Belvárdgyula Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015. (II. 16.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról

Hatályos: 2015. 03. 01- 2022. 08. 25

Belvárdgyula Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015. (II. 16.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról

2015.03.01.

Belvárdgyula Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikkének (1) bekezdés a.) pontjában és (2) bekezdésében meghatározott jogalkotói hatáskörében, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv./ továbbiakban: Szt./ 132. §. (4) bek. g./ pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

Általános szabályok

1. § (1) A települési önkormányzat képviselő-testülete a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére az e rendeletben meghatározottak szerint települési támogatást nyújt.

(2) A települési támogatás formái:

- lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás,
- rendkívüli települési támogatás,
- temetési támogatás,
- gyermek születési támogatás,
- szociális kölcsön,
- méltányossági közgyógyellátás
- tankönyvtámogatás,
- " Jó tanulók " jutalma
- bérlettérítés
- szociális szolgáltatások (falugondnoki szolgáltatás, étkeztetés, házi segítségnyújtás, családsegítés, jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, támogató szolgáltatás).
(3) A települési támogatás pénzbeli vagy természetbeni formában adható.
a.) A pénzbeli rendszeres ellátások utalása vagy kifizetése havonta utólag, a hónap 5. napjáig, a nem rendszeres ellátások kifizetése legkésőbb a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül a házipénztárból történik.
b.) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott támogatás természetben is megállapítható.
(4) A települési támogatás adható eseti jelleggel vagy meghatározott időszakra havi rendszerességgel, illetve kamatmentes kölcsön formájában.
(5) A települési támogatás kérelemre és hivatalból egyaránt megállapítható. Hivatalból a polgármester, a jegyző és az ügyintéző kezdeményezi a támogatás megállapítását, ha a jelen rendeletben meghatározott feltételek fennállnak.
(6) A települési támogatás az Belvárdgyula településen állandó, bejelentett lakóhellyel és életvitelszerűen itt tartózkodó személy részére állapítható meg.
(7) A támogatás megállapítása iránti kérelmet a rendelet 1. melléklete szerinti nyomtatványon lehet benyújtani az önkormányzat hivatalához.
(8) A Közös Önkormányzati Hivatal ügyintézője a kérelmek elbírálásához környezettanulmányt készíthet. A környezettanulmány készítésére a polgármester és a jegyző is javaslatot tehet.

A települési támogatás egyes formáira vonatkozó külön szabályok

2. §

Lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás

(1) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás megállapítható
- villany, illetve gáz előrefizetős mérőre történő utalással,
- vízdíjhátralék kiegyenlítésére a szolgáltató számlájára történő utalással.
(2) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás havi összege:
a) akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 100%-át 2.000 Ft
b) akinek családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíjminimum 101% - 150% között van 1.000.-Ft.
(3) A támogatás a kérelem benyújtását követő hónaptól állapítható meg 6 hónap időtartamra.
(8) A Közös Önkormányzati Hivatal ügyintézője a kérelmek elbírálásához környezettanulmányt készít.

3. §

Rendkívüli települési támogatás

(1) Rendkívüli települési támogatásra jogosult, aki a létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzd, különösen:
a./ gyógyászati segédeszköz beszerzésére, gyógykezelésre van szüksége és nem rendelkezik közgyógyellátási igazolvánnyal,
b./ elemi kár, baleset esetén,
c./ ha a kérelmező egyedülálló, ellátatlan személy.
(2) Az egy alkalomra megállapítható rendkívüli települési támogatás összege legalább 5000 Ft, de legfeljebb 15.000 Ft lehet.
(3) Az (1) bekezdésben meghatározott feltételek szerinti támogatás egy háztartást érintően egy naptári évben legfeljebb kettő alkalommal állapítható meg.
(4) A rendkívüli települési támogatás természetbeni ellátásként is megállapítható, ha
a) a kérelem erre irányul,
b) a kérelmező életvitele alapján feltételezhető, hogy a támogatás felhasználása nem rendeltetésének megfelelően történik.
(5) A támogatás megállapítására az jogosult,
a) akinek családjában az egy főre jutó jövedelem alacsonyabb az öregségi nyugdíjminimum 100 %-ánál, egyedülálló esetén 150 %-ánál,
b) aki, és akinek a vele közös háztartásban élő családtagja vagyonnal nem rendelkezik.
(6) Kivételes méltánylást érdemlő esetben, vagy elemi kár, baleset esetén a képviselőtestület a (2) bekezdésben megjelöltnél magasabb összegű települési támogatást is megítélhet, a kérelem elbírálásához környezettanulmányt készít.

4. §1

Temetési támogatás

(1) A képviselő-testület temetési támogatást állapít meg annak, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott.
(2) A temetési támogatás összege 30.000 Ft azaz harmincezer forint.
(3) A támogatás megállapításának feltétele, hogy az elhunyt a haláleset időpontjában Belvárdgyula községben állandó lakcímmel rendelkezzen.
(4) A temetési támogatást a temetés napját követő 30 napon belül lehet igényelni.
(5) A kérelemhez mellékelni szükséges a halotti anyakönyvi kivonatot, majd a temetés költségéről kiállított igazolást, bizonylatot vagy számlát a kifizetést követő 30 napon belül kell bemutatni.
(6) Nem állapítható meg a támogatás, ha az igénylő
a.) a hadigondozásról szóló 1994. évi XLV. tv. alapján temetési hozzájárulásban részesül,
b./ köztemetés esetén.
(7) A temetési település támogatás megállapításának hatáskörét a képviselőtestület a polgármesterre ruházza át.”

5. §

Gyermek születési támogatás

(1) A gyermek születési támogatás illeti meg a Belvárdgyula községben állandó lakóhellyel rendelkező, életvitelszerűen egy éve Belvárdgyulán tartózkodó édesanyát, jövedelmi viszonyaira, valamint vagyoni helyzetére tekintet nélkül, gyermeke születése után.
(2) A támogatás iránti kérelmet a Közös Önkormányzati Hivatalban az erre rendszeresített formanyomtatványon kell benyújtani a gyermek születését követő 90 napon belül. A kérelemhez csatolni kell a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát.
(3) A támogatás összege gyermekenként 50.000 Ft.
(4) A támogatás a Közös Önkormányzati Hivatal házipénztárából készpénzben, kérelemre átutalással a kérelem elbírálását követően azonnal kifizethető.
(4) A gyermek születési támogatás megállapításának hatáskörét a képviselőtestület a polgármesterre ruházza át.

6. §

Szociális kölcsön

(1) A képviselő-testület kamatmentes szociális – pénzintézeti segélynek nem minősülő, - kölcsönben részesítheti, legfeljebb az önkormányzat adott évi költségvetésében erre a célra elkülönített keret erejéig, kérelmezőnként legfeljebb 100.000.-Ft-ig, évente egy alkalommal, azt a rászorult személyt:
a) aki legalább egy éve a településen állandó lakcímmel rendelkezik, és
b) akinek a családjában az egy főre jutó nettó jövedelem az öregségi nyugdíjminimum mindenkori összegének 80%-át eléri, de annak ötszörösét nem haladja meg, továbbá
c) aki rendelkezik olyan jövedelemforrással, mely garanciát jelent a kölcsön visszafizetésére.
(2) Nem részesíthető kölcsönben az, aki a feltételeknek egyébként megfelel, ha
a) önhibájából került nehéz anyagi helyzetbe,
b) korábban igénybevett kölcsönét nem, vagy késedelmesen fizette vissza.
(3) A kölcsönt a támogatottnak az összeg nagyságától függően, megegyezés szerint, 3-10 hónap alatt, havonta, a kölcsönszerződésben meghatározott részletekben kell visszafizetnie.
(4) Az első részletet a kölcsön felvételét követő hónap 15. napjáig kell megfizetni.
(5) A kölcsön folyósításáról szóló határozatban, illetve a kölcsönszerződésben rögzíteni kell a kölcsönfolyósítás célját, összegét, a visszafizetés feltételeit, továbbá a késedelmes vagy nem fizetés esetére vonatkozó behajtás módját.

7. §2

Méltányossági közgyógyellátás

8. §3 Óvodakezdési és iskolakezdési támogatás

(1) Az önkormányzat a belvárdgyulai állandó lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen a községben tartózkodó óvodás, általános iskolai, középfokú intézményben tanulókat tanévenként egyszeri óvadakezdési vagy iskolakezdési támogatásban részesíti. A támogatás mértéke óvodás esetében 5.000.-Ft, általános iskolás esetében 10.000.-Ft, középfokú iskolás esetében 20.000.-Ft.

(2) A támogatás folyósításának feltétele az iskolalátogatási bizonyítvány benyújtása.

(3) Az igénylés benyújtásának határideje minden év szeptember 30-a, elbírálása és kifizetése határideje legkésőbb október 31-e.

(4) A támogatás iránti kérelmekről -a képviselő-testület által átruházott hatáskörben- a polgármester dönt.”

(5) A rendelkezésre álló keretösszeget az éves költségvetési rendelet határozza meg.

9. § (1) Felsőfokú oktatási intézményben nappali tagozaton tanuló hallgatók családi jövedelmi helyzetüktől függetlenül tanévenként 35.000 forint összegű tankönyvtámogatásban részesülnek. A munka mellett első diploma megszerzéséért tanulmányokat folytató tanuló tanévenként 15.000 forint egyszeri támogatásban részesül.

(2) A támogatás folyósításának feltétele, az iskolalátogatási igazolás, valamint a támogatást megelőző tanulmányi időszak eredményes befejezéséről szóló igazolás másolatának benyújtása.

(3) A támogatás az adott szakra előírt tanulmányi idő időtartamáig nyújtható.

(4) A tankönyvtámogatás iránti kérelem benyújtásának határideje az aktuális tanév október 15. A támogatások kifizetésének határideje tárgyév november 30. napja.

10. §

" Jó tanulók " jutalma

(1) Az önkormányzat minden évben jutalomban részesíti azokat a belvárdgyulai állandó lakcímmel rendelkező, és életvitelszerűen a községben tartózkodó általános iskolai tanulókat, akiknek év végi tanulmányi eredménye a 4,0 tanulmányi átlagot meghaladja. A jutalom feltétele az iskolai bizonyítvány másolatának bemutatása.
(2) A jutalmazás módjáról, minden év augusztus 31 –ig a képviselő - testület dönt.

11. §4

Bérlettérítés

(1) Az önkormányzat a belvárdgyulai állandó lakcímmel rendelkező és életvitelszerűen a községben tartózkodó, baranya megyei intézménybe járó óvodás, általános iskolás és középiskolás korú gyermekek, valamint a felsőfokú intézményekbe járó hallgatókat a távolsági autóbuszbérletet éves, féléves, vagy havi bérlettel támogatja. A támogatás mértéke a bérlet árának 100 % - a.
(2) A havi rendszerességű támogatás esetén a gyermek nevére szóló számlát a tárgyhónapot követő hónap 10. napjáig a polgármesteri hivatalban kell leadni.”

Szociális szolgáltatások

12. §

Általános rész

(1) A szociálisan rászorultak részére személyes gondoskodást az önkormányzat részben a SZOCEG Szociális és Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft-vel kötött megállapodás alapján, részben a Bóly Kistérségi Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat keretein belül oldja meg.
(2) Az alapszolgáltatások megszervezésével a települési önkormányzat segítséget nyújt a szociálisan rászorulók részére saját otthonukban és lakókörnyezetükben önálló életvitelük fenntartásában, valamint egészségi állapotukból, mentális állapotukból vagy más okból származó problémáik megoldásában.
(3) A szociális rászorultságot
a) jelzőrendszeres házi segítségnyújtás,
b) támogató szolgáltatás
esetében kell vizsgálni.
(4) A személyes gondoskodás magában foglalja a szociális alapszolgáltatásokat és a szakosított ellátásokat.

13. §

Falugondnoki szolgáltatás

(1) A falugondnoki szolgáltatás célja a külterületi vagy egyéb belterületi, intézmény hiányából eredő hátrányok enyhítése, az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, közszolgáltatáshoz, valamint egyes alapszolgáltatásokhoz való hozzájutás biztosítása, továbbá az egyéni, közösségi szintű szükségletek teljesítésének segítése.Napközbeni ellátása gyermekeknek|3
(2) A falugondnoki szolgáltatás az önkormányzat rendeletében részletesen meghatározott (1) bekezdésben szerinti feladatokat látja el.

14. §

Étkeztetés

(1) Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkezéséről kell gondoskodni, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani, különösen
a) koruk,
b) egészségi állapotuk,
c) fogyatékosságuk, pszichiátriai betegségük,
d) szenvedélybetegségük, vagy
e) hajléktalanságuk
miatt.
(2) Az étkeztetéssel kapcsolatos feladatokat a SZOCEG Nonprofit Kft. látja el.

15. §

Házi segítségnyújtás

Házi segítségnyújtás keretében a szolgáltatást igénybe vevő személy saját lakókörnyezetében biztosítja az önkormányzat az önálló életvitel fenntartása érdekében szükséges ellátást. A házi segítségnyújtást – szerződés alapján – SZOCEG Nonprofit Kft látja el.

16. §

Családsegítés

A családsegítés a szociális vagy mentálhigiénés problémák, illetve egyéb krízishelyzet miatt segítségre szoruló személyek, családok számára az ilyen helyzethez vezető okok megelőzése, a krízishelyzet megszüntetése, valamint az életvezetési képesség megőrzése céljából nyújtott szolgáltatás.

17. §

Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

(1) A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás a saját otthonukban élő, egészségi állapotuk és szociális helyzetük miatt rászoruló, a segélyhívó készülék megfelelő használatára képes időskorú vagy fogyatékos személyek, illetve pszichiátriai betegek részére az önálló életvitel fenntartása mellett felmerülő krízishelyzetek elhárítása céljából nyújtott ellátás.
(2) Az önkormányzat a jelzőrendszeres házi segítségnyújtással kapcsolatos feladatait a Bóly Kistérségi Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat keretein belül oldja meg.

18. §

Támogató szolgáltatás

(1) A támogató szolgáltatás célja a fogyatékos személyek lakókörnyezetben történő ellátása, elsősorban a lakáson kívüli közszolgáltatások elérésének segítése, valamint életvitelük önállóságának megőrzése mellett a lakáson belüli speciális segítségnyújtás biztosítása révén.
(2) Az önkormányzat a támogató szolgáltatással kapcsolatos feladatait a Bóly Kistérségi Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat keretein belül oldja meg. Az önkormányzat Bóly Kistérségi Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat által ellátott feladatok térítési díjait minden évben külön rendeletben állapítja meg.

Záró rendelkezések

19. § (1) Ez a rendelet 2015. március 1-én lép hatályba.

(2) A jelen rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 7/2013. (IV.26.) számú rendelet.

1

Módosította a 4/2021 (VII.30.) számú ÖK rendelet 1.§. szakasza, hatályos 2021. július 31-től.

2

Hatályon kívül helyezte: 8/2015. (X.30.) számú ÖK rendelet 1.§. szakasza, hatálytalan 2015. október 31-től

3

Módosította a 3/2018 (IX.28.) számú ÖK rendelet 1.§. szakasza, hatályos 2018. szeptember 29-től.

4

Módosította a 3/2018 (IX.28.) számú ÖK rendelet 2.§. szakasza, hatályos 2018. szeptember 29-től.