Ófalu Község Önkormányzat Képviselő-testülete 14/2010. (XII. 22.) önkormányzati rendelete

a települési folyékony hulladék kezelésének kötelező közszolgáltatásáról

Hatályos: 2011. 01. 01- 2021. 06. 10

Ófalu Község Önkormányzat Képviselő-testülete 14/2010. (XII. 22.) önkormányzati rendelete

a települési folyékony hulladék kezelésének kötelező közszolgáltatásáról

Ófalu Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az 1990. évi LXV. Törvény 16. § (l ) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva, a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Hgt.) 23. §-ában hozott felhatalmazás alapján, figyelemmel a 64//2008. (III.28.) Konn rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) , valamint a 213/2001. (XI.14.) Korm. rendeletben foglaltakra a települési folyékony hulladék kezelésének kötelező közszolgáltatásáról az alábbi rendeletet alkotja.

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet személyi hatálya kite1jed: Ófalu község közigazgatási területén található minden olyan vezetékes vagy saját ivóvízellátással rendelkező ingatlan tulajdonosára, akinek ingatlanán a számlázott, illetve e rendelet szerint számított ivóvíz felhasználásnak megfelelő települési folyékony hulladék keletkezik.

(2) A rendelet tárgyi hatálya kite1jed az ingatlan használatával kapcsolatban keletkezett települési folyékony hulladék folyamatos összegyűjtésére, rendszeres elszállítására és ártalommentes végleges elhelyezésére, valamint az ezekre vonatkozó közszolgáltatás ellátására, a közszolgáltatás ellené1iékének a megtérítésére, valamint a közszolgáltatás díjának meghatározására.

Alapfogalmak

2. § E rendelet alkalmazásában:

- Települési folyékony hulladék: A 213/2001.(XI.14.) Korm. rendelet 3. § b. pontjában meghatározott hulladékká vált folyadék.

- Ingatlan: Az ingatlan-nyilvántartásban önálló helyrajzi számmal rendelkező, folyékony hulladékot termelő építmé1myel beépített ingatlan, ahol a számlázott, illetve e rendelet szerint számított ivóvíz felhasználásának megfelelő települési folyékony hulladék keletkezik.

- Közszolgáltató: Ófalu község közigazgatási terlületére a települési folyékony hulladék begyüjtésére és elszállítására irányuló kötelező közszolgáltatás ellátására kiválasztott és Ófalu község Önkormányzatával közszolgáltatás végzésére közszolgáltatási szerződést kötött gazdálkodó szervezet.

- Közmüpótló létesítmény: közcsatornával el nem látott területeken keletkező szennyvíz gyűjtésére, tárolására, kismértékü kezelésére szolgáló, az építésügyi, környezetvédelmi és közegészségügyi szabályoknak megfelelő, az ingatlanon elhelyezett műtárgy vagy alma.

- Települési folyékony hulladék kezelésére irányuló közszolgáltatás: a települési folyékony

hulladék tárolására szolgáló közmüpótló berendezés kiürítése /szippantása/, a folyékony hulladéknak a végleges befogadóba történő ártalmatlanítási célú elszállítása és a befogadóba történő leürítése.

- Ingatlantulajdonos: Az ingatlant tulajdonjog vagy egyéb jogcímen használó személy.

- Szakhatóságok: környezetvédelmi, természetvédelmi, vízügyi, népegészségügyi és építési

I. fokú közigazgatási hatóságok.

- Végleges befogadó: Az ófalui gyökérzónás szennyvíztisztító telep, hrsz: 0114/6.

A közszolgáltatási szerződés

3. § (1) Ófalu község közigazgatási területén a rendelet 1. § (2) bekezdésében meghatározottak szerinti települési folyékony hulladék kezelés ellátására irányuló közszolgáltatást végző szervezet kiválasztása a Hgt., valamint a végrehajtására kiadott 224/2004.(VII.22.) Korm. rendeletben foglaltak alapján történik.

(2) A kiválasztott közszolgáltatóval, a Pécsváradi Vízmű Kft-vel (Pécsvárad, Kossuth L. u.9.), (a továbbiakban: Közszolgáltató) a közszolgáltatás ellátására az Önkormányzat közszolgáltatási szerződést köt.

(3) A Közszolgáltató Ófalu község közigazgatási területén a települési folyékony hulladék folyamatos begyűjtésére és a befogadóba történő ártalmatlanítási célú elszállítására és a befogadóba történő leürítésére irányuló közszolgáltatást végzi 2008. január l -től számított határozatlan időre a közte és az Önkormányzat között megkötött közszolgáltatási szerződés szerint.

A települési folyékony hulladék kezelésére vonatkozó közszolgáltatás kötelező igénybevétele

4. § (1) A települési folyékony hulladék folyamatos begyűjtésére és ártalommentes végleges elhelyezésére irányuló közszolgáltatást a rendelet 1. § (1) bekezdésében meghatározott ingatlantulajdonosok kötelesek igénybe venni.

(2) Az ingatlantulajdonos és a Közszolgáltató között jogviszonyt az a tény hozza létre, hogy a Közsszolgáltató az ingatlantulajdonos számára a közszolgáltatást felajánlja, illetve a közszolgáltatás teljesítésére rendelkezésre áll.

(3) A közszolgáltatás teljesítésének feltételeiről a Közszolgáltató az ingatlantulajdonost írásban köteles értesíteni vagy felhívás közzététele útján tájékoztatni.

(4) A Közszolgáltató az ingatlantulajdonos bejelentése alapján, vele egyeztetett időpontban köteles a közszolgáltatást nyújtani.

A hulladékkezelési közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó szerzdődés egyes ta rtalmi elemei

5. § (1) A települési folyékony hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatás igénybevételéről szóló szerződésben meg kell határozni a szerződéskötő feleket: a Közszolgáltatót és a Megrendelő ingatlantulajdonost.

(2) A szerződésben meg kell jelölni:

a.) a közszolgáltatás igénybevételének kezdő napját, b.) a teljesítés helyét,

c.) a begyűjtési gyakoriságot,

d.) a felek jogait és kötelezettségeit.

(3) A szerződésben rendelkezni kell továbbá:

a.) a közszolgáltatási díjról és alkalmazásának feltételeiről, b.) a közszolgáltatási díj megfizetésének módjáról,

e.) a szerződés módosításának, felmondásának feltételeiről, d.) az irányadó jogszabályok meghatározásáról.

A Közszolgáltató jogai és kötelezettségei

6. § (1) A települési folyékony hulladék kezelésére kiválasztott Közszolgáltató a közszolgáltatást a 16/2002.(IV.10.) EÜM rendelet 6. §-ában foglalt eszközökkel és az itt meghatározott feltételek, valamint a 4/1984.(II.1) ÉVM rendelet szerint köteles ellátni.

(2) A Közszolgáltató az általa begyüjtött települési folyékony hulladék leürítését kizárólag az ófalui gyökérzónás szennyvíztisztító telep szennyvízfogadó műtárgyba végezheti.

(3) A Közszolgáltató a közszolgáltatást az arra kötelezettek felé folyamatos rendelkezésre állással teljesíti úgy, hogy a települési folyékony hulladékot köteles az ingatlantulajdonos bejelentésétől számított 72 órán belül - kivéve munkaszüneti napok - begyüjteni és végleges ártalommentes elhelyezés végett az erre kijelölt befogadó helyre szállítani, az ingatlantulajdonos pedig a begyűjtést elősegíteni.

(4) A Közszolgáltató által használt szállítójármüveknek és egyéb technikai eszközök nek alapfelszereltségükben alkalmasnak kell lenniük az ingatlan-tulajdonosok szennyvíz tárolására alkalmas közműpótló berendezéseinek kiürítésére. A szállító járművek alapfelszereltségükben legfeljebb 30 méter hosszú szívócsővel kell rendelkezniük.

(5) A települési folyékony hulladék begyűjtése és elszállítása, ártalmatlanítása csakis a törvényben vagy kormányrendeletben meghatározott esetben szüneteltethető vagy korlátozható.

(6) Az ingatlantulajdonos köteles a Közszolgáltatónak bejelenteni, ha tulajdonosváltozás vagy egyéb ok folytán a közszolgáltatás igénybevételére kötelezetté válik.

(7) A Közszolgáltató a települési folyékony hulladék begyűjtését, elszállítását és ártalommentes végleges elhelyezését nem tagadhatja meg, kivéve

- ha a hulladék veszélyes hulladéknak minősül,

- ha ismeretlen eredetű a hulladék, annak veszélytelenségének megállapításáig,

Ingatlantulajdonosok jogai és kötelezettségei

7. § (1) Az ingatlantulajdonos az ingatlanán keletkező települési folyékony hulladékot az ingatlana területén belül zárt, vízzáró kivitelü közműpótló létesítményben köteles gyüjteni.

A 16/2002.(IV.10.) EüM rendeletben meghatározott közműpótló berendezés akkor megfelelő, ha rendelkezik az arra illetékes szakhatóságok által kiadott létesítési, használatbavételi vagy fennmaradási engedéllyel, legalább kétheti sze1myvízmennyiség tárolására alkalmas és vízzáró.

(2) Az ingatlantulajdonos az ingatlanán elhelyezett közmüpótló berendezésbe csak kommnunális vagy kommunális jellegü szennyvizet vezethet és tárolhat. Az ingatlantulajdonos köteles a közmüpótló berendezést úgy használni, hogy azzal más személyek testi épségét, egészségét és jó közérzetét ne veszélyeztesse, a település természetes és épített környezetét ne sze1myezze, a növény és állatvilágot ne károsítsa. A közműpótló berendezések szabályszerű létesítését az azt engedélyező hatóság, működését az érintett szakhatóságok ellenőrzik.

(3) Az ingatlantulajdonos köteles a települési folyékony hulladékot a jelen rendeletben megjelölt Közszolgáltatónak átadni, a Közszolgáltató szállító eszközeit igénybe ve1mi és részére a jelen rendelet szerinti közszolgáltatási díjat megfizetni.

(4) A települési folyékony hulladék elszállítását az ingatlantulajdonosnak kell megrendelnie a Közszolgáltatónál.

(5) Az ingatlantulajdonos köteles biztosítani a közműpótló berendezés megközelíthetőségét oly módon, hogy annak kiüdtését a Közszolgáltatást végző alapfelszereltségével el tudja látni.

(6) Az ingatlantulajdonos mentesül a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettsége alól, amennyiben a kérelmére elvégzett hatósági vizsgálat alapján az engedély másolatával igazolja a Közszolgáltató felé, hogy az ingatlanán történő folyékony hulladékkezelés és ártalmatlanítása a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően tö1ténik.

Adatszolgáltatási kötelezettség

8. § (1) A települési folyékony hulladék ártalommentes végleges elhelyezését biztosító befogadó mütárgyat üzemeltető Közszolgáltató a befogadó mütárgyba ürített folyékony hulladék

mennyiségéről nyilvántartást köteles vezetni. A nyilvántartás tartalmazza a folyékony hulladék átadásának pontos idejét, a mennyiségét és a szállító jármű adatait.

(2) A Közszolgáltató a személyi adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvényben és végrehajtási rendeletében foglaltak alkalmazásáról, valamint az üzleti titokra vonatkozó jogszabályi és szerződéses rendelkezések betartásával nyilvántartást vezet a települési folyékony hulladék fizetendő közszolgáltatási díjának megállapításához szükséges elszállított folyékony hulladék, illetőleg az elfogyasztott ivóvíz mennyiségéről.

(3) Közszolgáltató a lakossági települési folyékony hulladék áttalmatlanítására vonatkozó költségvetési támogatás elszámolására adatokat szolgáltat az Önkormányzatnak.

A hulladékkezelési közszolgáltatás díja, az egységnyi díjtétele és a fizetendő díj megállapítása

9. § (1) Az ingatlantulajdonosnak a települési folyékony hulladék kezelésére irányuló közszolgáltatás igénybevételéért

(2) Egységnyi díjtétel az ingatlanon keletkezett folyékony hulladékmennyiség egységnyi térfogatának kezelési díja. Az ingatlanon keletkező folyékony hulladék mennyiség kiszámításánál az ingatlanon fogyasztott (számlázott) vízme1myiséget kell alapul venni az egységnyi díjtétel megállapításához.

(3) A folyékony hulladék mennyiségének meghatározásánál a Korm. rendelet 10. §. (4) bekezdésében meghatározottak szerint kell eljárni.

(4) Az ingatlan tulajdonosának a közszolgáltatásért fizetendő közszolgáltatási díjat az egységnyi díjtétel és a Korm. rendelet szerint meghatározott mem1yiség szorzata alapján kell megállapítani.

(5) Lakosságtól származó települési folyékony hulladék esetében a beszállított mennyiség után a Magyar Köztársaság mindenkori éves költségvetéséről szóló törvény „normatív , kötött felhasználású támogatások '' tárgyú melléklete szerint a „lakossági települési folyékony hulladék ártalmatlanításának támogatása" címen igényelhető támogatás összegével csökkenteni kell a Közszolgáltató lakossági fajlagos ráfordításait.

(6) A Közszolgáltató háromhavonta számlát bocsát ki az ingatlantulajdonos által fizetendő közszolgáltatási díjról, mely alapján az ingatlantulajdonos a közszolgáltatási díjat a Közszolgáltató részére a teljesített közszolgáltatásra kibocsátott számla alapján utólag, a számla kézhezvételétől számított 15 napon belül köteles kiegyenlíteni.

(7) Az ingatlan tulajdonosa a közszolgáltatási díjat tartalmazó számla adataival és összegével

hulladékkezelési közszolgáltatási díjat kell fizetnie, amelynek -egységnyi díját jelen rendelet melléklete ta1talmazza. A közszolgáltatási díjat az önkormányzat egyéves díjfizetési időszakra állapítja meg, a díjfizetési időszakok minden év január l -jétől kezdődnek.

kapcsolatban a Közszolgáltatónál írásban kifogást emelhet. A kifogásnak a számla kiegyenlítésére vonatkozó kötelezettség teljesítésére halasztó hatálya nincsen. A kifogásra, annak kézhezvételétől számított 30 napon belül a Közszolgáltató vagy megbízottja válaszolni köteles.

(8) Nem tagadhatja meg a közszolgáltatási díj megfizetését az, aki a települési folyékony hulladékkal kapcsolatos kötelezettségeit nem teljesíti, feltéve, hogy a Közszolgáltató a közszolgáltatást felhívás vagy egyéb módön közzéteszi, illetve a közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó rendelkezésre állását igazolja.

(9) Túlszámlázás esetén a többletösszeget a Közszolgáltató az ingatlantulajdonos írásbeli kérelmére visszafizeti, vagy azt a soron következ6, esedékes díjfizetési kötelezettségbe beszámítja.

(10) Közszolgáltató a díjhátralék behajtására a Hgt. 26. §-ában foglaltak szerint intézkedik.

Szabálysértési rende1kezések

10. § (1) A rendeletben meghatározott hulladékkezelési tevékenység a Hgt. 14. § (2) bekezdésében meghatározottak szerint kizárólag a környezetvédelmi hatóság engedélyével végezhető.

(2) A külön jogszabályokban meghatározott köztisztasági és hulladékgazdálkodási szabálysértésen tkúl szabálysértést követ el és 30.000 forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki

a.) települési folyékony hulladékkal kapcsolatos kötelez6 közszolgáltatást jogosulatlanul végez,

b.) a nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettségének települési folyékony hulladék tekintetében nem, vagy nem a valóságnak megfelelően tesz eleget,

c.) a települési folyékony hulladékkal kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatást nem veszi igénybe,

d.) nem a Közszolgáltató által nyújtott szolgáltatást veszi igénybe,

e.) a települési folyékony hulladékkal kapcsolatos kötelező közszolgáltatás teljesítéséhez szükséges bejelentési kötelezettségének nem tesz elege,

f.) olyan minőségű, vagy mennyiségű szennyez6anyagot vezet a közműpótlójába, amit és amennyit a kommunális jellegű szennyvíz nem tartalmazhat.

Záró rendelkezések

11. §

Ez a rendelet 2011. január 1. napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszti a

települési folyékony hulladék elszállításáról, ártalommentes végleges elhelyezéséről az erre vonatkozó közszolgáltatás dijáról és a közszolgáltatás kötelező igénybevételéről szóló 17/2007. (XIl.21.) rendelet.

1. melléklet

A települési folyékony hulladék rendszeres gyű jtésének, elszállításának és á rtalmatlanításának egységnvi díja

335,- Ft/m3 + ÁFA