Belvárdgyula Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2015.(IV.1.) önkormányzati rendelete

a középfokú tanulmányi ösztöndíjról

Hatályos: 2015. 04. 01

Belvárdgyula Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2015.(IV.1.) önkormányzati rendelete

a középfokú tanulmányi ösztöndíjról

2015.04.01.

Belvárdgyula Község Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörben az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a középfokú tanulmányi ösztöndíj odaítélésének feltételeiről a következőket rendeli el:

1. §

1. Középfokú tanulmányi ösztöndíjra jogosult az a 20. életévet be nem töltött, -belvárdgyulai állandó lakcímű, és életvitelszerűen itt tartózkodó - tanuló aki
a) valamely középfokú intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytat, továbbá
b) az előző évi/félévi tantárgyi átlaga -a kerekítés szabályai nélkül- 3,8 vagy a fölött van,
abban az esetben, ha az önkormányzat által korábban megállapított Arany János Tehetséggondozási Programban nem vesz részt.
(2) Az (1) bekezdés b.) pontja esetén a magatartás és szorgalom érdemjegy nem tartozik a tantárgyi átlagba.
(3) Az ösztöndíj összege tanulmányi félévente 30.000.-Ft.
(4) A szociális tanulmányi ösztöndíj megállapításához szükséges igazolások:
a.) a tanuló személyes adatainak igazolása (SZIG, lakcímkártya)
b.) 30 napnál nem régebbi iskolalátogatási igazolás,
c.) a megelőző tanév/ félév bizonyítványáról készített, hitelesített másolat,
d,) a tanuló nevére szóló bankszámlaszám igazolása.

2. § (1) Ösztöndíjat csak az a helyben lakó gyermek kaphat, akinek szülője, vagy más törvényes képviselője legalább 1 éve Belvárdgyulai bejelentett állandó lakcímmel rendelkezik, és ott életvitelszerűen él.

(2) A jogosult törvényes képviselője köteles bejelenteni lakcímének megváltoztatását, a változást követő 15 napon belül. Amennyiben bejelentési követezettségének nem tesz eleget, úgy a jogtalanul felvett összeget köteles egy összegben haladéktalanul visszafizetni.

(3) A szociális tanulmányi ösztöndíjra való jogosultságot a bejelentett lakcím megszűnése hónapjának utolsó napjával kell megszüntetni annak a gyermeknek, akinek szülője vagy más törvényes képviselője a Belvárdgyulai bejelentett lakcíme a támogatásra való jogosultság ideje alatt megszűnik.

3. § (1) Az ösztöndíjat félévente, minden év április 15-ig, ill. október 15-ig kell folyósítani, a tanuló nevére szóló számlaszámra utalva.

(2) Az ösztöndíj megállapítása iránti kérelmet - az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon (1. melléklet) - a gyermekét saját háztartásban nevelő szülő vagy más törvényes képviselő 2015.április 1-től nyújthatja be a jelen tanévre. Ezt követően minden tanév szeptember 1-től.

(3) Amennyiben az ösztöndíjas – a folyósítás időtartama alatt – tanulmányait megszakítja vagy az oktatási intézményből eltávolítják (eltiltják, kizárják) úgy az ösztöndíj folyósítását az önkormányzat azonnal megszűnteti.

(4) Amennyiben az ösztöndíjas ellen szabálysértési vagy büntető eljárás indul, az eljárás megindulásától az ösztöndíj folyósítását az önkormányzat azonnal megszűnteti.

4. §

1. Az ösztöndíj iránti kérelmekről -a képviselő-testület által átruházott hatáskörben- a polgármester dönt.
(2) Nem értékelhető a pályázat, ha a kérelemhez csatolandó melléklet hiányzik vagy hiányos, vagy valótlan adatokat tartalmaz. Hiánypótlásra egy ízben van lehetőség.

5. § Az ösztöndíjak pénzügyi fedezetét az önkormányzat éves költségvetési előirányzatában tervezett forrás biztosítja.

6. § Jelen rendelet kihirdetése napján lép hatályba, a rendeletet a 2014/2015 tanévtől kell alkalmazni.

1. melléklet