Kővágószőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2018 (X.16.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2018. 10. 16- 2020. 06. 10

Kővágószőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2018 (X.16.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2018.10.16.

Kővágószőlős Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a helyi közművelődési feladatok ellátására vonatkozóan az alábbiakat rendeli el:

A rendelet célja

1. § E rendelet célja, hogy Kővágószőlős Község Önkormányzata a művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével a helyi lehetőségek, sajátosságok alapján meghatározza az önkormányzat közművelődési feladatait, azok ellátási formáját, módját és mértékét.

Az önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásai

2. § (1) Az önkormányzat a település minden lakosának biztosítja a kultúrához való hozzáférés jogát és lehetőségét.

(2) Az önkormányzat adottságainak figyelembe vételével megszervezi a közművelődési alapszolgáltatásokat, melyek:

a) a művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,

c) az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása,

d) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása,

e) amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása,

f) tehetséggondozás- és fejlesztés feltételeinek biztosítása,

g) kulturális alapú gazdaságfejlesztés.

(3) A közművelődési alapszolgáltatások megszervezésének keretében biztosítja:

a) a művelődő közösségek rendszeres és alkalomszerű művelődési, vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszínét,

b) a művelődő közösségek számára bemutatkozási lehetőségeket teremt,

c) fórumot szervez a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat,

d) adminisztrációs, irodatechnikai feladatokat valósít meg.

(4) Az önkormányzat biztosítja a nyilvános könyvtári ellátás jogszabályban rögzített rendszerének működtetését, alapkövetelményeit és meghatározza a működtetés alapfeladatait.

Az önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásai

3. § Kővágószőlős Község Önkormányzata a helyi közművelődési tevékenységek keretében az alábbi feladatokat támogatja:

1. Olyan ismeretterjesztő szerveződések, és tevékenységek támogatása, melyek biztosítják a résztvevők testi, szellemi jólétének javítását, életminőségének növelését, különféle szabadidős tevékenységek végzését.
2. A hátrányos helyzetű társadalmi csoportok öntevékeny lehetőségei felkutatásának segítése. Önszerveződő közösségek, helyi civil szervezetek tevékenységének szakmai támogatása.
3. A településen fellelhető értékek, hagyományok feltárása, gyűjtése, gondozása, rendszerbe foglalása, az utókor számára elérhetővé tétele.
4. A nyilvános könyvtári feladatok ellátásával kapcsolatos feladatok szervezése, ezen belül állománygyarapító tervek készítése, szakember alkalmazása, a könyvtár állománygyarapításának segítése, a nyilvános könyvtári ellátást a helyi igények és a törvényi előírások alapján történő biztosítása.
5. A szabadidő kulturált eltöltéséhez szükséges feltételek biztosítása, nyilvános olvasóterem működtetése, a közönség számára internetezési lehetőség biztosítása.
6. Könyv, folyóirat egyéb ismerethordozó eszközök beszerzése, folyamatos állománygyarapítása. Könyvbemutató foglalkozások író-olvasó találkozók szervezése.
7. A helyi lakosság önkéntes összefogásán alapuló kezdeményezések, civil szervezetek tevékenységének támogatása, a helyi társadalmi csoportok közti kapcsolatrendszer kiépítése, és gondozása, közösségi élet szervezése.
8. Színházi előadások, filmvetítések, irodalmi estek szervezése.
9. Idősek, hátrányos helyzetben lévő társadalmi csoportok bevonása a kulturális életbe, kapcsolatteremtés, kommunikáció biztosítása, közös programok szervezése a helyi társadalom egyéb rétegeivel.
10. Különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítése és fenntartásának segítése.
11. A szabadidő kulturális célú eltöltéséhez, a szórakozási közösségi igényekhez szükséges feltételek biztosítása.
12. A település helytörténetét bemutató, kultúrális hagyományokat felelevenítő, a helyi művészeti értékekre figyelmet felhívó programok szervezése és lebonyolítása. Néphagyományok ápolása, helytörténeti múzeum működtetésével, tánccsoportok segítése.
13. Nemzeti és társadalmi ünnepek szervezése, lebonyolítása.
14. Egész életre kiterjedő tanulás támogatása, iskolarendszeren kívüli tanfolyamok szervezése, öntevékeny, önképző szakkörök, az életminőséget és életesélyt javító tanulási lehetőségek szervezése.
15. Valamennyi korosztály kulturális és közösségi tevékenységének támogatása, gyermek- és családi programok szervezése.
16. Amatőr művészeti csoportok, körök, klubok, szakkörök működése számára hely biztosítása, bemutatkozási lehetőségek megteremtése, amatőr alkotó- és előadó művészeti tevékenységet végző egyének és közösségek tevékenységének segítése.
17. Az uránbányászat múltjának bemutatása, múzeum működtetésével.
18. A település turisztikai lehetőségeinek kiaknázása.
19. Partnertelepülési kapcsolatok további erősítése.
A közművelődési feladatellátás formája, módja és mértéke

4. § (1) Az önkormányzat a rendelet 2. §-ában foglalt alapszolgáltatások folyamatos ellátása érdekében közművelődési intézményt működtet.

(2) A közművelődési feladatokat elsősorban a Buzás Andor Művelődési Ház, valamint a Könyvtár ( a továbbiakban: intézmény) intézmény útján látja el.

(3) Az önkormányzat biztosítja az intézmény működtetéséhez szükséges megfelelő számú szakember foglalkoztatását.

(4) Az intézmény Kővágószőlős Község Önkormányzata fenntartásában működő, gazdasági szervezettel nem rendelkező költségvetési szerv, gazdasági feladatait a Kővágószőlősi Közös Önkormányzati Hivatal, mint önállóan működő és gazdálkodó szerv látja el.

(5) Az intézmény az alapító okiratban rögzített feladatok teljesítésével járul hozzá a kultúrális, közművelődési célkitűzések megvalósításához.

(6) Az intézmény kultúrális programja, munkaterve, továbbá a nyilvános könyvtár éves szakmai beszámolója minden évben önkormányzati jóváhagyásával válik érvényessé.

A közművelődési tevékenység irányítása, ellenőrzése, képviselete

5. § (1) A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény és a jelen rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos hatásköröket Kővágószőlős Község Önkormányzatának Képviselő-testülete gyakorolja.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési intézménynek törvényességi ellenőrzését a vonatkozó jogszabályokban foglaltak alapján látja el.

(3) Az Önkormányzat intézményeinek szakmai ellenőrzését a Képviselő-testület szakmai beszámolók és szakértői vélemények alapján látja el.

A közművelődésben együttműködő partnerek

6. § Az önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátása során együttműködik:

a) a Kővágószőlősön működő, közművelődési feladatokat is ellátó, valamint művészeti, hagyományőrző, hagyományápoló, kulturális tevékenységet végző szervezetekkel, személyekkel,

b) oktatási-nevelési intézményekkel,

c) civil szervezetekkel, alapítványokkal,

d) nemzetiségi önkormányzattal.

7. §

A közművelődési feladatok finanszírozása

(1) Az önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos feladatait költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása a saját bevétel, a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás, valamint különböző pályázati úton elnyerhető támogatások.
(2) Az önkormányzat a költségvetéséből finanszírozza a községi színtér üzemeltetésének alapvető műszaki, technikai és egyéb költségeit.
Záró rendelkezések

8. § Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba és hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Kővágószőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat közművelődési feladatairól szóló 10/2002. (XII.15.) önkormányzati rendelete.