Kővágószőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete

a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról szóló 16/2018. (X.16.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 06. 01- 2022. 06. 01

Kővágószőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete

a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról szóló 16/2018. (X.16.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.06.01.

Kővágószőlős Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk. (2) bekezdésében foglalt eredeti jogalkotói hatáskörében a következőket rendeli el:

1. § Kővágószőlős Község Önkormányzat Képviselő-testületének a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról szóló 16/2018. (X.16.) önkormányzati rendeletének 14. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

14. §

(1) Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatásért közszolgáltatási díjat fizetni.

(2) Mentes a közszolgáltatási díj megfizetése alól a külterületi ingatlantulajdonos, ha saját maga vagy a vele egy háztartásban élő hozzátartozója a település belterületén is igénybe veszi a közszolgáltatást és erre vonatkozóan közszolgáltatási díj fizetési kötelezettsége van.

(3) A közszolgáltatási díj az egységnyi díjtétel és az ürítési gyakoriság átlagszámának szorzata.

(4) Szünetel a szolgáltatás igénybevétele a bejelentéstől számított legfeljebb 1 év időtartamra, ha az írásbeli közszolgáltatási szerződéssel rendelkező ingatlanhasználó két naptári hónapnál hosszabb ideig az ingatlant életvitelszerűen nem használja és az üresedés várható időtartamát – legkésőbb a szüneteltetés megkezdését megelőző 8 munkanappal bezárólag - írásban leadott nyilatkozattal - bejelenti a közszolgáltatónak.

(5) A bejelentés megtételére csak a Közszolgáltatóval szerződéses jogviszonyban álló, illetve meghatalmazottja jogosult.

(6) A szüneteltetésre vonatkozó igénybejelentés megismételhető. Az utólag benyújtott kérelmeket a Közszolgáltató visszamenőlegesen nem érvényesítheti. A bejelentésbe foglaltak valóságtartalmát a Közszolgáltató ellenőrizni jogosult.

(7) A szüneteltetés jogszerűtlen igénybevétele esetén a Közszolgáltató jogosult a szüneteltetést visszavonni, a közszolgáltatási díjat pótlólagosan kiszámláztatni, továbbá a felmerült költségeit érvényesíteni, kivéve, ha a szüneteltetés jogszerű volta igazolásra kerül.

(8) Ha az ingatlan a szüneteltetési időtartam lejárta előtt újra lakottá válik, annak tényét az ingatlanhasználó köteles legalább 3 nappal korábban a Közszolgáltatónak bejelenteni.

2. § Kővágószőlős Község Önkormányzat Képviselő-testületének a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról szóló 16/2018. (X.16.) önkormányzati rendelete a következő 14/A. §-ban foglaltakkal egészül ki:

14/A. §

(1) Közösen használt tárolóedény esetén tárolókapacitás kedvezmény illeti meg az igazoltan egyedülálló ingatlanhasználó tekintetében a társasházat, lakásszövetkezeti házat, tulajdonosi közösséget a 110 l tárolókapacitás 50 %-ának mértékéig. Az egyedülálló ingatlanhasználó kedvezményének igazolásához a közös képviselő köteles a Közszolgáltató rendelkezésére bocsátani az egyedülálló ingatlanhasználó által beszerzett önkormányzati igazolását, valamint az ingatlantulajdonos nevét, címét és azonosító adatait.

(2) Amennyiben a lakásszövetkezetek, társasházak képviseletre feljogosított szerve közös edényhasználat esetén a tárgyévet megelőző év december 1-jéig a Közszolgáltató rendelkezésére bocsátja a közszolgáltatási díjnak az egyes ingatlanhasználókra történő felosztását tartalmazó határozatot, valamint az egyes ingatlanhasználók nevét és személyes adatait, a Közszolgáltató köteles a díjszámlázáshoz szükséges adatszolgáltatást a tárgyév január 1-jét követő időszakban az egyes ingatlanhasználók tekintetében teljesíteni.

(3) A használt edény mérete, száma és a felosztást tartalmazó határozat a felosztási arányszámok tekintetében tárgyéven belül június 1-ig, vagy december 1-ig módosítható. Ebben az esetben a Közszolgáltató a következő negyedévtől kezdődően teljesít a módosított arányszámoknak megfelelő, díjszámlázáshoz szükséges adatszolgáltatást. Egyéb időszakokban a szerződés csak a személyi adatok tekintetében módosítható. A Közszolgáltató az e rendeletben előírtaknak meg nem felelően előterjesztett bejelentést elutasítja.

(4) Amennyiben az ingatlan tulajdonosi, használati viszonyaiban változás következik be, az új tulajdonos, vagy használó a korábbi tulajdonossal, használóval együttesen köteles a változás tényét az új használó adatinak megjelölésével 15 napon belül írásban vagy elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló törvényben meghatározott elektronikus úton bejelenteni a Közszolgáltatónak. A változás bejelentésével egyidejűleg az új tulajdonos, használó ás a Közszolgáltató között a közszolgáltatási szerződés létrejön. Ennek a bejelentésnek a megtételéig a közszolgáltatási díjat a korábbi ingatlanhasználó köteles megfizetni.

(5) Az ingatlanhasználó köteles a közszolgáltatási szerződés fentebbi bekezdésében nem említett elemeiben bekövetkezett változást a Közszolgáltatónak bejelenteni. A szerződésmódosítás a Közszolgáltatónál írásban vagy az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló törvényben meghatározott elektronikus úton vagy az ügyfélszolgálaton szóban kezdeményezhető. A szerződésmódosítást írásba kell foglalni.

(6) A választható szabványos tárolóedényekre vonatkozó szerződésmódosítással egyidejűleg a társasház képviseletre jogosult személye köteles gondoskodni a tárolóedény lecseréléséről. A szabványos tárolóedények 60, 80 vagy 120 literesek.

3. § Ez a rendelet 2022. június 1-jén lép hatályba.