Belvárdgyula Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2015. (XII. 3.) önkormányzati rendelete

az adóügyi feladatokat ellátó köztisztviselők anyagi érdekeltségéről

Hatályos: 2019. 11. 27

az adóügyi feladatokat ellátó köztisztviselők anyagi érdekeltségéről

2019.11.27.

Az önkormányzat az ügykörébe tartozó adók hatékony végrehajtási-, feltárási munkája elősegítésére - Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény, 13. § (1) bekezdés 13. pontjában és a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 45. §-ában kapott felhatalmazás alapján - Belvárdgyula Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a végrehajtással beszedett adóhátralékból, illetve a feltárt és beszedett adóhiányból származó bevétel terhére érdekeltségi alap képzését engedélyezi és annak felhasználásáról az alábbi rendeletet alkotja:

Az érdekeltségi alap

1 § 1.

(1) Az érdekeltségi alap forrása:

1. a végrehajtás útján beszedett adóhátralék 25%-a,

2. az adószámlára teljesített befizetetésekből késedelmi pótlékra elszámolt összeg,

3. az adóalanyok terhére jogerősen megállapított és befolyt adóhiány, továbbá adóbírság 20%-a.

(2) Az érdekeltségi alapként felhasználható összeget a zárási összesítő, illetve a feltárt és beszedett adóhiány, valamint az esedékesség után beszedett adóhátralék összegét tartalmazó analitikus kimutatásból kell elvégezni.

(3) Az érdekeltségi alapból kell fedezni a kifizetendő adóbeszedési jutalék összegét, továbbá a kifizetések után a munkáltatót terhelő járulékok összegét. Amennyiben az adóbeszedési jutalék forrása nem nyújt elegendő fedezetet a kifizetendő jutalék és járulékai kifizetésére, akkor a kifizethető összeg arányosan csökken.

(4) Az érdekeltségi alapból kifizetés akkor történhet, ha az önkormányzat kezelésében lévő adókból az adóév során befolyt adóösszeg a folyó évi helyesbített adóelőírás 80 %-át eléri, illetve meghaladja.

(5) A folyó évi helyesbített adóelőírás összegének kiszámításakor az idegen számlán nyilvántartott adóhátralékot, a nem esedékes adótartozásokat, a felszámolási-, végelszámolási eljárás keretében tartozásként nyilvántartott összegeket, valamint a jogutód nélkül megszűnt adózók tartozásait figyelmen kívül kell hagyni.

Az érdekeltségi juttatás mértéke

2. § (1)1 Az 1. § (4) bekezdésében foglaltak teljesítése esetén az adóbeszedési jutalék mértéke éves szinten - figyelemmel az 1. § (3) bekezdésében foglaltakra is - a köztisztviselők maximum egy havi alapilletményének megfelelő összeg.

(2)2 A kifizethető adóbeszedési jutalék - amennyiben a teljesítés az 1. § (4) bekezdésében írt 97 %-ot eléri - egy havi alapilletménnyel megegyező összeg, feltéve, ha a kifizetéshez a jutalék forrása elegendő fedezetet biztosít.

Az érdekeltségi alapból juttatásban részesíthető személyek és a juttatás megállapításának módja

3. § (1) Adóbeszedési jutalékban részesülhet az adóügyi feladatokat ellátó köztisztviselő.

(2) Az adóbeszedési jutalék a köztisztviselő nyugdíjazásakor, illetve ha a köztisztviselő az éves munkából a szabadságon túl távol volt, csak időarányosan fizethető ki.

(3) Nem jár adóbeszedési jutalék annak a köztisztviselőnek, aki érvényes fegyelmi büntetés hatálya alatt áll. Fegyelmi büntetésnek nem minősülő írásbeli figyelmeztetés esetén az érdekeltségi juttatás megvonható.

(4) A köztisztviselőket differenciáltan, a közreműködés arányában és az elvégzett munka színvonalára tekintettel illeti meg a juttatás.

(5) A köztisztviselőknek kifizethető összeget a teljesítés értékelését követően a jegyző állapítja meg. A juttatás megállapításához a polgármester egyetértése szükséges.

(6) Az adóbeszedési jutalékot a teljesítés évét követő év január 31. napjáig kell kifizetni.

Adóbehajtási jutalék

4. § (1) Az adóügyi feladatokat ellátó köztisztviselő a helyi adók és a gépjárműadó vonatkozásában végzett adóbehajtási munka alapján a behajtott adó összegéből adóbehajtási jutalékra jogosult, ha a tárgyévben a kintlévőségi állomány csökken.

(2) Az adóbehajtási jutalék összege a tárgyév január 1. napján és a tárgyév december 31. napján fennálló kintlévőségi állomány különbözetének 5%-a.

(3) Az adóbehajtási jutalékot évente egyszer, az éves zárási munkák befejezését követően kell kifizetni, a tárgyévet követő év március 31. napjáig. A jutalék összegének kifizetésekor a bérjellegű juttatásokra vonatkozó társadalombiztosítási- és adójogszabályokat kell alkalmazni.

5. § Záró rendelkezések

(1) E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, rendelkezéseit a 2016. évben beszedett adó vonatkozásában is alkalmazni kell.

(2) A fel nem használt érdekeltségi alap a következő évre nem vihető át.