Kővágószőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2018 (X.16.) önkormányzati rendelete

a sportról

Hatályos: 2018. 10. 16

Kővágószőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2018 (X.16.) önkormányzati rendelete

a sportról

2018.10.16.

Kővágószőlős Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikkének (1) bekezdésének (2) bekezdésében kapott, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13. § (1) bekezdésének 15. pontjában, továbbá a sportról szóló 2004 évi I. törvény 55. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. §

A rendelet célja

A rendelet célja, hogy megalapozza és létrehozza Kővágószőlős Község Önkormányzata (továbbiakban Önkormányzat) sportkoncepciójának megvalósításához szükséges feltétel-rendszert és szerkezeti keretet adjon a sport támogatására rendelt összegek felhasználásának.

2. §

A rendelet hatálya

(1) A rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzat által a sport területén önként vállalt feladatokra, valamint a sport támogatására rendelt pénzeszközök felhasználására.
(2) A rendelet hatálya kiterjed minden, Kővágószőlős közigazgatási területén működő, hivatalosan bejegyzett, sporttevékenységet végző jogi személyiségű sportszervezetre, valamint a oktatási és nevelési intézményeire, iskolai sportkörre és olyan gazdasági társaságokra, amelyek működése során e rendelet alapján támogatásban részesül

3. §

Az Önkormányzat sporttal kapcsolatos feladatai

(1) Az Önkormányzat önként vállalt feladata illetékességi területén a községi sporttevékenység támogatása. Az önkormányzat a sport rendszerét úgy működteti, hogy értékei a lakosság minél szélesebb körében érvényesüljenek, járuljanak hozzá a lakosság egészségi állapotának megőrzéséhez, javításához, továbbá a szabadidő hasznos eltöltéséhez.
(2) Ennek formái különösen:
a) a sport hosszú távú fejlesztési céljainak megfelelő helyi sportkoncepció meghatározása és megvalósítása,
b) az a) pont szerinti célok alapján a sporttal foglalkozó helyi szervezetekkel való együttműködés.
(3) Az Önkormányzat az (1) bekezdés szerinti feladatok keretében illetékességi területén a (2) bekezdésben foglaltak mellett – lehetőségei szerint – biztosítja a helyi civil szervezetek, egyesületek által is szervezett sportprogramok működésének feltételeit is.
(4) Az Önkormányzat feladatai illetékességi területén a sport hosszú távú fejlesztési céljaira figyelemmel a következők:
a) a tulajdonában álló sportpálya és a hozzá kapcsolódó épületek fejlesztése,
b) a külön jogszabályban meghatározott nemzeti sportszabvány alapján új sportlétesítmények építése,
c) a szabadidősport feltételeinek fejlesztése,
d) a diáksport, az utánpótlás-nevelés, a családok sportjának, a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok és a fogyatékkal élők sportjának, illetve a nagyarányú részvétellel zajló sportrendezvények lebonyolításának elősegítése,
e) adottságainak megfelelő részvétel a nemzetközi sportkapcsolatokban,
f) az iskolán kívüli, önszerveződő sporttevékenység feltételeinek elősegítése,
g) a nemzeti és a nemzetközi sport népszerűsítése.
(5) Az Önkormányzat az (1) és (2) bekezdésben foglalt kötelező feladatai mellett illetékességi területén a helyi sporttevékenységet elsősorban a következő módon biztosítja:
a) a sporttal foglalkozó helyi szervezetek támogatásával,
b) a szakszövetség területi szervei működésének segítésével,
c) közreműködés a szakszövetségekkel együttműködve az egészséges életmóddal összefüggő felvilágosító, prevenciós tevékenységben.
(6) Az önkormányzat a hatályos jogszabályokkal összhangban a helyi sporttevékenység támogatása során feladatának tekinti:
- a lakosság bevonását a sporttevékenységbe
- az egészséges életmód iránti állampolgári igény felkeltését
- a szabadidősport helyi feltételeinek javítását,
- a tömegsport és versenysport tárgyi feltételeinek javítását
- a tulajdonában lévő sportlétesítmények állagmegóvását és fejlesztését
- sportszervezetek támogatását.

4. §

A sporttámogatás

(1) A Képviselő-testület a sport támogatására fordított összeg nagyságát minden évben a költségvetési rendeletében határozhatja meg az alábbiak szerint:
a) gyermek- és ifjúsági sport támogatása,
b) sportszervezetek működésének támogatása,
c) sportesemények, sportrendezvények támogatása, kiemelkedő sportteljesítmények elismerése.
(2) Az Önkormányzat által a sport támogatására fordított összegből sportszervezetek:
- az (1) bekezdésben meghatározott feladatokra kérelem útján, képviselő-testületi döntés alapján nyerhetnek el támogatást a helyi önszerveződő közösségekkel, helyi egyházakkal, helyi nemzetiségi önkormányzatokkal való együttműködésről, a pénzügyi támogatás rendjéről szóló 7/2015. (V. 29.) számú önkormányzati rendelete alapján.

5. §

A sportszervezetek támogatása

(1) Az Önkormányzat a támogatott sportszervezettel támogatási szerződést köt.
(2) A támogatott sportszervezet a támogatást kizárólag a támogatási szerződésben meghatározott kiadásokra használhatja fel.
(3) A testnevelés és sporttevékenység során tilos bármilyen hátrányos megkülönböztetés.

6. §

Záró rendelkezések

Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. A rendelet kihirdetésével egyidejűleg hatályát veszti Kővágószőlős Község Önkormányzatának 5/2009. (V. 15.) önkormányzati rendelete a sportról.