Belvárdgyula Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2013. (IV. 26.) önkormányzati rendelete

a települési kerti hulladékok és avar égetésének szabályairól

Hatályos: 2013. 04. 26

Belvárdgyula Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2013. (IV. 26.) önkormányzati rendelete

a települési kerti hulladékok és avar égetésének szabályairól

2013.04.26.

Belvárdgyula Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésben, valamint a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdés b) pontja alapján eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya Belvárdgyula Községi Önkormányzat közigazgatási területén található ingatlanokon és közterületen az avar és a kerti hulladékok nyílttéri égetésére terjed ki, a szabályozás célja a levegő tisztaságvédelmi követelményeinek az érvényre juttatása. A nem szabályozott kérdésekben a magasabb szintű jogszabályok az irányadók.

2. § Az égetés során a helyben (telken belül, illetve az azt határoló közterületen) keletkezett avar és kerti hulladékot

csak olyan jól kialakított tűzrakó helyen és telken lehet égetni, ahol az égetés hősugárzása környezeti kárt nem
okoz. A tűzrakó helyet épülettől és egyéb éghető anyagtól olyan távolságra kell elhelyezni, hogy arra veszélyt ne jelentsen. Közterületen avar és kerti hulladék égetése tilos.

3. § Égetéskor minden esetben tekintettel kell enni az időjárási viszonyokra: Tüzet gyújtani csak szélcsendes időben kellően száraz avar, kerti hulladék esetén szabad végezni, az égetés során az általános tűzvédelmi szabályokat be kell tartani. Figyelemmel kell lenni a hősugárzási hőfok és a kinti hőmérséklet magas hőfokának alakulására. Égetni csak úgy szabad, hogy az az emberi egészséget és a környezetet ne károsítsa, a szomszédok nyugalmát indokolatlanul ne zavarja.

4. § Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális illetve ipari eredetű hulladékot vagy veszélyes hulladékot (műanyag, gumi, vegyszer, festék illetve ezek maradékai)

5. § Avar és kerti hulladékok nyílttéri égetése csak szeptember 15. és november 30. valamint február 1. és április 30. közötti időszakban, vasár- és ünnepnapok kivételével engedélyezett. A határidők kezdő- és utolsó napján az égetés végezhető.

6. § A napi égetést a reggeli és az esti talaj-közeli inverzió (levegőréteg hőmérsékleti változásai) miatt hét közben szerdai napon 10-17 óra között, hét végén szombati napon 15-19 óra között kell elvégezni. Egyéb napokon az égetés tilos.

7. § A szabadban tüzet gyújtani, tüzelőberendezést használni csak úgy szabad, hogy a környezetére tűz-robbanásveszélyt ne jelentsen. A tüzet, tüzelőberendezést őrizetlenül hagyni nem szabad, veszély esetén vagy ha arra szükség nincs, a tüzet azonnal el kell oltani.

8. § A tüzelés, tüzelőberendezés használatának a helyszínén olyan eszközöket, illetőleg felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, a tűz eloltható. Az égetés végén meg kell győződni arról, hogy a tűz elhamvadt, és gondoskodni kell a visszamaradt parázs, vagy hamu belocsolásáról, vagy földréteggel történő lefedéséről

9. § E rendelet kerti hulladék égetésével kapcsolatos rendelkezéseinek a betartását bel és külterületen is az önkormányzat képviselő-testülete hivatalának erre felhatalmazott ügyintézője jogosult ellenőrizni és az előírások megszegése esetén a szükséges intézkedést megtenni.

10. § A hatóságilag elrendelt, általános tűzrakási tilalom alól a rendelet nem ad felmentést.

11. §

Záró rendelkezések

Ezen rendelet 2013. május 15. napján lép hatályba. A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a Képviselő-testület 6/2011. (IV.29.) számú rendelete hatályát veszti.