Kővágószőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2020. (VII. 16.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 2/2015.(II. 25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 07. 16- 2020. 07. 30

Kővágószőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2020. (VII. 16.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 2/2015.(II. 25.) önkormányzati rendelet módosításáról

2020.07.16.

Kővágószőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében a következő rendeletet alkotja:

1. § Kővágószőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 2/2015. (II.25.) önkormányzati rendelete (továbbiakban Rendelet) 11. § -a helyébe a következő rendelkezés lép:

Települési lakhatási támogatás

11. § (1) A települési lakhatási támogatás a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez nyújtott hozzájárulás.

(2) Az önkormányzat a villanyáram, a gáz, a víz-és csatornahasználat díjához – e közüzemi szerződések hiányában – tűzifa költségeihez, települési lakhatási támogatást nyújt a rendeletben meghatározott feltételek szerinti jogosultnak.

(3) A települési lakhatási támogatást első sorban természetbeni szociális ellátás formájában és a lakásfenntartással összefüggő azon rendszeres kiadásokhoz nyújtja az önkormányzat, amelyek megfizetésének elmaradása a kérelmező lakhatását a legnagyobb mértékben veszélyezteti.

2. § A rendelet az alábbi 11/A. – 11/B. § -okkal kiegészül:

11/A. § (1) Települési lakhatási támogatás nyújtható annak, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át, egyedülálló esetén a 300 %-át.

(2) A támogatás további jogosultsági feltételeként megkövetelhető, hogy a kérelmező által életvitelszerűen lakott lakás vagy ház és annak környezete tiszta, higiénikus, az ingatlan állaga jó karban tartott és rendeltetésszerű használatra alkalmas legyen.

(3) A lakhatási támogatás havi összege 3.000 Ft.

(4) A lakhatási támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(5) A települési lakhatási támogatást egy évre kell megállapítani, de havi rendszerességgel kell folyósítani a közüzemi díj közvetlen kifizetésével vagy legfeljebb évi két alkalommal természetben nyújtott tűzifa biztosításával.

11/B. § (1) A települési lakhatási támogatás iránti kérelmet a rendelet 1. melléklete szerinti nyomtatványon kell benyújtani.

(2) A kérelemhez csatolni kell:

a) a család jövedelmére vonatkozó igazolásokat,

b) az utolsó havi közüzemi díjra vonatkozó számlát.

3. § (1) Ez a rendelet 2020. július 16. napján lép hatályba és a kihirdetését követő 15. napon hatályát veszti. Rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző a helyben szokásos módon gondoskodik.