleg természeti erőforrást tár fel vagy kutat, feltéve, hogy a folyamatosan vagy megszakításokkal végzett tevékenység időtartama adóéven belül a 30 napot meghaladja, de nem éri el a 181 napot. (Ha a tevékenység folytatásának időtartama a 180 napot meghaladja, akkor a tevékenység végzésének helye telephelynek minősül.),
c) bármely - az a) és b) pontokba nem sorolható - tevékenysége, ha annak folytatásából közvetlenül bevételre tesz szert, feltéve ha egyetlen önkormányzat illetékességi területén sem rendelkezik székhellyel, telephellyel.
Adómentesség, adókedvezmény
11. §
Mentes az adófizetési kötelezettség alól az a vállalkozó, akinek az adóévben elért összes nettó árbevétele az 1.000.000 Ft-ot nem haladja meg.
Az adókötelezettség keletkezése és megszűnése
12. §
(1) Az adókötelezettség az iparűzési tevékenység megkezdésének napjával keletkezik és a tevékenység megszűnésének napjával szűnik meg.
(2) Az adóalany a tevékenység megkezdését, annak megszűnését és az adózást érintő egyéb változást 15 napon belül köteles bejelenteni az önkormányzati adóhatósághoz.
(3) Az önkormányzat illetékességi területén ideiglenes (alkalmi) jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén a tevékenység végzésének időtartama az irányadó az adókötelezettség időbeni terjedelmére.
Az adó alapja és mértéke
13. §
(1) Az állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó alapja az értékesített termék, illetőleg végzett szolgáltatás nettó árbevétele, csökkentve az eladott áruk beszerzési értékével és a közvetített szolgáltatások értékével, valamint az anyagköltséggel.
(2) Az adó alapjának és mértékének számításakor a Htv. 39/A. és 39/B . §-ait kell figyelembe venni.
(3) Ha a vállalkozó több önkormányzat illetékességi területén végez állandó jellegű iparűzési tevékenységet, akkor az adó alapját - a tevékenység sajátosságaira leginkább jellemzően - a vállalkozónak kell a helyi adóról szóló törvény mellékletében meghatározottak szerint megosztania.
(4) Ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetében az adót a tevékenység végzésének naptári napjai alapján kell megállapítani. Minden megkezdett nap egy napnak számít.
(5) Az állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó mértéke az adóalap 1,4 %-a.
(6) Az ideiglenes (alkalmi) jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén e rendelet
a) 10. § (4) bekezdés a) pontja szerinti tevékenység végzése esetén napi 500,- Ft,
b) 10. § (4) bekezdés b) és c) pontja szerinti tevékenység végzése esetén napi 1.000,- Ft a fizetendő adóátalány.
(7) A székhely, illetőleg telephely szerinti önkormányzathoz az adóévre fizetendő adóból, legfeljebb azonban annak összegéig terjedően - a (8) bekezdésben meghatározott módon - levonható az ideiglenes jellegű tevékenység után az adóévben megfizetett adó.
(8) Az ideiglenes jellegű tevékenység után megfizetett adó a székhely, illetve telephely(ek) szerinti önkormányzatokhoz fizetendő adóból a vállalkozás szintjén képződő teljes törvényi adóalap és az egyes (székhely, illetve telephely(ek) szerinti) önkormányzatokhoz kimutatott törvényi adóalapok arányában vonható le.
Az adóelőleg megállapítása és az adó megfizetése
14. §
(1) A vállalkozó az iparűzési adóra adóelőleget köteles fizetni.
(2) Az adóelőleg összege:
a) Az adóévet megelőző teljes évben változatlan szervezeti formában működő vállalkozónál a megelőző év adójának megfelelő összeg.
b) Az adóévet megelőző év egy részében működő vállalkozónál a megelőző év adójának a működés naptári napjai alapján egész évre számított összege.
c) A tevékenységet az adóév közben kezdő vállalkozónál az adóévre bejelentett várható adó összege.
(3) Ha a jogszabályi változás miatt az adó alapja, vagy mértéke az adóévre módosul, az előleg összegét ennek figyelembevételével kell megállapítani.
(4) A vállalkozónak az adóköteles tevékenysége megkezdésétől számított 15 napon belül az adóévre várható adójáról bejelentést kell tennie az adóhatósághoz.
(5) Az adóhatóság a fizetendő adóelőleg mértékét az éves adóbevallás, illetve a várható adó bejelentése alapján fizetési meghagyásban közli.
(6) Az adóévre vonatkozó fizetési meghagyás jogerőre emelkedéséig a (2) bekezdés a) és b) pontjában említett vállalkozó az adóelőlegét az előző fizetési meghagyás alapján fizeti.
(7) Az adóelőleget félévi egyenlő részletekben az adóév március 15-ig illetve szeptember 15-ig fizetheti meg az adózó adópótlék mentesen.
(8) Az adóalanynak az iparűzési adó előleget a várható, éves fizetendő adó 90 %-nak megfelelő összegre december 20-ig ki kell egészítenie.
(9) Az adózók éves adóbevallásukat az adózás rendjéről szóló törvényben meghatározott időpontig, minden év május hó 31-éig köteles benyújtani.
(10) Az adózó a megfizetett adóelőleg és az éves tényleges adó különbözetét az éves adóbevallás benyújtásával egyidejűleg fizeti meg, illetve igényelheti vissza.
V. Fejezet
Záró rendelkezések
(1) Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.
(2) E rendeletben nem szabályozott kérdésekben - beleértve a rendelet alkalmazásánál irányadó értelmező rendelkezéseket is - a Htv., az adózás rendjéről szóló 1990. évi XCI. törvény és a helyi önkormányzatok hatáskörét szabályozó 1991. évi XX. törvény rendelkezései az irányadók.
(3) E rendelet kihirdetésével egyidejűleg hatályát veszti Kővágószőlős község önkormányzat képviselő-testületének 9/1999. (XII. 23.) számú rendelete a magánszemélyek kommunális adójáról, Kővágószőlős község önkormányzat képviselő-testületének 5/2003. (IV. 02.) számú rendelete a helyi iparűzési adóról, valamint Kővágószőlős község önkormányzat képviselő-testületének 8/1999. (XII. 23.) számú rendelete a helyi építményadóról.