Máza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2016. (V.31.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II.27.) sz. rendelet módosításáról.

Hatályos: 2016. 07. 01- 2016. 07. 01

Máza Község Önkormányzat képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben kapott felhatalmazás alapján a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II.27.) sz. rendelet módosításáról a következő rendeletet alkotja.


1.§. A 3/2015. (II.27.) sz. önkormányzati rendelet (továbbiakban rendelet) 7.§-a az alábbi f) ponttal egészül ki:


f) lakhatási települési támogatás


2.§. A rendelet az alábbi 16/A., 16/B., 16/C. §-okkal egészül ki:



6. Lakhatási települési támogatás


16/A. § (1) Az önkormányzat lakhatási települési támogatás nyújtásával segíti a rászorulókat a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésében.


(2) Lakhatási települési támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át, egyszemélyes háztartás esetén 250 %-át, továbbá az elismert havi lakhatási költségek a háztartás összjövedelmének 10 %-át elérik, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona.


(3) A (2) bekezdés alkalmazásában háztartás az Szt. szerinti háztartás. Vagyon alatt a hasznosítható ingatlant, járművet, továbbá vagyoni értékű jogot kell érteni, ha annak forgalmi értéke meghaladja az öregségi nyugdíj legkisebb összegének tízszeresét, azzal, hogy nem minősül vagyonnak az ingatlan, amelyben az érintett személy életvitelszerűen lakik, az a vagyoni értékű jog, amely az általa lakott ingatlanon áll fenn, továbbá a mozgáskorlátozottságra tekintettel fenntartott gépjármű.


(4) A (2) bekezdés alkalmazásában elismert havi lakhatási költségként a kérelem beadását megelőző utolsó havi számla alapján

a) a villanyáram-,

b) a víz-

c) és gázfogyasztás,

d) csatornahasználat

e) szemétszállítás díja,

f) a lakbér vagy az albérleti díj,

g) a lakáscélú pénzintézeti kölcsön törlesztő-részlete


együttes összege, továbbá nem gázzal vagy villanyárammal fűtők esetében a tüzelőanyag költségeinek megfizetésére évi 120.000 forint vehető figyelembe.


16/B. § (1) A lakhatási települési támogatást a kérelem benyújtása hónapjának első napjától kezdődően 12 hónapra kell megállapítani, az ellátás havi összege 2.500 forint. A kérelmeket folyamatosan lehet benyújtani.


(2) A lakhatási települési támogatást elsősorban természetbeni szociális ellátás formájában, és a lakásfenntartással összefüggő, a 10. § (4) bekezdése szerinti azon rendszeres kiadásokhoz kell nyújtani, amelyek megfizetésének elmaradása a kérelmező lakhatását a legnagyobb mértékben veszélyezteti.


(3) A lakhatási települési támogatást havonta utólag, a tárgyhót követő hónap 5. napjáig kell a (2) bekezdés szerint utalni vagy a döntéshozó döntése szerint kifizetni.


16/C. § (1) Lakhatási települési támogatást ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak lehet megállapítani, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától. Külön lakásnak minősül az albérlet és a bírósági határozattal megosztott lakás lakrésze.


(2) Megszűnik a lakhatási települési támogatás:

a) a megállapított folyósítási időtartam leteltével, vagy

b) ha a döntéshozó a támogatásra okot adó körülmények megváltozásával a támogatást megszünteti.


(3) A lakhatási települési támogatásról az önkormányzat képviselő-testületének felhatalmazása alapján, átruházott hatáskörben a polgármester dönt.



3.§. Ez a rendelet 2016. július 1-jén lép hatályba.



Máza, 2016. május 6.



                Pecze Gábor                                                                    Dr. Markó Gábor

               polgármester                                                                                jegyző












Záradék:


A rendelet a helyben szokásos módon 2016. május hó 30. napján

kihirdetésre került.






Máza, 2016. május 30.



                                                                                                            Dr. Markó Gábor

                                                                                                                          jegyző