Kővágószőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2018 (X.16.) önkormányzati rendelete

a díszpolgári cím adományozásáról

Hatályos: 2018. 10. 16

Kővágószőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2018 (X.16.) önkormányzati rendelete

a díszpolgári cím adományozásáról

2018.10.16.

Kővágószőlős Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 22. § (1) d) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el.

1. § Kővágószőlős Község Önkormányzat Képviselő-testülete annak érdekében, hogy a helyi közösség szolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett személyeket méltó elismerésben részesíthesse, valamint személyüket és cselekedeteiket megfelelőképpen értékelve állíthassa őket példaként a jelen és az utókor elé a „Kővágószőlős Község Díszpolgára” kitüntető címet, alapítja, és ezen elismerés adományozásának feltételeit és eljárási rendjét az alábbiak szerint állapítja meg.

2. § (1) A képviselő-testület „Kővágószőlős Község Díszpolgára” (a továbbiakban: díszpolgár) kitüntető cím adományozásával ismerheti el:

a) azok érdemeit, akik Kővágószőlős szellemi és anyagi gyarapodásáért példa értékűen dolgoztak, aminek eredményeként a közélet, a gazdaság, a tudományok, a kultúra és a művészetek, a gyógyítás, az oktatás-nevelés területein maradandó alkotó munkájukkal elősegítették a község fejlődését, polgárainak boldogulását,

b) azoknak a Kővágószőlős községben született vagy itt élő és alkotó, kiemelkedő humánumú, közmegbecsülést szerzett polgároknak, akik kimagasló eredményességű munkásságukkal járultak hozzá a község fejlődéséhez,

c) azok érdemeit, akik a község nemzetközi kapcsolatainak fejlesztése és egyéb külkapcsolatainak gazdagítása terén kifejtett kiemelkedő tevékenységükkel hozzájárultak községünk hírnevének, tekintélyének növeléséhez.

(2) Poszthumusz kitüntetés a rendelet hatálybalépése előtt elhunyt polgárok részére nem adományozható.

(3) A díszpolgári címmel kitüntetett személyt külön e célra készített díszoklevél és emlékplakett, valamint a község címerét, a díszpolgári címet és az adományozás évét is tartalmazó vésett aranylánc illeti meg.

3. § (1) Díszpolgári címmel öt évente legfeljebb két fő magyar állampolgárságú személy tüntethető ki. A kitüntetendő személyekre - a tárgyév június 30-ig - a képviselő-testület tehet javaslatot.

(2) A polgármester a díszpolgári címmel kitüntetett személynek a kitüntetés rangjához méltó keretek között adja át az adományozásról szóló okmányt és a jutalmat.

4. § (1) A díszpolgári cím adományozását a helyben szokásos módon közzé kell tenni.

(2) A község díszpolgárainak nevét a Polgármesteri Hivatal látogatott részén elhelyezett méltó emléktáblán kell megörökíteni. A név mellett fel kell tüntetni a díszpolgárrá fogadás évszámát.

5. § (1) A község díszpolgára jogosult a címet viselni, azt neve mellett feltüntetni.

(2) A község díszpolgára - a képviselő-testület meghívása alapján - a testületet képviselő delegációban is részt vehet.

(3) Az elhunyt díszpolgárt Kővágószőlős község saját halottjának tekintheti.

6. § (1) A díszpolgári címet a képviselő-testület állandó bizottsága, vagy tisztségviselője kezdeményezésére a képviselő-testület megvonhatja attól, aki arra méltatlanná vált. Érdemtelen különösen az, akit a bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott.

(2) A képviselő-testület az (1) bekezdés szerinti határozatát nyilvánosságra kell hozni és a helyben szokásos módon közzé kell tenni. A megvonás tényét az érdekelttel is közölni kell.

7. § Ez a rendelet a kihirdetését kővető napon lép hatályba. A rendelet kihirdetésével egyidejűleg hatályát veszti Kővágószőlős Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2000. (VIII. 15.) önkormányzati rendelete.