Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2016 (XII.19..) önkormányzati rendelete

a letelepedési támogatásról

Hatályos: 2016. 12. 19- 2021. 09. 14

Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2016 (XII.19..) önkormányzati rendelete

a letelepedési támogatásról[1]

Ófalu Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. Cikk (2) bekezdése alapján, továbbá a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26. §-ában kapott felhatalmazás alapján, valamint a Magyarország helyi önkonnányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:

A rendelet célja

1. § E rendelet célja, hogy az Ófalu községbe beköltöző, vagy helyben tartósan letelepedő családok részére anyagi támogatást nyújtson.


A támogatásban részesíthetők köre

2. § Helyi önkormányzati támogatásban azok a községbe beköltöző , vagy helyben tartósan letelepedő személyek részesíthetők, akik:
a) házastársak , élettársak va'gy gyermeket egyedül nevelő szülők,
b) munkahellyel, megélhetést biztosító jövedelemmel rendelkeznek,
e) a helyi önkormányzat felé lejárt határidejű tartozása nincsen.


A támogatás formája és mértéke

3. § (1) A kérelmezők csak egy alkalommal részesíthetők támogatásban.
(2) A helyi támogatás a következő célokra és összegben nyújtható be:

  • a) Lakóház építéséhez közművesített építési telek biztosítása a Liszt Ferenc utcában és 200 eFt vissza nem térítendő támogatás .
    b) Magántulajdonú telken lakóház építéséhez 2.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatás
    c) Használt lakás vásárlásához 2.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatás.


A szerző.dést biztosító mellékkötelezettségek

4. § A támogatás összege erejéig az érintett ingatlanra az ingatlan nyilvántartásba jelzálogjogot, valamint e1mek biztosításra elidegenítési és terhelési tilalmat kell bejegyezni 10 évre Ófalu Község Önkormányzata javára.

5. § A támogatás összegének visszafizetése annak mindenkori jegybanki alapkamatával együtt egy-összegben esedékessé válik, ha a támogatásban részesített,
a.) a támogatásban részesítését valótlan tények közlésével, adatok elhallgatásával, vagy más módon befolyásolta,
b.) a lakás építését vagy felújítását a jogerős építési engedélyben, vagy a szerződésben meghatározott határidőn belül nem kezdi meg, vagy attól engedély nélkül eltér, amennyiben lakást épít,
e.) 10 éven belül a községből elk,öltözik.

Eljárási szabályok

6. § A letelepedési támogatással kapcsolatos ügyekben a képviselő-testület dönt.

7. § (1) A támogatás iránti kérelmet a jelen rendelet függelékét képező kérelem formanyomtatvány felhasználásával a Képviselő-testülethez kell benyújtani.
(2) A kérelemhez csatolni kell mindkét házastárs vagy élettárs kereseti igazolását, az önkormányzat igazolását arról, hogy nincsen helyi adó tartozása, a kérelmet megelőző három
hónap víz, gáz, villamos áram befizetési csekkjeit, 30 napnál nem régebbi erkölcsi bizonyítványt. Új építés esetén a jogerős építési engedélyt és az eredeti adásvételi szerződés
bemutatása mellett annak másolatát. Lakás vásárlása esetén a lakás tulajdonjogának adás vétellel történő megszerzésére irányuló szerződést.

8. § (1) Támogatás iránti ügyekben az ügyfél vagyoni viszonyai, lakáskörülményei tisztázása érdekében környezettanulmányt lehet készíteni.
(2) A helyszíni szemlét a Hivatal dolgozója az ügyfél előzetes értesítése nélkül tartja meg, és annak eredményéről véleményt nyilvánít.

9. § (1) A képviselő-testület döntését a jegyző hajtja végre, e1mek során gondoskod ik a szerződés elkészítéséről, valamint a támogatás összegének megfelelő jelz álogjognak ingatlan nyilvántartásba történő bejegy eztetéséről és az esetleges egyéb feladatok ellátásáról. Az ügyvédi költségek a kérel mezőt terhelik.
(2) Használt lakás vásárlása és új lakás építése esetén a támogatás teljes összegét egy összegben fizeti ki az Önkormányzat a szerződés megkötését követő 30 napon belül.

10. § A jegyző nyilvántartást vezet a támogatásban részesülő személyekrő l. A nyilvántartás tartalmazza a támogatott lakcímét, a nyújtott támogatás i összeget, a támogatásról szóló képviselő-testületi határozat számát, annak dátumát, illetve annak az időpontnak a megjelölését, amikor a 10 éves szerződésben vállalt határidő lejár. A j egyző a nyilvántartást az adatvédelmi szabályzatnak megfelelően kezeli.

11. § Az e rendeletben nem szabályozott eijárási kérdésekben a közigazgatási hatósági elj árás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény, valamint a Polgári Törvénykönyv ről szóló 2013. évi V. törvény rendelkezése it kell alkalmazni.


Záradék

12. § Ez a rendelet 2016. december 19. napján lép hatályba.


[1] Az önkormányzati rendeletet az Ófalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2021. (VIII. 24.) önkormányzati rendelete 24. §-a hatályon kívül helyezte 2021. szeptember 15. napjával.