Kővágószőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2018 (X.16.) önkormányzati rendelete

a lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérének megállapításáról

Hatályos: 2018. 10. 16- 2023. 06. 26

Kővágószőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2018. (X. 16.) önkormányzati rendelete

a lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérének megállapításáról

2018.10.16.

Kővágószőlős Község Önkormányzatának Képviselőtestülete a lakások és helyiségek bérletére valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló módosított és kiegészített 1993. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: "Lt.") 34. §-a felhatalmazása alapján a következő rendeletet alkotja:

1. § A rendelet hatálya kiterjed Kővágószőlős Község Önkormányzata tulajdonában lévő lakásokra és nem lakás céljára szolgáló helyiségekre.

2. §

Lakás bérének mértéke

(1) A havi lakbér mértéke a lakás komfortfokozata alapján:
a) Összkomfortos lakás: 340,- Ft/m2/hó
b) Félkomfortos lakás: 210,- Ft/m2/hó
(2) A bérlő köteles a közüzemi díjakat az egyedi fogyasztásmérő szerinti megállapított mértékben - a bérleti szerződésben megállapítottak szerint - közvetlenül a közüzemnek, vagy a bérbeadónak megfizetni.
(3) A havi bér mértékét e rendelet alapján a lakás ténylegesen használt alapterületének és komfortfokozatának összessége határozza meg.

3. §

Nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérének mértéke

(1) Az üzleti célra alkalmas nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérleti díjának mértéke: 500,- Ft/m2/hó.
(2) Az üzleti célra nem alkalmas nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérleti díjának mértéke: 100,- Ft/m2/hó
(3) A havi bér mértékét a helyiség ténylegesen használt alapterületének mértéke határozza meg.

4. § A lakások bérlőjéről a polgármester átruházott hatáskörben jogosult dönteni.

5. § A rendeletben megállapított lakbér mértékét a képviselőtestület minden évben felülvizsgálja. A testület felhatalmazza a jegyzőt, hogy a díjmegállapításnál a kerekítés szabályai szerint járjon el.

6. §

Értelmező rendelkezések

E rendelet alkalmazásában:
(1) Összkomfortos az a lakás, amely legalább 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával, főzőhelyiséggel és WC-vel, közművesítettséggel (villany-és vízellátással, szennyvíz-elvezetéssel), melegvíz-ellátással (táv-, tömb-, egyedi központi, etage melegvízellátással, villanybojlerrel, gáz vízmelegítővel) és központi fűtési móddal (táv-, egyedi központi vagy etage fűtéssel) rendelkezik.
(2) Komfortos az a lakás, amely legalább 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával, főzőhelyiséggel és WC-vel, közművesítettséggel, melegvíz-ellátással és egyedi fűtési móddal (szilárd vagy olajtüzelésű kályhafűtéssel, elektromos hőtárolós kályhával, gázfűtéssel) rendelkezik.
(3) Félkomfortos az a lakás, amely a komfortos lakás követelményeinek nem felel meg, de legalább 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel, továbbá fürdőhelyiséggel, WC-vel és közművesítettséggel (legalább villany- és vízellátással ) és egyedi fűtési móddal rendelkezik.

Záró rendelkezések

7. § (1) Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, azonban a bérleti díjakra vonatkozó rendelkezések (2. § (1) bekezdés, 3. § (1) és (2) bekezdések) 2019. január hó 1. napjától lépnek hatályba.

(2) A jelen rendelet hatályba lépésével egyidejűleg Kővágószőlős Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2003.(XII. 27.) önkormányzati rendelete hatályát veszti.