Belvárdgyula Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (V. 17.) önkormányzati rendelete

a helyi lakáscélú támogatásokról

Hatályos: 2024. 05. 20

Belvárdgyula Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (V. 17.) önkormányzati rendelete

a helyi lakáscélú támogatásokról

2024.05.20.

Belvárdgyula Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Az e rendeletben foglalt feltételek alapján vissza nem térítendő önkormányzati támogatást vehetnek igénybe - az Önkormányzat éves költségvetési előirányzata terhére és erejéig- a Belvárdgyula község közigazgatási területén a rendelet hatályba lépését megelőző legalább 2 éve lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen itt tartózkodó azon lakosok, - életkortól és családi állapottól függetlenül – akiknek a lakásuk, családi házuk vagy a lakás fogalma alá tartozó ingatlanuk a község közigazgatási területén belül található. és nem áll helyi védettség alatt (H1). A támogatás igénybe vehető a lakcímmel megegyező ingatlan

a) bővítésére,

b) felújítására.

(2) Az e rendeletben foglalt feltételek alapján új lakóingatlan építésére vissza nem térítendő önkormányzati támogatást vehetnek igénybe - az Önkormányzat éves költségvetési előirányzata terhére és erejéig azok - életkortól és családi állapottól függetlenül – akiknek az építéssel érintett telektulajdonuk a község közigazgatási határán belül található.

2. § E rendelet alkalmazása szempontjából bővítés, felújítás:

a) toldalék, vagy emelet ráépítése, ill. tetőtér beépítés

b) komfortfokozat emelése: központi fűtés, fürdőszoba és/vagy wc kialakítása, akadálymentesítés

c) az épület energetikai korszerűsítése, kizárólag a következők szerint: nyílászárók cseréje, külső-belső hőszigetelés, födémszigetelés, tető felújítása, megújuló energiaforrások telepítése

d) közműfejlesztés, víz-, gáz-, áram első alkalommal történő bevezetése, egyedi szennyvíztisztító rendszer kiépítése

e) az ingatlant érintő következő beruházások: homlokzati felújítás, áramhálózati fejlesztés, kazáncsere, kerítés építése, garázsépítés, partfalkészítés, bádogozási munkák, kémény cseréje és vagy felújítása.

3. § (1) A támogatás forrása az önkormányzat költségvetésében erre a célra elkülönített pénzalap.

(2) A kérelmeket folyamatosan lehet benyújtani a rendelet mellékletét képező nyomtatványon.

(3) Kizárólag azokat részesítheti támogatásban a képviselő-testület, akik lakáscélú támogatást az igény benyújtását megelőző 5 évben nem kaptak, valamint nincsen helyi adó, késedelmi pótlék és bírság, szociális kölcsön, valamint adók módjára behajtandó köztartozása Belvárdgyula Község Önkormányzata felé.

(4) Amennyiben az ingatlan tulajdonosa kiskorú személy, úgy a szülő(k) adhatják be a kérelmet.

(5) Amennyiben a kérelmező nem 1/1 részben tulajdonosa az ingatlannak, úgy a tulajdonostársak mindegyikének írásos hozzájárulása szükséges.

(6) Ugyanazon ingatlanra csak egy lakáscélú támogatás állapítható meg, függetlenül az ingatlan tulajdonosainak számától.

4. § (1) Új lakás vagy ház építésekor a kérelemhez csatolni kell a kérelmező nevére szóló jogerős építési engedélyt és az építésügyi hatóság által a használatbavételre jogosító hatósági bizonyítványt, valamint a teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy a központi szennyvízelvezetésre a használatbavételre jogosító hatósági bizonyítvány kiadása után egy éven belül ráköt, ahol erre lehetőség van.

(2) Ingatlan bővítésekor vagy felújításakor a kérelemhez csatolni kell a felújításra fordított - legkorábban 2020. január 1. napja után - kiállított névre szóló eredeti számlákat. A felújítást Belvárdgyula Község hatályos rendezési tervének, a Helyi Építési Szabályzatnak és a Településképi Arculati előírásoknak megfelelően kell elvégezni. A felújítási támogatást a képviselő-testület utólagosan, a felújításra fordított számlák alapján fizeti ki a kérelmező(k)nek.

5. § (1) Új lakás vagy ház építésekor a képviselő-testület a kérelmezőnek legfeljebb 2.000.000.-Ft összegű vissza nem térítendő támogatást állapíthat meg. A képviselő-testület a lakáscélú támogatásokat azzal a feltétellel nyújtja, hogy a kérelmező(k) írásbeli nyilatkozatukkal hozzájárul(nak) ahhoz, hogy az újonnan épített ingatlanra Belvárdgyula Község Önkormányzatának javára 5 évig elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeztetnek be a földhivatalnál és amennyiben szükséges, akkor beszerzik az esetleges korábban bejegyzett jogok jogosultjainak írásbeli nyilatkozatát a terhelési és elidegenítési jog bejegyzéséhez.

(2) Ingatlan bővítésekor, felújításakor a képviselő-testület a kérelmezőnek a nevére szóló számlák alapján a végösszeg 40%-a, de legfeljebb 800.000.-Ft összegű, vissza nem térítendő lakáscélú támogatást állapíthat meg.

6. § (1) A képviselő-testület előzetes és utólagos helyszíni szemlét is elrendelhet.

(2) Az ingatlant a támogatásban részesült a támogatás megítélésétől számított 5 évig nem idegenítheti el, valamint teljes bizonyító erejű magánokiratban vállalja, hogy 5 évig a támogatással érintett ingatlan címén életvitelszerűen lakik.

(3) Amennyiben a támogatásban részesült bármely oknál fogva nem teljesíti a 6. §. (2) foglalt feltételeket, a támogatás teljes összege visszafizetendő.

7. § Ez a rendelet 2024. május 20-án lép hatályba.