Belvárdgyula Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2019.(V.24.) önkormányzati rendelete

a helyi lakáscélú támogatásokról szóló 6/2016. (IV.27.) számú rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 05. 24- 2019. 05. 24

Belvárdgyula Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1.§

A rendelet 1.§ helyébe a következő rendelkezés lép:

„1.§

 (1) Az e rendeletben foglalt feltételek alapján vissza nem térítendő önkormányzati támogatást vehet igénybe- az Önkormányzat éves költségvetési előirányzata terhére és erejéig- a Belvárdgyula község közigazgatási területén állandó bejelentett lakcímmel rendelkező azon lakosok, - életkortól és családi állapottól függetlenül – akiknek a lakásuk, családi házuk vagy telektulajdonuk a község közigazgatási területén belül található, valamint az épület nem áll helyi védettség alatt (H1):

a) építésére,

b) vásárlására,

c) tulajdonrész megvásárlására

d) bővítésére,

e) felújítására.”

2.§

A rendelet 2.§ szakasza (1) bekezdése a következő i) ponttal egészül ki:

„i) belső felújításokra:

ii) komfortfokozat emeléssel járó: klíma, beépített bútorok/készülékek melyek az adott funkciójú helység felújításával együtt járnak. Ha csak önálló eszköz vásárlás történik, felújítási munkálatok nélkül a kérelem nem támogatható.

iii) komfortfokozattal nem járó: belső festés, belső nyílászáró csere.”

3.§.

A rendelet 3.§ szakasz (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

3.§ (3) Kizárólag azokat részesítheti támogatásban a képviselő-testület, akik lakáscélú támogatást az igény benyújtását megelőző 5 évben nem kaptak, valamint nincsen helyi adó, gépjárműadó, késedelmi pótlék és bírság, szociális kölcsön, valamint adók módjára behajtandó köztartozása Belvárdgyula Község Önkormányzata felé.”


4.§.


A rendelet 4.§ szakasz (1), (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„4.§ (1) (1) Új lakás vagy ház építésekor, a kérelemhez csatolni kell a kérelmező nevére a jogerős építési engedélyt, a lakás használatbavételi engedélyét, valamint a teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy a központi szennyvízelvezetésre ráköt a kiépülés évében, amennyiben a kivitelezési tervekben szerepel a kérelmező ingatlana.

(2) Használt lakás vagy ház vásárlásakor a kérelemhez csatolni kell ügyvéd által ellenjegyzett e rendelet hatálybalépésétől számított legfeljebb 1 évvel korábbi dátumú adásvételi szerződést, teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy a központi szennyvízelvezetésre ráköt a kiépülés évében, amennyiben a kivitelezési tervekben szerepel a kérelmező ingatlana.

(3) A lakás vagy ház, bővítésekor vagy felújításakor a kérelemhez csatolni kell a felújításra fordított névre szóló számlákat, teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy a központi szennyvízelvezetésre ráköt a kiépülés évében amennyiben a kivitelezési tervekben szerepel a kérelmező ingatlana. Amennyiben a rákötést nem végzi el, a támogatás visszafizetendő. A lakás vagy ház felújítását Belvárdgyula Község hatályos rendezési terv előírásai szerint kell elvégezni. A felújítási támogatást a képviselő-testület utólagosan, a felújításra fordított számlák vagy bizonylatok, alapján fizeti ki a kérelmezőknek.”


5.§


A rendelet 5.§ szakasz (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Új lakás vagy ház építésekor a képviselő-testület a kérelmezőnek legfeljebb 1.500.000.-Ft összegű, vissza nem térítendő lakáscélú támogatást állapíthat meg. A képviselő-testület a lakáscélú támogatásokat azzal a feltétellel nyújtja, ha a kérelmező, vagy kérelmezők írásbeli nyilatkozatukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy az újonnan épített ingatlanra Belvárdgyula Község Önkormányzatának javára legfeljebb 5 évig elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeztetnek be a földhivatalnál, valamint beszerzik az esetleges korábban bejegyzett jogok jogosultjainak írásbeli nyilatkozatát a terhelési és elidegenítési jog bejegyzéséhez.”



6.§


A rendelet 5.§ szakasz (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Használt lakás vagy ház vásárlásakor a képviselő-testület a kérelmezőnek vissza nem térítendő lakáscélú támogatást állapíthat meg az adásvételi szerződésben szereplő összeg alapján. A támogatás a szerződésben foglalt vételár 20 %-a, de legfeljebb 1.000.000.-Ft adható.

Az 5.000.001.-Ft feletti vételár esetében a képviselő-testület a lakáscélú támogatásokat azzal a feltétellel nyújtja, ha a kérelmező, vagy kérelmezők írásbeli nyilatkozatukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy a használtan vásárolt ingatlanra Belvárdgyula Község Önkormányzatának javára legfeljebb 5 évig elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeztetnek be a földhivatalnál, valamint beszerzik az esetleges korábban bejegyzett jogok jogosultjainak írásbeli nyilatkozatát a terhelési és elidegenítési jog bejegyzéséhez.”


7.§


A rendelet 5.§ szakasz (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Lakás- vagy ház bővítésekor, felújításakor a képviselő-testület a kérelmezőnek a nevére szóló számlák alapján a végösszeg 40%-a, de legfeljebb 600.000.-Ft összegű, vissza nem térítendő lakáscélú támogatást állapíthat meg. Amennyiben az ingatlan helyi védettség (H2) alatt áll, úgy ezen összeg további 100.000.-Ft erejéig támogatható.”


8.§


A rendelet 3.§ szakasz (7) bekezdését hatályon kívül helyezik.


9.§


(1) Ez a rendelet 2019. május 24 napján lép hatályba.

(2) Ez a rendelet a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.

Belvárdgyula, 2019. május 22.



Sándor Ágnes

dr. Szlávecz Tamás

polgármester

jegyző

Ez a rendelet Belvárdgyula Községben kihirdetésre került.

Belvárdgyula, 2019. május 24.



dr. Szlávecz Tamás

jegyző