Kővágószőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2021. (XII. 20.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 9/2017. (XII.19.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 01. 01- 2022. 01. 01

Kővágószőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2021. (XII. 20.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 9/2017. (XII.19.) önkormányzati rendelet módosításáról1

2022.01.01.

Kővágószőlős község Önkormányzatának Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdés a)-h) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6/A. §-ban és 57. § (3) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, és a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Kormányrendelet 43/A. § (6) bekezdés c) pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró állami főépítészi hatáskörben eljáró Baranya Megyei Kormányhivatal, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a kulturális örökség védelméért felelős miniszter és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság és a településfejlesztéssel és településrendezéssel összefüggő partnerségi egyeztetés helyi szabályairól szóló 7/2017.(VII.13.) önkormányzati rendeletben felsorolt partnerek véleményének kikérésével az alábbi önkormányzati rendeletet alkotja:

1. § Kővágószőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének a településkép védelméről szóló 9/2017. (XII.19.) önkormányzati rendelete (továbbiakban: TKR) 18. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

(1) A településképi követelményekről való szakmai tájékoztatás kötelező minden olyan építési tevékenység esetén, mely a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről szóló 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet hatálya alá esik és az építési tevékenységgel érintett ingatlan helyi védett, vagy településképi szempontból meghatározó területen található.

(2) A településképi követelményekről való szakmai tájékoztatás és szakmai konzultáció kérhető bármely építési engedéllyel, vagy anélkül végezhető építési tevékenység esetén.

(3) A településképi követelményekről való szakmai tájékoztatás és szakmai konzultáció a települési főépítész, annak hiányában a polgármester feladata.

(4) A településképi követelményekről való szakmai tájékoztatás és szakmai konzultáció történhet személyesen, telefon vagy videokonferencia keretében is az építtető vagy a kérelmező részére elektronikus úton előzetesen jelzett időpontban és helyszínen, az erre a célra rendszeresített 3. melléklet szerinti formanyomtatvány benyújtását követő 8 napon belül, de legalább 15 nappal az építési tevékenység megkezdése előtt.

(5) A településképi követelményekről való szakmai tájékoztatás és szakmai konzultáció általános szabályai:

a) A településképi követelményekről való szakmai tájékoztatás és szakmai konzultáció kérelmét a tulajdonos, a beruházó, vagy a tervező papír alapon vagy elektronikusan nyújtja be a polgármesternek az erre a célra rendszeresített 3. melléklet szerinti formanyomtatványon.

b) Szakmai konzultáció esetén a kérelemhez mellékelni kell az alábbi tartalmú, a megértéshez szükséges léptékű műszaki tervdokumentációt:

ba) helyszínrajzot a tervezett és a szomszédos építmények és a terepviszonyok feltüntetésével,

bb) (szükség szerint) alaprajzot,

bc) (szükség szerint) homlokzatot, valamint

bd) utcaképi vázlatot,

be) fotók a közterület felőli arculati megjelenés bemutatásához,

bf) tervi-, látványtervi vázlatok a településképi illeszkedés bemutatásához.

c) A településképi követelményekről való szakmai tájékoztatásról és a szakmai konzultációról emlékeztető készül, amelyet az építtető vagy a kérelmező részére a konzultációt követő 8 napon belül írásban meg kell küldeni. Az emlékeztetőben a következők kerülnek rögzítésre:

ca) a tervezett tevékenység helyszínét érintő – településképi rendeletben szereplő – településképi követelmények,

cb) felvetett javaslatok,

cc) a települési főépítész, vagy a polgármester lényeges nyilatkozatai.

(6) A szakmai konzultáció eredménytelen, amennyiben

a) a kérelem nem tartalmazza az (5) bekezdésében meghatározott munkarészeket, vagy

b) az építtető vagy kérelmező nem adott meg olyan elérhetőséget, amelyen elektronikus úton vagy távbeszélőn értesíthető, vagy

c) a szakmai konzultációra a részére jelzett időpontban a kérelmező nem jelenik meg.”

2. § A TKR 20.-21. §-ai helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(1) A polgármester a településképi bejelentési eljárást a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII.15.) Kormányrendelet (továbbiakban: Korm. rendelet) 46.-47. §-aiban meghatározottak szerint a településképi szempontból kiemelt területen az építési szabályzatban meghatározott Lf-K jelű övezetekben a következő építési tevékenységek végzését megelőzően:

a) Meglévő építmény homlokzatának megváltoztatása, utólagos hőszigetelése, homlokzati nyílászáró cseréje, a homlokzatfelület színezésének megváltoztatása, a homlokzat felületképzésének megváltoztatása

b) Az épület közterületről látható homlokzatához illesztett előtető, védőtető, ernyőszerkezet építése, meglévő felújítása, helyreállítása, átalakítása, korszerűsítése, bővítése, megváltoztatása.

c) Kereskedelmi, vendéglátó rendeltetésű épület építése, bővítése, melynek mérete az építési tevékenység után sem haladja meg a nettó 20,0 m2 alapterületet.

d) Közterületről látható vendéglátó kerthelyiség kialakítása.

e) Közterületről látható nem emberi tartózkodásra szolgáló építmény építése, bővítése.

f) Cégér, cégtábla, üzletfelirat, a vállalkozás használatában álló ingatlanon elhelyezett, a vállalkozást népszerűsítő egyéb felirat és más grafikai megjelenítés létesítése, meglévő felújítása, helyreállítása, átalakítása, korszerűsítése, megváltoztatása.

g) Közterületi kerítés, valamint közterületről látható kerti építmény építése, átalakítása.

h) Napenergia hasznosító berendezés (napkollektor, napelem), szellőző-, klíma berendezés, áru- és pénzautomata elhelyezése.

i) Építménynek minősülő szelektív és háztartási célú hulladékgyűjtő és -tároló elhelyezése.

j) Építésügyi hatósági engedélyhez kötött, de a jogerős engedélytől eltérően megvalósuló - az eltérést illetően építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött - az a), b) bekezdésben felsorolt építési munkák esetén.

(2) A polgármester Korm. rendelet 46-47. §-aiban meghatározottak szerint településképi bejelentési eljárást folytat le a település teljes közigazgatási területén

a) reklámok és reklámhordozók elhelyezése,

b) az építmények rendeltetésének megváltoztatása - így az önálló rendeltetési egység rendeltetésének módosítása vagy az építmény rendeltetési egységei számának megváltozása –

esetén.

(1) A Polgármester a településképi bejelentési eljárást Korm. rendeletben meghatározottak szerint folytatja le.

(2) Az eljárás lefolytatására vonatkozó kérelmét az építési tevékenység végzésére jogosult papír alapon vagy elektronikusan nyújtja be a polgármesternek az erre a célra rendszeresített 4. melléklet szerinti formanyomtatványon legalább az építési tevékenység megkezdése, az építmények rendeltetésének megváltoztatása vagy a reklám és reklámhordozó elhelyezése előtt 15 nappal a (3) bekezdés szerinti tartalmú tervdokumentáció mellékelésével.

(3) A bejelentéshez a kérelem tárgyának megfelelően a következő munkarészeket tartalmazó, az elbíráláshoz szükséges léptékű és részletezettségű, a településképi követelményeknek való megfelelést igazoló építészeti-műszaki tervet kell benyújtani:

a) építési tevékenység esetében – a szükség szerinti jogosultsággal rendelkező tervező által készített

aa) a településképi követelményeknek való megfelelésről szóló rövid műszaki leírást, mely tartalmazza a telepítés, az építészeti kialakítás, a homlokzatok anyag- és színhasználatának leírását is,

ab) helyszínrajzot a szomszédos építmények és a terepviszonyok feltüntetésével,

ac) (szükség szerint) alaprajzot,

ad) (szükség szerint) homlokzatot, valamint

ae) (amennyiben az építmény az utcaképben megjelenik) - utcaképi vázlatot, színtervet és látványtervet,

b) reklám, reklámhordozó, cégér, cégtábla, üzletfelirat és egyéb a vállalkozást népszerűsítő felirat elhelyezések esetében - a szükség szerinti jogosultsággal rendelkező tervező által készített

ba) rövid műszaki leírást a telepítésről és az építészeti kialakításról, a rögzítés módjáról, reklám, reklámhordozó, cégér, stb. anyag- és színhasználatáról, a településképi követelményeknek való megfelelőség bemutatásával,

bb) helyszínrajzot a szomszédos építmények feltüntetésével,

bc) a reklámhordozó, cégér, stb. kialakításának részletterve alaprajzi és homlokzati nézetekkel,

bd) az elhelyezendő reklám, reklámhordozó, cégér, stb. településképi megjelenését ábrázoló részletterv, mely ábrázolja annak méretét, kialakítását, a hordozófelület anyagát és a rögzítés módját is,

be) az elhelyezéssel érintett építmény az elhelyezendő reklámot, reklámhordozót, cégért, stb., is ábrázoló homlokzati rajza, amennyiben az elhelyezés építmény településképi, szempontból meghatározó homlokzati felületén tervezett,

bf) látványtervet vagy fotómontázst,

c) rendeltetésváltoztatás esetén

ca) a településrendezési eszközök rendeltetésre vonatkozó követelményeinek való megfelelésről szóló rövid műszaki leírást, mely a tervezett rendeltetés parkolási igényének biztosítását is ismerteti,

cb) helyszínrajzot, mely bemutatja a tervezett rendeltetés parkolási igényének biztosítását, valamint a településrendezési eszközök rendeltetésre vonatkozó követelményeinek teljesítését,

cc) a tervezett rendeltetés településrendezési eszközök rendeltetésre vonatkozó követelményeinek való megfelelését és parkolási igényét alátámasztó alaprajzot.

(4) Amennyiben a benyújtott kérelem és melléklete nem felel meg (3) bekezdésben előírt tartalmi követelményeknek a polgármester megszünteti az eljárást.

(5) A polgármester a tervezett építési tevékenység, rendeltetésváltoztatás vagy reklám, reklámhordozó, elhelyezés tudomásul vételéről, amennyiben az megfelel a rendelet, a helyi építési szabályzat és az OTÉK előírásainak határozatában tudomásul veszi, ellenkező esetben a kérelmezett tevékenység végzését a határozatában megtiltja, melyben figyelmezteti a bejelentőt a tevékenység tiltás ellenére történő elkezdésének és folytatásának jogkövetkezményeire.

(6) A településképi bejelentésről szóló döntés a települési főépítész szakmai álláspontján alapul.

(7) A Polgármester bejelentési eljárásban hozott, építési tevékenységet, reklám- vagy reklámhordozó elhelyezést, rendeltetésváltoztatást tudomásul vevő határozata a bejelentéshez mellékelt és záradékolt tervdokumentációval együtt érvényes.

(8) A polgármester döntésével szemben a települési Kővágószőlős Község Önkormányzat Képviselő-testületéhez lehet fellebbezéssel élni. A fellebbezés elbírálása legkésőbb a fellebbezés beérkezését követő soron következő rendes képviselő-testületi ülés alkalmával történik.”

3. § Hatályát veszti a TKR 22. § 5) pontjában a „26/D. § b) bekezdése” szövegrész.

4. § E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

Az önkormányzati rendelet a 2010. évi CXXX. törvény 12/B. §-a alapján hatályát vesztette 2022. január 2. napjával.