Kővágószőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (XII. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról szóló 6/2021. (VIII.1.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 01. 01

Kővágószőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (XII. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.01.01.
a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról szóló 6/2021. (VIII.1.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Az Ukrajnában zajló háború miatt kihirdetett veszélyhelyzet következtében kialakult magas infláció miatt egyes alapanyagok esetében 100%-os áremelkedés is megvalósult az elmúlt évben. Ennek következtében a népkonyhai étkeztetés egyre nehezebben megvalósítható a szerződéses egységáron. Az Önkormányzat továbbra is szeretné, ha a népkonyhai étkezés a településen fennmaradna, ugyanakkor a feltételrendszer átdolgozása szükséges, hogy valóban az arra rászorulók vegyék igénybe az ellátást.
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szoc. tv.) 56. §-a alapján a szociálisan rászorultak részére személyes gondoskodást az állam, valamint az önkormányzatok biztosítják. A személyes gondoskodás magában foglalja a szociális alapszolgáltatásokat és a szakosított ellátásokat.
Az 57. § (1) bekezdés c) pontja alapján az étkeztetés szociális alapszolgáltatás.
A 62. § szerint az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkezéséről kell gondoskodni, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani, különösen koruk, egészségi állapotuk, fogyatékosságuk, pszichiátriai betegségük, szenvedélybetegségük, vagy hajléktalanságuk miatt. A jogosultsági feltételek részletes szabályait a települési önkormányzat rendeletben határozza meg. Az étkeztetés szolgáltatási formái a szociális konyha és a népkonyha.
Fentiek alapján az önkormányzat a szociális rendeletében szabályozza a népkonyhai étkeztetés részletszabályait. Mivel eltérő törvényi rendelkezés nincs, ezért a 62. §-ban foglaltakon túl jövedelemhatárhoz köti a szolgáltatás igénybevételét.
A 119/C. § (1) bekezdés a) pontja alapján a szolgáltató vezetője a szolgáltatás nyújtásának megkezdését megelőzően megvizsgálja az ellátást igénylő havi jövedelmét szociális alapszolgáltatás esetén.
Mivel a népkonyha szociális alapszolgáltatás, a fentiek alapján a szolgáltató vezetője köteles vizsgálni az önkormányzati rendeletben meghatározott jövedelemhatároknak való megfelelést.