Kővágószőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2021. (VIII.1.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról

Hatályos: 2023. 01. 01

Kővágószőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2021. (VIII. 1.) önkormányzati rendelete

A települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról

2023.01.01.

Kővágószőlős Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés a), d), g) pontjaiban kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Kővágószőlős község közigazgatási területén lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. (továbbiakban Szt.) 3. § (1)-(3) bekezdésében meghatározott személyekre,

(2) az (1) bekezdésben foglaltakon kívül a rendelet hatálya – hatáskörre és illetékességre tekintet nélkül – kiterjed arra a rászorulóra, akinek a rendkívüli települési támogatás, étkeztetés illetve szállás biztosításának hiánya életét, testi épségét veszélyezteti.

A szociális igazgatás szervei

2. § (1) A képviselő-testület felhatalmazása alapján a szociális igazgatás területén a következő hatásköröket a polgármester gyakorolja:

a) települési lakhatási támogatás (9–10. §),

b) rendkívüli települési támogatás (11. §),

c) települési temetési segély (12. §).

(2) Az átruházott hatáskörökben hozott döntéseiről a polgármester utólag beszámol a képviselő-testületnek a soron következő képviselő-testületi ülésen.

(3) Családsegítő és gyermekjóléti alapszolgáltatást, az étkeztetést és házi segítségnyújtást – a Pécsi Többcélú Agglomerációs Társulással kötött szerződés keretében – szociális szolgáltató szervezet látja el.

(4) A szociális alapszolgáltatások közül a népkonyhai étkeztetést a Palliatív Humán Szolgáltató Központ látja el.

Eljárási rendelkezések

3. § (1) A szociális ellátások iránti kérelmet a 2. §-ban megállapított hatáskörök címzettje részére a Pellérdi Közös Önkormányzati Hivatal Kővágószőlősi Kirendeltségén (7673 Kővágószőlős, Rákóczi u. 34.) kell benyújtani az erre rendszeresített formanyomtatványon. Az eljárás – indokolt esetben – hivatalból is indítható.

(2) Az (1) bekezdéstől eltérően, a 2. § (3)–(4) bekezdésében meghatározott szolgáltatások iránti kérelem az e bekezdésekben meghatározott szervezeteknél is benyújtható.

4. § (1) A szociális ellátásra való jogosultság elbírálásához a kérelmezőnek igazolni kell:

a) a család (kérelmező) jövedelmi, vagyoni helyzetét,

b) szükség szerint a munkaviszonyra, tanulói jogviszonyra, egészségi állapotra, munkaképesség megváltozására, társadalombiztosítási jogviszony időtartamára, közmű kiadásokra, az együtt élő családtagok személyi adataira, családi jogállására, valamint az ellátás érdemi elbírálásához szükséges egyéb adatokra vonatkozó nyilatkozatokat és igazolásokat.

c) A nyugellátásban részesülőknek a folyósítási törzsszám valódiságának igazolására, a nyugdíjas igazolványt be kell mutatni.

(2) A kérelmek elbírálása során a házastársak akkor tekinthetők különélőnek, ha a lakcímük különböző.

(3) A jogosultság megállapításakor – a kérelmező jövedelmi helyzetére vonatkozóan egyebekben – az Szt. 10. §-ában foglaltak az irányadók. Ha a kérelmező a jövedelmét más szerv által kiállított igazolással nem tudja igazolni, akkor jövedelmére vonatkozóan köteles büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkozatot tenni.

(4) A támogatásban részesülő a jogosultsága feltételeit érintő lényeges tények, jövedelmi, vagyoni viszonyai változását annak bekövetkezését követő 15 napon belül köteles bejelenteni.

5. § A támogatásban részesülő a jogosultsága feltételeit érintő lényeges tények, jövedelmi, vagyoni viszonyai változását annak bekövetkezését követő 15 napon belül köteles bejelenteni.

6. § A jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítésére, valamint az adatkezelésre az Szt. 17. §-24. §-a az irányadó.

7. § (1) Ha a kérelem elbírálása szükségessé teszi a döntést megelőzően környezettanulmányt kell készíteni.

(2) A több hónapra megállapított segélynél a segély megállapításakor rendelkezni kell a folyósítás kezdő, valamint befejező hónapjáról.

(3) A szociális ellátásról szóló határozat kiadmányozására a polgármester jogosult.

(4) A rendelet 4. §-7. §-aiban nem szabályozott egyéb eljárási kérdésekben az Szt. eljárási rendelkezései az irányadók.

8. § (1) A havi rendszeres pénzbeli települési támogatásokat utólag, minden hónap 5. napjáig kell folyósítani.

(2) Az e rendeletben megállapított pénzbeli ellátások banki átutalással, készpénzben pénztári kifizetéssel vagy közüzemi szolgáltatók részére történő utalással nyújthatók.

II. Fejezet

Pénzbeli ellátások

Települési lakhatási támogatás

9. § (1) A települési lakhatási támogatás a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez nyújtott hozzájárulás.

(2) A települési lakhatási támogatás a rendeletben meghatározott feltételek szerinti jogosultnak a villanyáram, a gáz, a víz-és csatornahasználat díjához – e közüzemi szerződések hiányában – tűzifa költségeihez nyújtható.

(3) A települési lakhatási támogatást első sorban természetbeni szociális ellátás formájában és a lakásfenntartással összefüggő azon rendszeres kiadásokhoz nyújtható, amelyek megfizetésének elmaradása a kérelmező lakhatását a legnagyobb mértékben veszélyezteti.

10. § (1) Települési lakhatási támogatás nyújtható annak, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át, egyedülálló esetén a 300 %-át.

(2) A támogatás további jogosultsági feltételeként megkövetelhető, hogy a kérelmező által életvitelszerűen lakott lakás vagy ház és annak környezete tiszta, higiénikus, az ingatlan állaga jó karban tartott és rendeltetésszerű használatra alkalmas legyen.

(3) A lakhatási támogatás havi összege 3.000,- Ft.

(4) A lakhatási támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(5) A települési lakhatási támogatást egy évre kell megállapítani, de havi rendszerességgel kell folyósítani a közüzemi díj közvetlen kifizetésével vagy legfeljebb évi két alkalommal természetben nyújtott tűzifa biztosításával.

Rendkívüli települési támogatás

11. § (1) Rendkívüli települési támogatás nyújtható kérelemre vagy hivatalból annak, aki olyan rendkívüli élethelyzetbe kerül, amely létfenntartását veszélyezteti és önmaga, illetve családja létfenntartásáról más módon nem tud gondoskodni, vagy alkalmanként jelentkező többletkiadások, különösen a Szt. 45. § (4) bekezdésében meghatározott esetek miatt anyagi segítségre szorul.

(2) Rendkívüli települési támogatás annak nyújtható, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át, egyedülálló esetén a 300 %-át.

(3) Rendkívüli települési támogatás – az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás kivételével – ugyanannak a családnak évente legfeljebb 4 alkalommal nyújtható.

(4) A támogatás összege alkalmanként 5.000,- Ft-tól 30.000,- Ft-ig terjedhet.

(5) A támogatás megállapítása esetén a család egészére tekintettel kell a kérelmet elbírálni. A támogatás pénzben vagy természetben egyaránt nyújtható. A kérelmező és a vele közös háztartásban élő családtagjai számára – ugyanazon élethelyzetre hivatkozással – 60 napon belül ismételten benyújtott kérelemre települési támogatás nem állapítható meg.

(6) Kivételesen – naptári évenként egy alkalommal – méltányosságból a Képviselő-testület jogosult a (2)–(5) bekezdés szabályaitól eltérni.

Települési temetési segély

12. § (1) Települési támogatásként, temetési segély nyújtható annak a helybeli lakosnak, aki meghalt személy eltemettetéséről gondoskodik.

(2) Temetési segély nem állapítható meg annak a személynek, aki a hadigondozásról szóló 1994. évi XLV. törvény alapján temetési hozzájárulásban részesül.

(3) A temetési segély összege 100.000,- Ft.

(4) A temetési segély iránti kérelmet a haláleset bekövetkezésétől számított 60 napon belül kell előterjeszteni. A kérelemhez a halotti anyakönyvi kivonat és a temetési számla másolatát csatolni kell. A temetési számlát a támogatást kérő nevére kell kiállítani.

(5) Amennyiben a kérelem elbírálásához szükséges információk rendelkezésre állnak a döntés lehetőleg azonnal meghozatalra kerül, egyébként az eljárási határidő 15 nap.

III. Fejezet

Szociális szolgáltatások

13. § (1) A szociálisan rászorultak részére biztosítandó személyes gondoskodást nyújtó ellátások szabályait az Szt. 56-92/I. §-a tartalmazza.

(2) Az Szt.-ben foglalt alapszolgáltatások közül az önkormányzat:

a) a Pécsi Többcélú Agglomerációs Társulás útján biztosítja az étkeztetés, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás és a családsegítés szolgáltatásokat,

b) a Palliatív Humán Szolgáltató Központ útján biztosítja a népkonyha szolgáltatás igénybevételét.

(3) Az étkezés igénybevétele esetén szociális rászorult:

a) a 65. életévét betöltött,

b) aki munkaképességét legalább 67 %-ban elvesztette,

c) a legalább 50 %-os mértékű egészségkárosodott,

d) a háziorvos igazolása szerint mozgásában korlátozott, krónikus, vagy akut megbetegedése, fogyatékossága miatt önmaga ellátásáról – részben vagy teljesen – gondoskodni nem tudó valamint a fekvőbeteg gyógyintézeti kezelést nem igénylő, önmaga ellátására részben képes pszichiátriai, illetve szenvedélybeteg,

e) a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvény alapján fogyatékossági támogatásban részesülő,

f) bejelentett lakóhellyel nem rendelkező hajléktalan.

(4) A népkonyha szolgáltatás igénybevételére jogosultak azok a szociálisan rászorult személyek, akik más étkeztetési formát nem vesznek igénybe.

14. § (1) Az önkormányzat a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvényben (továbbiakban: Gyvt.) foglaltak szerint biztosítja a személyes gondoskodást nyújtó alapszolgáltatások keretében a gyermekek napközbeni ellátását maga, vagy a Gyvt-ben foglaltak szerint más szervekkel, személyekkel történő szerződéskötés útján, illetve társulásban látja el.

(2) Az önkormányzat a gyermekek testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődésének, jólétének, a családban történő nevelésének elősegítése érdekében a Gyvt. 39-40. §-ában meghatározott gyermekjóléti szolgálatot, szolgáltatást a Pécsi Többcélú Agglomerációs Társulás keretében működteti.

IV. Fejezet

Záró rendelkezések

15. § A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a többször módosított szociális ellátások helyi szabályairól szóló 2/2015. (II.25.) önkormányzati rendelet.

16. § Ez a rendelet 2021. augusztus 1-jén lép hatályba.

17. § (1) A rendelet szabályait a már folyamatban lévő, de még el nem bírált ügyekben is alkalmazni kell.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző a helyben szokásos módon gondoskodik.