Kővágószőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2018 (VI.19.) önkormányzati rendelete

a Kővágószőlős Község Önkormányzata tulajdonában lévő lakások és helyiségek elidegenítéséről

Hatályos: 2018. 06. 19- 2023. 06. 26

a Kővágószőlős Község Önkormányzata tulajdonában lévő lakások és helyiségek elidegenítéséről

2018.06.19.

Kővágószőlős Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 2. számú mellékletében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek elidegenítésére a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a Kővágószőlős Község Önkormányzatának (a továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában álló valamennyi lakásra és a (2) bekezdésben felsorolt kivételekkel a nem lakás céljára szolgáló helyiségekre (a továbbiakban: helyiség).

(2) A lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Lakás tv.) 80. § (1) bekezdése alapján nem terjed ki a rendelet hatálya azon önkormányzati tulajdonban lévő helyiségekre, amelyek

a) a képviselő-testület döntése alapján ingyenes használatba adással hasznosítottak,

b) a képviselő-testület döntése alapján üzemeltetésbe adott (ravatalozó) ingatlanban lévő helyiségek.

2. Lakások és helyiségek hasznosítása

2. § (1) Az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek hasznosításáról a Lakás tv. és e rendelet rendelkezései alapján a képviselő-testület dönt.

(2) Kővágószőlős Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az értékesítés során a tulajdonjog átruházással és birtokba adással kapcsolatos feladatok ellátásával a polgármestert bízza meg.

II. Fejezet

A lakáselidegenítés szabályai

1. Általános rendelkezések

3. § (1) Az Önkormányzat tulajdonában lévő lakásokat (1. számú melléklet):

a. a bérlő részére elővásárlási jog alapján,
b. üres lakást árverés/versenyeztetés útján
lehet elidegeníteni.
(2) A rendelet hatálya alá tartozó lakások vonatkozásában a képviselő-testület dönt a lakás értékesítésének feltételeiről.

4. § A lakás vételára – a Lakás tv. 52. §-a figyelembevételével – a független ingatlanforgalmi értékbecslő javaslata alapján a képviselő-testület által megállapított helyi forgalmi érték.

2.Elővásárlási jog alapján történő értékesítés

5. § (1) A képviselő-testület a Lakás tv. 49. §-ban biztosított elővásárlási jog jogosultjainak, kérelem alapján, vagy a bérbeadó kezdeményezésére a rendeletben foglaltak szerint értékesíti a lakást, amennyiben adott lakásra érvényes bérleti jog áll fenn.

(2) A bérbeadó a határidőre benyújtott vételi nyilatkozatok beérkezésétől számított 60 napon belül megküldi a jogosultaknak az adás-vételre vonatkozó szerződéses nyilatkozatot.

(3) A szerződéses nyilatkozatnak tartalmaznia kell:

a) az ingatlan, a lakás legfontosabb ingatlan nyilvántartási és más jellemző adatait,

b) a lakás műszaki állapotára vonatkozó tájékoztatást, a lakás forgalmi értékét, vételárát, azok kialakításánál figyelembe vett tényezőket, a fizetési feltételeket.

(4) Ha az elővásárlási jog jogosultja az ajánlatot elfogadja, az adás-vételi szerződést a (3) bekezdés szerinti nyilatkozattétel átvételétől számított 60 napon belül vele meg kell kötni. A bérbeadó a szerződéses nyilatkozathoz 60 napig van kötve.

(5) Az az elővásárlási jogra jogosult bérlő, aki a bérlemény után lakbér, víz- és fűtésdíj kintlévőséggel rendelkezik, elővásárlási jogát nem gyakorolhatja.

(6) A bérbeadó az érdekelt kérelmére – indokolt esetben – a nyilatkozattételre és a szerződés megkötésére előírt határidőt egy alkalommal, legfeljebb harminc nappal meghosszabbíthatja.

6. § (1) Az elővásárlási joggal érintett lakások eladása esetén a lakás vételára – a Lakás tv. 52. §-a figyelembevételével – a független ingatlanforgalmi értékbecslő javaslata alapján a képviselő-testület által megállapított helyi forgalmi érték.

(2) A lakások elidegenítése a vételárnak egy összegben történő megfizetése, vagy részletfizetés ellenében történhet.

(3) Ha a lakást az elővásárlási jog jogosultja vásárolja meg, kérelmére 15 év részletfizetési kedvezményt kell adni.

(4) Részletfizetés esetén a vételár 10%-át a szerződés megkötésekor, a vételár hátralékot pedig 15 év alatt, havonta egyenlő részletekben, a szerződéskötéskor érvényes jegybanki alapkamat kétszeresének megfelelő kamatfizetés mellett kell megfizetni. Részletfizetés esetén kamatkedvezmény adható, melynek mértéke a vevővel egy háztartásban élő eltartott kiskorú gyermek után 1%. A kamatkedvezmény kizárólag akkor vehető igénybe, ha az egy háztartásban élők egy főre eső jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének kétszeresét.

(5) Amennyiben a vevő a törlesztés időtartama alatt többletbefizetést teljesít, a többlet befizetése után 10% engedmény illeti meg.

(6) A vételár hátralék és járulékai erejéig a részletfizetés időtartamára az ingatlan-nyilvántartásba az Önkormányzat javára jelzálogjogot és annak biztosítására elidegenítési és terhelési tilalmat kell bejegyeztetni, mely a polgármester feladata. Az ingatlan harmadik fél általi, további megterhelése csak a polgármester/képviselő-testület hozzájárulásával lehetséges.

(7) Lakás tulajdonjogát másra átruházni csak a teljes vételár kifizetését követően lehet.

(8) Öröklési, tartási, életjáradéki szerződés és volt házastársak, valamint testvérek közös tulajdonának megszüntetése esetén, amennyiben a jogügylet folytán a fizetési kötelezettséget vállaló személyében változás következik be, a tartozás összege a meglévő szerződés szerinti feltételekkel és a képviselő-testület hozzájárulásával átvállalható.

(9) A vételár egy összegben történő megfizetése esetén a vevőt 20%-os kedvezmény illeti meg.

3. Elővásárlási joggal nem érintett lakások elidegenítése

7. § (1) Megüresedett szociális bérlakást a képviselő-testület döntését követően árverés/versenyeztetés útján kell értékesíteni.

(2) A lakás alapárát a független ingatlanforgalmi szakértő által készített ingatlanforgalmi értékbecslés alapján a képviselő-testület állapítja meg.

(3) Az árverés/versenyeztetés lebonyolítását Kővágószőlős Község Önkormányzatának versenyeztetési – és árverési szabályzata (jelen rendelet 2. számú melléklete) alapján kell elvégezni.

III. Fejezet

Helyiség elidegenítés szabályai

1. Általános rendelkezések

8. § (1) A forgalomképes üzleti vagyonnak minősülő helyiséget (1. számú melléklet) egyedi döntés alapján lehet elidegeníteni, Kővágószőlős Község Önkormányzatának vagyonáról szóló 3/2000. (II. 15.) önkormányzati rendelet szerinti szabályok betartásával.

(2) Az értékesítés során a szerződés megkötése, jognyilatkozatok kiadása esetén a polgármester jár el.

2. Elővásárlási joggal érintett helyiség elidegenítésére vonatkozó külön szabályok

9. § (1) A Lakás tv. 58. § (1) bekezdés szerinti elővásárlási joggal érintett helyiség elidegenítése esetén a vételár az ingatlan forgalmi értékével egyezik meg. Vételár kedvezmény nem biztosítható.

(2) Az elővásárlási jog jogosultjának a bruttó 10 millió forintot meg nem haladó vételárat egy összegben, a szerződéskötéstől számított 30 napon belül kell megfizetnie.

(3) Amennyiben helyiség vételára a (2) bekezdésben meghatározott összeget meghaladja, úgy a képviselő-testület döntése értelmében a vevő a vételár 30%-át a szerződéskötéstől számított 30 napon belül, 70%-át a szerződéskötéstől számított legfeljebb 2 éven belül, egyenlő havi részletekben fizetheti meg, a szerződéskötéskor érvényes jegybanki alapkamat kétszeresének megfelelő kamat felszámítása mellett. A jelzálogjog, valamint az elidegenítési és terhelési tilalom bejegyzését az adásvételi szerződésben kell kikötni.

(4) A vételárra vonatkozó ajánlati kötöttség az ajánlat kézhezvételétől számított 90 nap.

IV. Fejezet

Záró rendelkezések

10. § E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.