Kővágószőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2017 (V.30.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn túli házasságkötés, valamint a fizetendő díjak mértékéről

Hatályos: 2017. 05. 30- 2021. 03. 31

Kővágószőlős község képviselő testületének 5/2017 (V.30.)

a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn túli házasságkötés, valamint a fizetendő díjak mértékéről

2017.05.30.

Kővágószőlős Község Önkormányzata Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. § a) és b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) E rendelet hatálya Kővágószőlős Községi Önkormányzat illetékességi területén házasságot kötő természetes személyekre, továbbá a Kővágószőlősi Közös Önkormányzati Hivatal alkalmazásában álló anyakönyvvezetőkre terjed ki.

(2) Házasságkötés és annak méltó körülmények biztosítása céljára - hivatali munkaidőben és munkaidőn túl - Kővágószőlős Polgármesteri Hivatala (7673 Kővágószőlős, Rákóczi u. 34.) házasságkötésre alkalmas hivatali helyisége szolgál.

(3) Kővágószőlős Polgármesteri Hivatalának hivatali helyiségén (továbbiakban: hivatali helység) kívüli házasságkötés engedélyezését e rendelet 1. melléklete szerinti nyomtatványon kell kérni a házasságkötésre történő bejelentkezéskor.

(4) A kérelemről a jegyző az anyakönyvvezető javaslatának figyelembevételével dönt.

(5) A hivatali helyiségen kívüli, hivatali munkaidőben vagy hivatali munkaidőn túl történő házasságkötéshez az anyakönyvvezető nem zárt térben történő közreműködése akkor engedélyezhető, ha a hivatali helyiségen kívüli helyszínen történő anyakönyvvezetői közreműködést ellehetetlenítő körülmények bekövetkezése esetén, az esemény lebonyolítására alkalmas helyiség rendelkezésre áll.

(6) A hivatali helyiségen kívüli, hivatali munkaidőben vagy hivatali munkaidőn túl történő házasságkötéshez az anyakönyvvezető közreműködése – a (4) bekezdésen túl - akkor engedélyezhető, ha az a korábban előjegyzésbe vett házasságkötést, vagy az anyakönyvvezető munkakörének ellátását nem akadályozza.

2. § (1) Házasságkötést lebonyolítani munkanapokon, valamint szombaton lehet.

(2) Hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi eseményt, hivatali munkaidőben (a hivatal munkaidejét az 1. függelék tartalmazza), vagy hivatali munkaidőn túl pénteken 14,00 és 19,00 óra vagy szombaton 9,00 óra és 19,00 óra között lehet lebonyolítani.

3. § (1) A hivatali helyiségen kívüli, hivatali munkaidőben vagy hivatali munkaidő túl történő, valamint hivatali helyiségben hivatali munkaidőn túl történő házasságkötés esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként a szolgáltatást igénybevevői által az önkormányzat részére fizetendő díjak mértékét a rendelet 2. melléklet I. pontja tartalmazza.

(2) Rendkívüli körülmény esetén, különös tekintettel a házasulók valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapotára, az egészségügyi és szociális intézményben, továbbá a lakáson lebonyolított anyakönyvi esemény díjmentes.

(3) A 3. §-ban meghatározott díjakat – kiállított számla alapján - a Kővágószőlős Község Önkormányzat OTP-nél vezetett 11731001-15332831 számú számlája javára kell megfizetni. A megfizetés tényét a házasságkötés időpontját megelőző 5. munkanapig az anyakönyvvezetőnél igazolni szükséges.

(4) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötés megtartása akkor engedélyezhető, ha az anyakönyvvezető a helyszínen meggyőződött arról, hogy a helyszínen az anyakönyvi esemény ünnepélyes és méltó körülmények között megtartható, valamint az anyakönyvi alapiratok és a személyes adatok védelme biztosított. A külső helyszínen zajló házasságkötések lebonyolításakor az anyakönyvi alapiratok biztonságos szállításáért és épségéért az anyakönyvvezető felel.

4. § (1) A szolgáltatás igénybevevői a 5. §-ban foglaltak szerint megállapított díj teljes összegének a visszatérítésére jogosultak, amennyiben a házasságkötésre vonatkozó bejelentésüket annak tervezett időpontját megelőzően legalább 5 munkanappal korábban, írásban visszavonják.

(2) Amennyiben a szolgáltatás igénybevevői az anyakönyvi eseményre vonatkozó bejelentésüket az (1) bekezdésben meghatározott időpontot követően, vagy egyáltalán nem vonják vissza és a házasságkötésre nem kerül sor, a szolgáltatás igénybevevői a díj visszatérítésére nem jogosultak.

5. § (1) Amennyiben a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötéskor közreműködő anyakönyvvezető nem a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidőt választja, őt a (2) bekezdésben meghatározott díjazás illeti meg.

(2) A megállapítandó juttatás mértéke:

a) A hivatali helyiségben, hivatali munkaidőn túl történő házasságkötés esetén: Bruttó 8 000,- Ft/esemény.

b) Hivatali helyiségen kívüli, hivatali munkaidőben történő házasságkötés esetén: Bruttó 10.000,- Ft/esemény.

c) Hivatali helyiségen kívüli hivatali munkaidőn túl történő házasságkötés esetén: Bruttó 15.000,- Ft/esemény.

6. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet 2. mellékletében meghatározott díjakat a rendelet hatályba lépését követően bejelentett házasságkötések esetén kell alkalmazni.

1. melléklet

KÉRELEM
Kővágószőlősi Közös Önkormányzati Hivatal
Jegyzőjének
7673 Kővágószőlős, Rákóczi u. 34.
Alulírottak kérjük házasságkötés létesítésének hivatali helyiségen kívüli engedélyezését.
Név: ……………………………………………….
Lakcím: ………………………………………………..
Kézbesítési cím: ………………………………………………..
Név: ……………………………………………….
Lakcím: ………………………………………………..
Kézbesítési cím: ………………………………………………..
A hivatali helyiségen kívüli helyszín:
…………… település …………………közterület…………...házszám/hrsz.
A Kővágószőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn túli házasságkötés engedélyezéséről, valamint az ezért járó többletszolgáltatás ellentételezéséről szóló rendeletében megállapított szolgáltatási díj befizetését vállaljuk.
Tudomásul vesszük, hogy az engedély esetén az anyakönyvvezető kizárólag akkor működik közre a házasságkötésnek hivatali helyiségen kívüli lebonyolításánál, ha
a/ a tanúk – szükség esetén – tolmács vagy jelbeszédben jártas személy jelenlétét biztosítjuk
b/ gondoskodunk a házasságkötés méltó keretéről
c/ gondoskodunk az anyakönyvvezető őrizetében lévő anyakönyvnek helyszínen való biztonságos kezelésének feltételeiről és
e/ a hivatali helyiségen kívüli helyszínen történő lebonyolítást lehetetlenné tevő körülmények bekövetkezte esetére a házasságkötés lebonyolítására alkalmas helyiséget megjelölünk.
…………, ………év ………….hó ……..nap
……………………………………. ……………………………………
aláírás aláírás
Az engedély megadását javaslom / nem javaslom. ………………………………
közreműködő anyakönyvvezető

2. melléklet

I. A hivatali helyiségen kívüli, hivatali munkaidőben vagy hivatali munkaidő túl történő, valamint hivatali helyiségben hivatali munkaidőn túl történő házasságkötés esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként a szolgáltatást igénybevevői által az önkormányzat részére fizetendő díjak:

1. A hivatali helyiségben, hivatali munkaidőn túl történő házasságkötés esetén a szolgáltatás igénybevevői által fizetendő díj: 8.000,- Ft.

2. Hivatali helyiség kívüli, hivatali munkaidőben történő házasságkötés esetén a szolgáltatás igénybevevői által fizetendő díj: 10.000,- Ft.

3. Hivatali helyiségen kívüli hivatali munkaidőn túl történő anyakönyvi esemény esetén: Bruttó 15.000,- Ft/esemény.

Az I. pontban meghatározott díjak az ÁFÁ-t nem tartalmazzák.