Kővágószőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2019 (XI.19.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 6/2014. (XII. 03.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 11. 20- 2019. 11. 20

Kővágószőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2019 (XI.19.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 6/2014. (XII. 03.) önkormányzati rendelet módosításáról1

2019.11.20.

Kővágószőlős Község Önkormányzat Képviselő-testülete (továbbiakban: képviselő-testület) az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 6/2014. (XII. 03.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) módosításáról a következőket rendeli el.

1. § A Rendelet 3. § c.) pontja az alábbiak szerint módosul:

„minden 300.000,- Ft-ot meghaladó vagyonügylet (kivéve ingatlan adásvétel)”

2. § A Rendelet 5. § (4) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

“(4)A képviselő-testület a Mötv. 54. §-a alapján évente legalább egyszer, de szükség szerint közmeghallgatást tart. A közmeghallgatást igénylő napirendeket tárgyaló ülések időpontját, helyét legalább 15 nappal az ülés előtt a helyben szokásos módon – hirdetőtáblán és a település honlapján (www.kovagoszolos.hu)- nyilvánosságra kell hozni.”
“d) a napirendi pontban érintett személyeket.”
(2) A Rendelet 6. § (3) bekezdésének c) pontját hatályon kívül helyezi.

4. § A Rendelet 8. § (15) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

“(15) A határozatokat a jegyzőkönyv elkészítését követő 15 napon belül el kell küldeni a végrehajtásért felelős személyeknek és szerveknek és a jegyzőkönyv 1 példánya elhelyezésre kerül a Polgármesteri Hivatalban, valamint közzétételre kerül a település honlapján (www.kovagoszolos.hu).”

5. § A Rendelet 10. § (6) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

“(6)A Mötv. 51. § (2) bekezdés szerint az önkormányzat rendeletét a helyben szokásos módon ki kell hiretni. Ennek módja: Polgármesteri Hivatal hirdetőtáblája, az önkormányzat tulajdonában lévő hirdetőtábla, valamint a település honlapja (www.kovagoszolos.hu).”

(5) A képviselő-testület ülésén hangfelvétel készül.”

7. § A Rendelet 13. § (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

“(2) Megbízatását főállásban látja el.”

8. § A Rendelet 16. §-a az alábbi bekezdésekkel egészül ki:

(8) A bizottság elnöke az ülés tervezett időpontjáról, legkésőbb az ülést megelőző 3. napon, meghívóban értesíti a bizottságot. A meghívó és a napirendek előterjesztései elektronikus úton kerülnek megküldésre, a tagok elektronikus levelezési címére.

(9) Egyebekben a bizottsági ülés összehívására, sürgősségére, az előterjesztésekre, napirendekre, a jegyzőkönyvre, a bizottsági ülés vezetésére a Képviselő-testület működésére vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

(10) A bizottság működésének részletes szabályait e rendeletben meghatározottak figyelembe vételével maga állapítja meg.

(11) A bizottsági ülés akkor határozatképes, ha azon a bizottsági tagoknak több mint fele jelen van.

(12) Az Összeférhetetlenséget vizsgáló és vagyonnyilatkozatokat kezelő bizottság szabályzata a 4. számú függelékben található.”

9. § A Rendelet az alábbi 16/A. §-val egészül ki:

„16/A. § Munkacsoportok

(1) A Képviselő-testület a feladatai ellátása során munkacsoportot hozhat létre egy-egy feladat elvégzésére. Összetételére, működésére nem vonatkoznak a Képviselő-testület szerveként működő bizottságokra megállapított szabályok.

(2) A munkacsoport nem rendelkezik azokkal a jogosítványokkal, amelyekkel a bizottságok, így rá önkormányzati hatáskör nem ruházható, tagjai tiszteletdíjban, juttatásban nem részesülnek.

(3) A munkacsoport feladatait és működésének rendjét, megbízatása időtartamára létrehozásakor a Képviselő-testület állapítja meg.

(4) A munkacsoport elnöke a polgármester vagy az alpolgármester is lehet.”

10. § (1) A Rendelet 1. számú függeléke helyébe jelen rendelet 1. számú függeléke kerül.

(2) A Rendelet 2. számú függeléke helyébe jelen rendelet 2. számú függeléke kerül.

(3) A Rendelet 4. számú függelékkel egészül ki, mely jelen rendelet 3. számú függeléke.

11. § A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. függelék a 8/2019. (XI. 19.) önkormányzati rendelethez

Képviselő-testület:

Sándor Tibor polgármester
Bozó Sándorné alpolgármester
Bodor Anett képviselő
Maurer Péter képviselő
Nagy-József Lászlóné képviselő
Varga Balázs képviselő
Várnai József képviselő

2. függelék a 8/2019. (XI. 19.) önkormányzati rendelethez

Kővágószőlős Önkormányzat Képviselő-testületének Bizottsága

Összeférhetetlenséget vizsgáló és vagyonnyilatkozat-kezelő bizottság:
Maurer Péter elnök
Nagy-József Lászlóné tag
Varga Balázs tag

3. függelék a 8/2019. (XI. 19.) önkormányzati rendelethez

Szabályzat az önkormányzati képviselők és a vele közös háztartásban élő házas- vagy élettársa, valamint gyermeke vagyonnyilatkozatának nyilvántartásáról

I. A polgármesteri és képviselői vagyonnyilatkozattételi kötelezettséggel kapcsolatos iratkezelők személyes felelőssége az alábbiak szerint kerül meghatározásra:

a. A polgármester, alpolgármester és a képviselők vagyonnyilatkozatának átvételére a Bizottság jogosult, az adminisztratív feladatokat a Jegyző látja el.
b. A vagyonnyilatkozatokat átvenni lezárt borítékban lehet. Az átvételről igazolást kell kiadni az átadónak.
c. A vagyonnyilatkozattal kapcsolatos adatok védelméért, az adatkezelés jogszerűségéért a Bizottság felelős.
d. A vagyonnyilatkozattal kapcsolatos iratokkal összefüggő adatok kezeléséért:
• a Bizottság,
• a jegyző,
• a polgármester, alpolgármester, képviselő saját, valamint hozzátartozóinak vagyonnyilatkozata tekintetében tartozik felelősséggel.
1.) A Bizottság felel:
A vagyonnyilatkozattal összefüggő adatok védelmére és kezelésére vonatkozó szabályok, valamint az e szabályzatban rögzített előírások megtartásáért.
2.) A Jegyző felelőssége gondoskodni arról, hogy az iratok kezelése megfeleljen az e szabályzatban előírtaknak, valamint jogszabályi rendelkezésekben foglaltaknak.
3.) A polgármester, alpolgármester és a képviselő felel azért, hogy az általuk bejelentett adatok hitelesek, pontosak, teljesek és aktuálisak legyenek.
Felelősek továbbá azért, hogy a hozzátartozói vagyonnyilatkozatokkal kapcsolatos nyomtatványok a hozzátartozókhoz eljussanak, illetve a kitöltött nyomtatványok az átvételre jogosult részére átadásra kerüljenek.

II. A vagyonnyilatkozat kezelése:

A vagyonnyilatkozat kezelése (őrzése), irattározása a Jegyző feladata.
Az iratok őrzését, védelmét külön, zárt, égéskésleltető lemez- (vagy páncél-) szekrényben kell biztosítani a Polgármesteri Hivatal Irattárában. Az iratmegőrző szekrény kulcsát a Jegyző kezeli.
A vagyonnyilatkozatokról és az ezzel kapcsolatban keletkezett iratokról külön bizottsági nyilvántartást kell vezetni. A nyilvántartásnak tartalmaznia kell:
• • a vagyonnyilatkozattételre kötelezett nevét,
• • a hozzátartozói vagyonnyilatkozat esetében azok számát,
• • az átvett és továbbított iratok megnevezését, időpontját.

III. A vagyonnyilatkozatot tartalmazó iratokba a betekintés eljárási szabályai:

• • A Bizottság: teljes körűen betekinthet az iratokba, beleértve az azonosító adatokat, valamint a hozzátartozói iratokat is, de csak ellenőrzés céljából.
• • A polgármesteri, alpolgármesteri és képviselői vagyonnyilatkozatot tartalmazó iratokba bárki betekinthet, a nyilatkozaton feltüntetett azonosító adatok kivételével.
• • A hozzátartozó vagyonnyilatkozata nem nyilvános.

IV. Vagyonnyilatkozattal kapcsolatos ellenőrzési eljárás:

A polgármesteri, alpolgármesteri, képviselői vagyonnyilatkozat megtekintését bárki kezdeményezheti. A kezdeményezést írásban kell megtenni a Bizottság elnökénél.
A i Bizottság eljárására a Képviselő-testület zárt ülésére vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.
A Bizottság és az érintett nyilatkozattevő (előzetesen egyeztetett időpontban) közösen - a sértetlenségi nyilatkozat megtétele után - felbontja a lezárt nyilatkozatot és a Polgármesteri Hivatal hivatalos helyiségében - folyamatos jelenlétük mellett - átadja:
• • a teljes betekintésre jogosultnak, vagy
• • azonosító adat nélküli kivonatot készít és átadja a kérelmező részére, mely tényről jegyzőkönyvet kell felvenni.
Mind a polgármesteri (alpolgármesteri, képviselői), mind a hozzátartozói vagyonnyilatkozatra vonatkozó azonosító adatokat csak a Bizottság tagjai ismerhetik meg.
Az eljárás kezdeményezéséről a Bizottság a soron következő képviselő-testületi ülésen köteles tájékoztatást adni.
A Bizottság mérlegelési jogkörében jogosult dönteni az azonosító adatok köréről, de csak a vagyonnyilatkozat megtételére szolgáló nyomtatványon szereplő adatkörrel kapcsolatosan kérhet a nyilatkozattevőtől azonosító adatokat.
Az azonosító adatok körébe tartoznak - a teljesség igénye nélkül - a következők:
• • a hozzátartozóra vonatkozóan pl.: születési idő, hely, anyja neve, állandó lakáscíme stb.,
• • az ingatlanra vonatkozóan pl.: az ingatlan pontos címe stb.,
• • a gépjárművekre vonatkozóan pl.: a személygépkocsi, tehergépjármű, autóbusz, motorkerékpár rendszáma, alvázszáma stb.,
• • a védett műalkotásra, gyűjteményre vonatkozóan pl.: a műalkotás alkotójának neve,
• az alkotás címe, a gyűjtemény megnevezése stb.,
• • az értékpapírban elhelyezett megtakarításra vagy egyéb befektetésre (részvény, kötvény, részjegy, nagy értékű biztosítás stb.) vonatkozóan pl.: azok sorszáma stb.,
• • a takarékbetétben elhelyezett megtakarításra vonatkozóan pl.: pénzintézet neve, betétkönyv száma és az abban elhelyezett összeg stb.,
• • a pénzintézeti számlakövetelésre vagy más, szerződés alapján fennálló péntkövetelésre vonatkozóan pl.: a pénzkövetelés jogcíme, a kötelezett neve, lakáscíme, a követelés összege, a szerződés kelte, lejárati ideje stb.,
• • a pénzintézettel szembeni tartozás (hitel, kölcsön stb.) vonatkozásában pl.: a tartozás megnevezése, összege, lejárati ideje stb.,
• • a magánszeméllyel szembeni tartozásra vonatkozóan pl.: a hitelező neve, lakáscíme, a tartozás összege, kelte, lejárati ideje stb.,
• • a gazdasági társaságban fennálló tisztségére vagy érdekeltségére vonatkozóan pl.: cégbejegyzés száma, a gazdasági társaság székhelye, nyereségből való részesedése stb.
A vagyonnyilatkozatra vonatkozó azonosító adatokat az eljárás lezárását követő 8 napon belül meg kell semmisíteni. A megsemmisítés iratmegsemmisítővel történik, mely tényről a Bizottság jegyzőkönyvet vesz fel. A jegyzőkönyvet a Bizottság tagjai aláírják.
A vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárás lefolytatására csak a vagyonnyilatkozat konkrét tartalmára vonatkozó tényállás esetén van helye.
Amennyiben az eljárásra irányuló kezdeményezés nem jelöli meg konkrétan a vagyonnyilatkozat kifogásolt részét és tartalmát, a Bizottság elnöke felhívja a kezdeményezőt a hiány pótlására. Ha a kezdeményező 15 napon belül nem tesz eleget a felhívásnak, vagy ha a kezdeményezés új tényállást, illetve adatot tartalmaz. A vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárásra irányuló - új tényállás nélküli - ismételt kezdeményezést a Bizottság elnöke az eljárás lefolytatása nélkül elutasítja.
A vagyonnyilatkozatról teljeskörű másolat, jegyzet, felvétel nem készíthető.

V. Vegyes rendelkezések:

• • Ezen szabályzat rendelkezései nem korlátozzák a vagyonnyilatkozatot tevők azon jogát, hogy akár önként, akár a Bizottság közreműködését kérve - arra előzetesen hozzájáruló nyilatkozatot téve - a teljeskörű nyilvánosságra hozatal mellett döntsenek.
• • Bármely jogosulttól (teljeskörű betekintő, azonosító adatokon kívüli körben betekintést kérő) beérkezett kérelmet úgy kell teljesíteni, hogy az a Bizottság elnökéhez történő beérkezést követő 30 napon belül teljesített legyen.
• • Ezen szabályzat nem érinti a Képviselő-testület hatáskörét, a vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárás zárt ülésen történő tárgyalását. „
1

Az önkormányzati rendelet a 2010. évi CXXX. törvény 12/B. §-a alapján hatályát vesztette 2019. november 21. napjával.