Ófalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2013. (IX.27.) önkormányzati rendelete

a filmforgatási célú közterület-használatra vonatkozó szabályokról

Hatályos: 2013. 10. 01

Ófalu Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény  37. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § (1) Ófalu Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában lévő közterületeknek a mozgóképről szóló törvény szerinti filmalkotás forgatása céljából történő igénybevételére (a továbbiakban: filmforgatás) a közterület-használat vonatkozásában e rendelet szabályait kell alkalmazni.
(2) A Képviselő-testület a település közigazgatási területén nem határoz meg turisztikailag kiemelt területet.


2. § A Képviselő-testület a hatósági szerződés jóváhagyásával, és a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mgtv.) 39/B § (1) és (3) bekezdése szerinti döntéssel kapcsolatos hatáskörét átruházza a polgármesterre.


3. § A közterület filmforgatási célú igénybevétele a 90 napot nem haladhatja meg.


4. § (1) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek fel nem róható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartammal kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület-használatot ilyen esemény esetén az akadály elhárulását követően egy héten belül újra biztosítani kell.
(2) A filmforgatás során a lakóingatlanok megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.
(3) Ha az Mgtv. szerinti hatósági szerződés megküldésének időpontjában a közterületre vonatkozóan érvényes közterület-használati szerződés vagy engedély van, a közterület-használat jóváhagyását meg kell tagadni.


5.§ (1) A közterület filmforgatási célú igénybevételéért fizetendő díj
a)  forgatási helyszín esetében          200 Ft/m2/nap  
b) technikai kiszolgálás esetében      150 Ft/m2/nap  
c) stábparkolás esetében        100 Ft/m2/nap  

(2) Mentes a díjfizetés alól az Mgtv. szerinti közérdekű célokat (oktatási, tudományos vagy ismeretterjesztési témájú) szolgáló vagy filmművészeti állami felsőoktatási képzés keretében készülő film forgatása, ha a forgatás időtartama nem haladja meg 15 napot, illetve a 30 napot.


6.§ Az önkormányzati rendelet 2013. október 1. napján lép hatályba.