Kővágószőlős Község Önkormányzata Polgármesterének 10/2020. (XII. 15.) önkormányzati rendelete

a családosok letelepedési támogatásáról

Hatályos: 2020. 12. 15

Kővágószőlős Község Önkormányzata Polgármesterének 10/2020. (XII. 15.) önkormányzati rendelete

a családosok letelepedési támogatásáról

2020.12.15.

Kővágószőlős Község Önkormányzatának Polgármestere Magyarország alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörben az alábbi rendeletet alkotja:

1. A rendelet célja

1. § Támogatás biztosítása azon, a településen – saját háztartásukban nevelt kiskorú gyermekükkel újonnan letelepedő családoknak, akik a gyermeket(eket) a település intézményeibe íratják be. A támogatás célja a településen való letelepedés ösztönzése, valamint a helyi intézmények kihasználtságának hosszú távú biztosítása.

2. A rendelet hatálya, értelmező rendelkezések

2. § (1) A rendelet hatálya a Kővágószőlős község közigazgatási területén állandó lakcímet létesítő és gyermeket nevelő kérelmezőkre terjed ki.

(2) Helyi intézmény: a Bölcsőde, Kővágószőlősi Óvoda és Konyha, valamint a Pellérdi Általános Iskola Kővágószőlősi Tagintézménye.

(3) A támogatás szempontjából figyelembe vehető gyermek: minden a saját háztartásban nevelt kiskorú gyermek, aki a kérelmezővel egy lakcímen lakik és igazoltan helyi intézménybe jár.

3. A kérelem tartalma, a támogatás feltétele, mértéke

3. § (1) A támogatás iránti kérelmet írásban kell benyújtani Kővágószőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületéhez az alábbi mellékletekkel:

a) kérelmező és a vele egy háztartásban élő kiskorú gyermekek személyi igazolványainak és lakcímkártyáinak másolata

b) a helyi intézmény által kiállított igazolás arról, hogy a gyermek az intézményi ellátást igénybe veszi.

(2) A kérelmet a kérelmező lakcímkártyájának kiállítását követő 60 napon belül lehet benyújtani. Ettől eltérően támogatási igényt érvényesíteni csak a 6. §-ban foglalt kivétel esetén lehet.

(3) A kérelem tárgyában a képviselő-testület a soron következő ülésén dönt, ezt követően írásban értesíti a kérelmezőt a döntésről.

(4) Pozitív elbírálás esetén Kővágószőlős Község Önkormányzata a kérelmezővel támogatási szerződést köt.

(5) A támogatás egyszeri, a támogatási szerződésben foglaltak szerint, egy összegben kerül folyósításra. Nem kaphat támogatást, aki korábban részesült az e rendeletben meghatározott letelepedési támogatásban.

(6) A kérelmező a támogatási szerződésben vállalja a gyermekének helyi intézménybe történő beíratását, amely kötelezettség valamennyi gyermek általános iskolai tanulmányainak a befejezéséig fennáll. E kötelezettség alól kivételt jelent, ha a kérelem benyújtásakor más település óvodájába jár a kérelmező gyermeke. Ez esetben csak az óvodai nevelés befejezését követően az általános iskolai tankötelezett gyermek vonatkozásában kell teljesíteni a kővágószőlősi általános iskolába történő, beíratásra vonatkozó kötelezettséget. Amennyiben a támogatás nyújtását követően áll elő olyan munkavállalással, gyermek iskoláztatásával vagy egyéb méltányolható körülménnyel összefüggő élethelyzet, amelynek folytán nem tudja teljesíteni e kötelezettségét a támogatott, akkor Kővágószőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületéhez benyújtott kérelme alapján felmentést lehet adni e kötelezettség teljesítése alól. Felmentés esetén a támogatási szerződés módosításáról, megszüntetéséről a jegyző gondoskodik.

(7) A kedvezményezett minden nevelési- vagy tanév megkezdését követő két héten belül köteles a jegyző felé okirattal igazolni, hogy gyermeke a helyi intézménybe jár. E feltétel mindenkori fennállását a jegyző ellenőrizheti.

(8) A támogatási szerződésben vállalt kötelezettségek megszegése vagy az önkormányzat megtévesztésével igénybe vett letelepedési támogatás esetén a Képviselő-testület dönt a támogatási szerződés felmondásáról. Az önkormányzat megtévesztésének észlelését követően haladéktalanul kezdeményezi a jegyző a Képviselő-testület döntését. Kötelezettségszegés esetén akkor dönthet a Képviselő-testület a felmondásról, ha a teljesítési határidő lejártát követően legalább két alkalommal fel lettek szólítva a kedvezményezettek a kötelezettségük teljesítésére. Felmondást követően a letelepedési támogatás értékének késedelmi kamattal növelt összege és a támogatás nyújtásával kapcsolatban a támogatónál felmerült pénzbeli kiadások együtt azonnal és egy összegben esedékessé és végrehajthatóvá válnak, amelyeket részletezni kell a felmondás közlésekor. Ha a felmondás közlésétől számított 8 napon belül nem teljesítik kedvezményezettek a fizetési kötelezettségüket, a jegyző soron kívül intézkedik a követelés behajtása érdekében.

4. § (1) A támogatás mértéke:

a) 100.000,-Ft,

b) az a) pontban foglaltakon túl gyermekenként 50.000,- Ft

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott támogatás mértéke összesen minimum 150.000,-Ft, maximum 250.000,-Ft lehet.

4. Átmeneti és záró rendelkezések

5. § (1) E rendelet 2020. december hó 15. napján lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző a helyben szokásos módon gondoskodik.

6. § (1) A rendelet hatályba lépését követő 30 napon belül benyújtott kérelmek esetén nem kell alkalmazni a 3. § (2) bekezdésében meghatározott 60. napos határidőt.

(2) Az így benyújtott kérelmek esetén 2020. évben kiállított lakcímkártya és a helyi intézmény által 30 napnál nem régebben kiállított igazolás nyújtandó be a kérelem mellékleteként.